Grzyby leśne w sezonie zbieramy w lesie wczesną jesienią albo kupujemy na targu.
Natomiast grzyby hodowlane możemy kupić przez cały rok. Są to np. pieczarki, boczniaki...
Są nieodzownym elementem wyrafinowanej kuchni i dzięki nim można tworzyć nowe, smaki, nowe dania. Grzyby dodajemy do zup, sosów, makaronów, a przede wszystkim do różnych dań z mięsem. Są doskonałym składnikiem wielu farszów.
Mam nadzieję, że z tego zestawienia podzielonego na "grupy", które skomponowałam dla Was, znajdziecie jakieś danie, które Wam zasmakuje, albo stanie się dla Was daniem numer jeden
i zaserwujecie je dla Waszych gości...
________________________________________________________________________
DANIA MIĘSNE
DANIA Z DROBIU
Roladki drobiowe z papryką i pieczarkami
Kotlety pieczarkowe
SOSY
DODATKI DO OBIADU
Bigos
MAKARONY.....
Muszle faszerowane pieczarkami
DANIA MĄCZNE
Uszka do barszczu
ZUPY
Zupa krem z kurek
Śledziowe rolmopsy z grzybami
Śledzie z farszem grzybowym
______________________________________________________
Fajne i przydatne zestawienie. Jeszcze niedawno nie działała wyszukiwarka przepisów i miałam kłopot ze znalezieniem przepisu na pieczarki faszerowane. Teraz jest przejrzyście nie dość, że wyszukiwarka działa to jeszcze to zestawienie. Dzięki. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńLubię te zestawienia "menu", bo można znaleźć to czego się szuka. Od kiedy korzystam z przepisów tego bloga poruszam się po nim jak po mojej własnej kuchni.
OdpowiedzUsuńCiekawy i pomysłowy zbiór dań z grzybami. Wielokrotnie korzystałam i zawsze się sprawdza każdy przepis. Ostatnio zrobiłam naleśniki z farszem drobiowym i pieczarkami. Mówię wam, pychota:) Pozdrawiam, Elżbieta:)