Kiedy nastaje sezon na rabarbar, ciasto z tym warzywem koniecznie
musi się znaleźć na stole. Rabarbar ma wszechstronne zastosowanie w naszej kuchni. Można robić
z niego musy, dżemy, ciasta drożdżowe z
rabarbarem, kompot. Ja proponuję Wam
kolejne ciasto z rabarbarem. Tym razem kruche, posypane kruszonką
(przepis). Kruszonkę miałam zrobioną
wcześniej i zamroziłam do późniejszego wykorzystania. Często tak robię, a potem
jak znalazł. Tak jak np. dzisiaj... zapraszam J
(blaszka 24x28 cm)
Składniki na kruche ciasto:
300 g mąki pszennej
3 żółtka
180 g masła
½ szklanki cukru pudru
2 łyżki gęstej śmietany (18%)
1 płaska łyżeczka proszku do
pieczenia
szczypta soli
Składniki na kruszonkę (przepis tutaj)
150 g (1 ¼ szklanki) mąki pszennej (typ 450)
50 g (1/4 szklanki) mąki krupczatki (typ 500)
85 g cukru pudru
125 g masła (82 % tłuszczu)
Ponadto:
1 kg obranego rabarbaru
5 łyżek cukru do posypania
rabarbaru
1 słoik dżemu (ja użyłam z
czarnej porzeczki)
cukier puder do obsypania
ciasta
Wykonanie:
Rabarbar pokroiłam na małe
kawałki, przełożyłam do miski, zasypałam
cukrem i odstawiłam, żeby puścił sok, a następnie wyłożyłam na durszlak, żeby
odsączyć z nadmiaru soku.
Wykonanie:
Mąkę z cukrem i masłem
posiekałam nożem. Dodałam żółtka,
śmietanę i sól. Zagniotłam ciasto. Zawinęłam w folię i wstawiłam do
lodówki na 2 godziny.
Piekarnik nagrzałam do 180 °C.
Ciasto starłam na tarce jarzynowej
wprost do blaszki. Wyrównałam powierzchnię, uklepałam i wyłożyłam dżem. Poukładałam
rabarbar, obsypałam kruszonką.
Blaszkę z ciastem wstawiłam do
piekarnika na około 40 minut.