Dania mięsne są ważnym składnikiem dobrego obiadu, czy też eleganckiej kolacji. Nie wszyscy jedzą mięso, ale dla domowników i szczególnych gości chętnie podajemy smaczne, odpowiednio przyprawione i pięknie podane dania mięsne na gorąco lub na zimno. Ten dział mojego MENU jest dla wszystkich entuzjastów dań mięsnych, którzy szukają ciekawych i smacznych propozycji
Schab duszony w sosie własnym. Aromatyczny, kruchy, pyszny...
Schab pieczony z warzywami
Wallenbergare- szwedzkie kotleciki z mielonej cielęciny
Schab z suszonymi morelami
Schabowe z marynaty mleczno-cebulowej
Żeberka w sosie słodko - pikantnym
Polędwica wieprzowa z suszonymi pomidorami i mozzarellą
Polędwiczki wieprzowe z konfiturą z czerwonej cebuli i rozmarynem
Kotlety schabowe zapiekane pod pierzynką z pieczarek i sera
Żeberka z marynaty (Coca-Cola +whisky), pieczone i grillowane w piekarniku
Aromatyczny schab z... rękawa
Kotlet schabowy panierowany. Tradycyjny kotlet schabowy
Szynka wieprzowa peklowana, pieczona
Frykadele z serem Cheddar
Schab w sosie z czerwonego wina
Schab gotowany, czyli domowa wędlina dla zapracowanych
Schab pieczony w kapuście włoskiej
Juki ułańskie, czyli kieszonki schabowe z farszem
Antrykot z sosem musztardowym
Schab pieczony w miodowym piwie, z orzechowym sosem
Kotlety mielone... po prostu inne
Pieczeń ognista zamiast wędliny
Rolada z karczku z mielonym mięsem
Kotlety mielone... extra danie (karkówka faszerowana jabłkami, zawinięta w waflach)
Żeberka duszone z pomidorami i porem
Pieczeń ze schabu po huzarsku
Szynka pieczona w rękawie, domowa wędlina
Eskalopki schabowe w sosie pieczarkowym
Pieczeń cielęca w sosie własnym
Kotlety mielone z mieszanego mięsa wieprzowego, faszerowane pieczarkami
Karkówka w sosie, z marchewką i kluskami...
Rolada z trzech rodzajów mięs
Schabowe z jabłkami i majerankiem
Klopsiki w sosie koperkowym
Zrazy wołowe siekane
Roladki schabowe nadziewane pieczarkami
Pieczeń wołowa z rozmarynem
___________________________________________________________
Ależ przepis! Znam. Ale już dawno jadłem tak zrobiony schab, pod sosem beszamelowym. Jest boski.
OdpowiedzUsuńDanie ze schabem i najlepszym sosem akurat na obiad wielkanocny. Myślę, że sobie poradzę. Trochę mnie martwi to pieczenie schabu. Ale muszę sprostać zadaniu, bo mi zależy. Mam ważnych gości podjąć własnie w niedzielę wielkanocną. Dziękuję za podpowiedź.
OdpowiedzUsuńPrzy okazji - składam najlepsze życzenia świąteczne, Anita
Słyszałam o tym schabie. Podobno to "niebo w gębie". Ale nigdy nie jadłam. Ale teraz widzę jak na zdjęciu wygląda. Poczekam, może się doczekam i zjem. Ala
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowy pasztet, jest o niebo lepszy niż ten kupny! Pozdrawiam, Gosza :)
OdpowiedzUsuńŚwietna strona poświęcona daniom mięsnym. Są i wyszukane dania i takie proste. Ale tak to przedstawiasz, że czuję jakby ktoś w restauracji podał mi kartę dań. No i problem. Nie wiem co wybrać. Zjadłbym wiele z tej listy. Ale pomalutku. Dopiero tutaj zajrzałem. Pozdrawiam, DANIEL
OdpowiedzUsuńwow ile pysznych przepisów `:)
OdpowiedzUsuńCzy "schab pod beszamelem" mogę upiec jednego dnia, a zapiec go pod beszamelem następnego? Czy wtedy nadal mogę wykorzystać mleko z pieczenia schabu do sosu? Szykujemy większą imprezę i jednego dnia nie ogarnę wszystkiego...
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuję za odpowiedź i gratuluję fajnego loga i super zmysłu kulinarnego :)
Pozdrawiam, Magda
Można przygotowanie tego schabu rozłożyć na dwa dni. Mięso dobrze zabezpieczyć przed wyschnięciem zawijając w folię. Mleko przechować w lodówce. A na drugi dzień postępować dalej jak w przepisie. Pozdrawiam :)
UsuńMam pytanie czy może byc schab karkowy czy to jest jakaś różnica ?
OdpowiedzUsuńWitam. Schab środkowy, jakiego ja użyłam jest delikatnym mięsem, natomiast karkowy należy do twardszych mięs, które przed pieczeniem zazwyczaj się marynuje. Pozdrawiam :)
UsuńWszystko pyszne i cudnie podane :)
OdpowiedzUsuńlubię dania mięsne ;)
OdpowiedzUsuńWszystko jak zwykle przepyszne:)
OdpowiedzUsuńbardzo proszę o przepisy sprawdzone na wytworne dania mięsne w tym przynajmniej 4 gorące. Dania muszą być naprawdę smaczne.
OdpowiedzUsuńWitam. Mogę podpowiedzieć, które z tych dań mięsnych są najbardziej popularne i ulubione w moim domu i sprawdzają się na wszystkich naszych "imprezach", łącznie z tymi eleganckimi obiadami i kolacjami. A ponadto, po sprawdzeniu przepisów przez czytelników mojego bloga są dobrze oceniane:
UsuńI. Na gorąco
1. Polędwiczki wieprzowe z konfiturą z czerwonej cebuli i rozmarynem.
2. Schab pieczony w miodowym piwie, z orzechowym sosem
3. Kotlety mielone... extra danie (karkówka faszerowana jabłkami, zawinięta w walach(
4. Karkówka duszona z cebulą
5. Schabowe z kapustą kiszoną... inaczej
6. Pieczeń ze schabu po huzarsku
7. Pieczeń wołowa z rozmarynem
II. Na zimno:
1. Juki ułańskie, czyli kieszonki schabowe z farszem
2. Rolada z karczku z mielonym mięsem
3. Rolada z trzech rodzajów mięsa
4. Schab Florentine
5. Rolada wieprzowa nadziewana mięsem z indyka
6. Schab z gorącej kąpieli
7. Boczek rolowany, pieczony w folii
Mam nadzieję, że zaspokoiłam Pani/Pana prośbę i któreś z tych przepisów trafią w gusta smakowe Waszych gości. Pozdrawiam :)
Potrzebuję sprawdzonych przepisów na pyszne dania mięsne (jagnięcina, wołowina, wieprzowina)
OdpowiedzUsuńproszę o odpowiedz .
Kocham Panią! precz z kurczakami :) 80% przepisów w necie to piersi z kurczaka na 365 sposobów, a tu taki wybór, wspaniale!
OdpowiedzUsuń