DANIA MIĘSNE

Dania  mięsne są  ważnym składnikiem dobrego obiadu, czy też eleganckiej kolacji. Nie wszyscy jedzą mięso, ale dla domowników i szczególnych gości chętnie podajemy smaczne, odpowiednio przyprawione i pięknie podane dania mięsne na gorąco lub na zimno. Ten dział mojego MENU jest dla wszystkich entuzjastów  dań mięsnych, którzy szukają ciekawych i smacznych propozycji
__________________________________________________________


Schab duszony w sosie własnym. Aromatyczny, kruchy, pyszny... 


Schab pieczony z warzywami



Wallenbergare- szwedzkie kotleciki z mielonej cielęciny



Schab z suszonymi morelami



Schabowe z marynaty mleczno-cebulowej


Żeberka w sosie słodko - pikantnym


Polędwica wieprzowa z suszonymi pomidorami i mozzarellą


Polędwiczki wieprzowe z konfiturą z czerwonej cebuli i rozmarynem 


Kotlety schabowe zapiekane pod pierzynką z  pieczarek i sera


Żeberka z marynaty (Coca-Cola +whisky),  pieczone i grillowane w piekarniku


Aromatyczny schab z... rękawa


Kotlet schabowy panierowany. Tradycyjny kotlet schabowy


Szynka wieprzowa peklowana, pieczona


Frykadele z serem Cheddar


Schab w sosie z czerwonego wina


Schab gotowany, czyli domowa wędlina dla zapracowanych


Schab pieczony w kapuście włoskiej


Juki ułańskie, czyli kieszonki schabowe z farszem


Antrykot z sosem musztardowym


Schab pieczony w miodowym piwie, z orzechowym sosem


Kotlety mielone... po prostu inne


Pieczeń ognista zamiast wędliny


Rolada z karczku z mielonym mięsem

Kotlety mielone... extra danie (karkówka faszerowana jabłkami, zawinięta w waflach)  



Żeberka duszone z pomidorami i porem



Pieczeń ze schabu po huzarsku



Szynka pieczona w rękawie, domowa wędlina



Eskalopki schabowe w sosie pieczarkowym








  

  


  



 







Pieczeń cielęca w sosie własnym










Kotlety mielone z mieszanego mięsa wieprzowego, faszerowane pieczarkami



Karkówka w sosie, z marchewką i kluskami...






Rolada z trzech rodzajów mięs




Schabowe z jabłkami i majerankiem


 






Klopsiki w sosie koperkowym








Zrazy wołowe siekane











  





Pieczeń wołowa z rozmarynem

  
 














 ___________________________________________________________

17 komentarzy:

  1. Ależ przepis! Znam. Ale już dawno jadłem tak zrobiony schab, pod sosem beszamelowym. Jest boski.

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie ze schabem i najlepszym sosem akurat na obiad wielkanocny. Myślę, że sobie poradzę. Trochę mnie martwi to pieczenie schabu. Ale muszę sprostać zadaniu, bo mi zależy. Mam ważnych gości podjąć własnie w niedzielę wielkanocną. Dziękuję za podpowiedź.
    Przy okazji - składam najlepsze życzenia świąteczne, Anita

    OdpowiedzUsuń
  3. Słyszałam o tym schabie. Podobno to "niebo w gębie". Ale nigdy nie jadłam. Ale teraz widzę jak na zdjęciu wygląda. Poczekam, może się doczekam i zjem. Ala

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam domowy pasztet, jest o niebo lepszy niż ten kupny! Pozdrawiam, Gosza :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna strona poświęcona daniom mięsnym. Są i wyszukane dania i takie proste. Ale tak to przedstawiasz, że czuję jakby ktoś w restauracji podał mi kartę dań. No i problem. Nie wiem co wybrać. Zjadłbym wiele z tej listy. Ale pomalutku. Dopiero tutaj zajrzałem. Pozdrawiam, DANIEL

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy "schab pod beszamelem" mogę upiec jednego dnia, a zapiec go pod beszamelem następnego? Czy wtedy nadal mogę wykorzystać mleko z pieczenia schabu do sosu? Szykujemy większą imprezę i jednego dnia nie ogarnę wszystkiego...
    Z góry dziękuję za odpowiedź i gratuluję fajnego loga i super zmysłu kulinarnego :)
    Pozdrawiam, Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można przygotowanie tego schabu rozłożyć na dwa dni. Mięso dobrze zabezpieczyć przed wyschnięciem zawijając w folię. Mleko przechować w lodówce. A na drugi dzień postępować dalej jak w przepisie. Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Mam pytanie czy może byc schab karkowy czy to jest jakaś różnica ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Schab środkowy, jakiego ja użyłam jest delikatnym mięsem, natomiast karkowy należy do twardszych mięs, które przed pieczeniem zazwyczaj się marynuje. Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Wszystko pyszne i cudnie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  9. lubię dania mięsne ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystko jak zwykle przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo proszę o przepisy sprawdzone na wytworne dania mięsne w tym przynajmniej 4 gorące. Dania muszą być naprawdę smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Mogę podpowiedzieć, które z tych dań mięsnych są najbardziej popularne i ulubione w moim domu i sprawdzają się na wszystkich naszych "imprezach", łącznie z tymi eleganckimi obiadami i kolacjami. A ponadto, po sprawdzeniu przepisów przez czytelników mojego bloga są dobrze oceniane:
      I. Na gorąco
      1. Polędwiczki wieprzowe z konfiturą z czerwonej cebuli i rozmarynem.
      2. Schab pieczony w miodowym piwie, z orzechowym sosem
      3. Kotlety mielone... extra danie (karkówka faszerowana jabłkami, zawinięta w walach(
      4. Karkówka duszona z cebulą
      5. Schabowe z kapustą kiszoną... inaczej
      6. Pieczeń ze schabu po huzarsku
      7. Pieczeń wołowa z rozmarynem

      II. Na zimno:
      1. Juki ułańskie, czyli kieszonki schabowe z farszem
      2. Rolada z karczku z mielonym mięsem
      3. Rolada z trzech rodzajów mięsa
      4. Schab Florentine
      5. Rolada wieprzowa nadziewana mięsem z indyka
      6. Schab z gorącej kąpieli
      7. Boczek rolowany, pieczony w folii

      Mam nadzieję, że zaspokoiłam Pani/Pana prośbę i któreś z tych przepisów trafią w gusta smakowe Waszych gości. Pozdrawiam :)

      Usuń
  12. Potrzebuję sprawdzonych przepisów na pyszne dania mięsne (jagnięcina, wołowina, wieprzowina)
    proszę o odpowiedz .

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham Panią! precz z kurczakami :) 80% przepisów w necie to piersi z kurczaka na 365 sposobów, a tu taki wybór, wspaniale!

    OdpowiedzUsuń