Teraz, kiedy sezon na grzyby w
pełni, koniecznie trzeba wypróbować
różne możliwości wykorzystania grzybów w kuchni. Ja postanowiłam ugotować
najlepszą zupę grzybową ze świeżych grzybów, którą uwielbiamy u nas w domu. Zupa wspaniała, z niepowtarzalnym smakiem,
aromatem...a z resztą spróbujcie ugotować ją, bo warto J
Składniki:
0,5 kg różnych grzybów
kość ze schabu (po odkrojeniu
z ok. jednokilogramowego)
2 małe listki laurowe
2 ziela angielskie
3 marchewki
seler z gałązką natki
kawałek pora
2 pietruszki
natka pietruszki
natka pietruszki
1 łyżka masła
1 kubeczek 330 ml śmietany 18%
1/2 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Odcięłam schab od kości. Ze
schabu zrobiłam pyszną pieczeń a kość postanowiłam przeznaczyć do ugotowania
zupy. Najsmaczniejsze zupy są właśnie gotowane na wywarze z kości i jarzyn.
Do garnka włożyłam umytą kość
i zalałam około 2 l wody (tak aby tą kość przykryła), dodałam listki
laurowe i ziele angielskie.
Wstawiłam do gotowania. Odszumowałam. Warzywa oczyściłam, opłukałam dodałam do garnka i pozostawiłam do gotowania
na około 1 – 1,5 godziny.
Po ugotowaniu wyjęłam kości
oraz wszystkie warzywa. Marchewkę pokroiłam w talarki przełożyłam do
wywaru a resztę warzyw wyrzuciłam.
Grzyby dokładnie oczyściłam umyłam,
pokroiłam na kawałki i przełożyłam do wywaru. Wstawiłam do
gotowania na 30 minut.
Zaprawiłam zupę. Do garnuszka
wsypałam ½ łyżki mąki i dolałam ½
szklanki zimnej wody. Wymieszałam rózgą,
żeby nie było grudek i dodałam śmietanę. Kiedy wszystko się dobrze połączyło,
wlałam do gorącej zupy, zagotowałam, wyłączyłam gaz i wsypałam posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiłam solą
i pieprzem. Zupa gotowa.
Zapach tej zupy nie pozwala
dłużej czekać na zjedzenie choćby jednego talerza. Tą zupę można podać z
makaronem. Ja wybrałam makaron kokardki.
Zupa jest bardzo smaczna, aksamitna
z wyczuwalnym smakiem grzybów. Polecam. Spróbujcie, póki świeże grzyby jeszcze są... SMACZNEGO! Krys