wtorek, 9 sierpnia 2016

Pyszne ciasto migdałowe z piankową masą i musem morelowym

Ciasto w formie tortu. Czemu nie? Spód  nieco grubszy. Nie przekrawałam go na dwa placki. Dzięki temu doskonale wyczuwa się w nim aromat migdałowy.  Masa jak pianka. Puszysta, lekka, pyszna i ten krem morelowy.... wspaniały.


 (Tortownica 26 cm)
  



Składniki na ciasto:
170 g (1 szklanka)  mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½  łyżeczki sody
¼ łyżeczki soli
140 g (3/4  szklanki) cukru
1 łyżeczka olejku migdałowego
4 jajka
¼  szklanki mleczka kokosowego
 
      






Składniki na piankową  masę:
500 g serków śmietankowych  Philadelphia
200 g serka „mój ulubiony”
100 miękkiego masła
½ szklanki cukru pudru
¼ szklanki kremówki (30%) (brak na zdjęciu)
2 opakowania galaretki cytrynowej
1 szklanka gorącej  wody
  

 





Składniki na krem morelowy:
500 g moreli
5 łyżek cukru pudru
¾ szklanki kremówki (30%)
2 łyżeczki żelatyny (brak na zdjęciu)
  












Ponadto:
2 łyżki dżemu morelowego
morele do dekoracji









Piekarnik ustawiłam na 180 °C.
Spód tortownicy (26 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia.

Wykonanie:
Najpierw zrobiłam spód migdałowy.
Do miski przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodałam sól  i wszystko wymieszałam.


Do misy miksera wbiłam całe jajka i wsypałam cukier. Zmiksowałam na wysokich obrotach do uzyskania bardzo puszystego kremu. 


Zmniejszyłam obroty miksera na najniższe, dodałam olejek migdałowy i nie przerywając miksowania wsypywałam po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia i pozostałymi składnikami.
Na koniec wlałam mleczko kokosowe i wymieszałam szpatułką.


Ciasto przelałam do tortownicy (26 cm) i wstawiłam do piekarnika na około 30 minut.
Kiedy wierzch ciasta nabrał złocistego koloru sprawdziłam patyczkiem.
Przestudzone wyjęłam z foremki i zostawiłam na kratce do całkowitego wystudzenia.


Czas zająć się piankową masą.
Dwie galaretki rozpuściłam w gorącej wodzie.
Kremówkę ubiłam na puch.
Masło zmiksowałam z cukrem. Dodałam serki. Wymieszałam.


Do tak przygotowanej masy przelałam tężejącą galaretkę.  
Wymieszałam mikserem na niskich obrotach do momentu, kiedy galaretka wmieszała się do masy.
Na koniec dodałam ubitą śmietanę i ponownie wymieszałam.
 
Wystudzone ciasto migdałowe skroiłam od góry, tak, żeby powstała równa powierzchnia a następnie włożyłam go do (czystej) tortownicy.
Ciasta nie nasączałam, nie ma takiej potrzeby. Jest puszyste i wilgotne.
 
Masę przelałam na ciasto. Wyrównałam wierzch (nawet zrobiłam wzorek) i wstawiłam do lodówki do zastygnięcia na około 2 – 3 godziny.


Kolej na zrobienie kremu morelowego.
Morele umyłam, wyjęłam pestki, pokroiłam na ćwiartki, włożyłam do rondla, zasypałam cukrem i wstawiłam na mały gaz, do gotowania na około 10 minut. Mieszałam co chwilę, żeby się nie przypaliły.
Kiedy owoce zmiękły i puściły sok, zestawiłam rondel z gazu, morele odcedziłam na sitku i odłożyłam do przestudzenia.
 

Żelatynę zalałam 2 łyżkami zimnej wody. Wymieszałam. Kiedy zastygła podgrzałam na moment, żeby nabrała płynnej konsystencji.
Kremówkę ubiłam na puch. Dodałam żelatynę i odsączone morele. Wymieszałam.
Gotowy krem wyłożyłam na zastygniętą masę na cieście migdałowym.
Wstawiłam do lodówki na przynajmniej 3 – 4 godziny do całkowitego zastygnięcia.



Wierzch można dowolnie udekorować.
Nie mogłam się doczekać, kiedy wyjmę moje ciasto z lodówki i pokroję na porcje i... spróbuję :) 



 Udał mi się :) Wyśmienity :)

 



Wyszło genialne ciasto, które serdecznie Wam polecam i życzę SMACZNEGO! Krys
 

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...  


64 komentarze:

  1. Witam serdecznie w ten pochmurny dzionek, kawusia śniadanko i buszowanie po blogach !!! Zachwycona !!! jak zawsze smakowitości !!! Podziwiam i pozdrawiam cieplutko <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardziej niż wyśmienity ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Krysiu pyszniutkie ciasteczko:)
    Wpraszam się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście Danusiu, wpadaj, kiedy masz ochotę :)

      Usuń
  4. Wyszło pięknie! A połączenie migdałów z morelami zapowiada się pysznie :-).

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię ciasta z musami wszelkiej maści:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wobec tego zrób sobie i najbliższym frajdę i upiecz taki ciacho :)

      Usuń
  6. Nie mogę tego odpuścić. Muszę mojej Kindzie pokazać to ciasto (ale pewnie już widziała). Na weekend (który niedługo) musimy takie ciasto popełnić. Oj, musimy. Pozdrawiam, Jaśko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na informację jak wyszło i jak smakowało :)

      Usuń
  7. Ty to jak coś wymyślisz, to powala na kolana. Tak jak to ciasto. Jest takie wypasione. Potwierdzam jest wyśmienite. Przeczytałam ten przepis dwa razy i wcale nie jest trudny. Biorę ten przepis i jak tylko upiekę to się pochwalę jak wyszło. Pozdrowionka ode mnie. IZA:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wobec tego, życzę powodzenia i czekam na relację :)

      Usuń
  8. Krysiu uwielbiam morelowe ciasta, wpraszam sie na kawałeczek :)
    pięknie wygląda i na pewno cudnie smakuje
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpadaj Reniu, Zapraszam nawet na dwa kawałki ciasta i... kawę :)

      Usuń
  9. Od jakiegoś czasu nie jadam słodkości, ale zawsze z przyjemnością oglądam Twoje wypieki. Pozdrawiam Cię serdecznie.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Krysiu, że tu do mnie zaglądasz :) Buziaki :)

      Usuń
  10. Wygląda rewelacyjnie i pewnie tak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Krysiu, jak zwykle jestem pod wrażeniem Twoich wypieków. W dodatku trafiłaś w moje ulubione niemalże smaki. Morele w połączeniu z migdałami to musi być rajski miks. Lekkie, piankowe wspaniałe ciasto na lato. Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Madziu. Faktycznie ciasto wyjątkowe, bo delikatne i smaczne :)

      Usuń
  12. Krem morelowy - boski. Pomysł na ciasto świetny i taki niebanalny :)
    Pozdrawiam Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ten przepis trafił również w twój gust :)

      Usuń
  13. mus morelowy bardzo do mnie trafia :) o tej porze roku zajadam się morelami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się zajadam morelami. Ale proponuję jeszcze w wersji musu na takim cieście :)

      Usuń
  14. Krysiu, kusisz...aż mi ślinka cieknie...buziaki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, tak bardzo chciałabym Ci skutecznie skusić :)

      Usuń
  15. Mało ostatnio piekę ciast. Ale to wygląda tak smakowicie, że muszę w najbliższej okazji wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi miło, jeśli upieczesz i się pochwalisz :)

      Usuń
  16. Pyszności Krysiu! Wygląda baaardzo apetycznie i na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że Ci się podoba. Może kiedyś będziesz miała okazję spróbować jak faktycznie smakuje :)

      Usuń
  17. Odpowiedzi
    1. Jakże mi miło Avo, czytać takie komentarze :)

      Usuń
  18. Krysiu, jak ty to robisz, że przy tylu pysznościach jakie tworzysz jesteś taka zgrabniutka :) ja to bym była dwa ... trzy razy taka jak Ty!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Madziu, ja bardzo lubię gotować i piec ale potem raczej kosztuję, próbuję i cieszę się że innym smakuje :)

      Usuń
  19. Własnie pije kawę . Ciasto byłoby idealnym jej uzupełnieniem :-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, do kawy idealne ciasto. Gdyby to było możliwe chętnie bym Cię poczęstowała. Kawą również :)

      Usuń
  20. Krysiu, to ciasto musi być wspaniałe! Nie dośc, że takie smaczne połączenie smakó, to jeszcze tak uroczo wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi czytać takie miłe opinie. Pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
  21. Krysiu bardzo fajne ciasto :-) wygląda pysznie :-) można zrobić go na imprezę rodzinną :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. A co to jest serek "mój ulubiony"? Fajne wyglada, chciałabym wyprobowac😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serek "Mój ulubiony" to twarożek z Wielunia. Bardzo go lubię za idealną gładką konsystencję. Doskonały do serników, jako dodatek do mas, naleśników. Polecam :)

      Usuń
  23. Wspaniałe ciasto Krysiu, kusisz wieczorową porą

    OdpowiedzUsuń
  24. Gdyby nie to, że przed chwilą ugotowałam pyszny sos waniliowy, którego namiętnie próbowałam, z pewnością oblizałabym monitor na widok takich smakowitości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami i mi się coś takiego przytrafia na widok pysznych deserów :)

      Usuń
  25. Takiego ciast jeszcze nie próbowałam :) Pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Musi obłędnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  27. This is so inspiring! I love the post:)

    irenethayer.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Diękuję . I'm glad you like this post :)

      Usuń
  28. Krysiu Twoje ciasta są przepyszne :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Och jak ja lubię takie letnie ciasta z owocami, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. Wspaniałe ciasto Krysiu, jestem pewna, że przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń