To lekkie i delikatne ciasto
jest odpowiednie jako deser po obfitym obiedzie. Możecie się nim delektować w każdej chwili, kiedy będziecie mieli na nie ochotę.
Serdecznie polecam to ciasto....cappuccino
Składniki:
130 g kawy Mokate Cappuccino
1 opakowanie długich
biszkoptów
2 szklanki mleka w proszku
2 serki homogenizowane
1 margaryna Kasia (ewentualnie masło, do wyboru)
½ szklanki cukru pudru
1 jajko (żółtko)
Składniki na biszkopt:
6 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do
pieczenia
1 szklanka mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru pudru
Wykonanie biszkoptu:
Białka ubiłam na sztywna pianę. Następnie partiami dodawałam cukier i po jednym żółtku.
Na koniec przesiałam obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszałam delikatnie łyżką, wówczas po upieczeniu biszkopt jest lekki i delikatny.
Piekarnik nastawiłam na temp.
180 °C. Formę do pieczenia (30x40 cm) wyłożyłam papierem i wysmarowałam tłuszczem. Ciasto
przelałam do formy i wstawiłam do piekarnika na około 20 minut.
Wykonanie masy:
Margarynę utarłam z cukrem pudrem i żółtkiem, dodałam serki homogenizowane a na koniec mleko w proszku.
Kawę (100 g) rozpuściłam w 1 ½
szklanki gorącej wody. Pozostawiłam do wystudzenia.
Biszkopt po przestudzeniu
przekroiłam wzdłuż na pół. Spód nasączyłam kawą
nałożyłam ½ masy. Na masie
rozłożyłam biszkopty....
.... i nasączyłam kawą. Na wierzch
wyłożyłam pozostałą masę (zostawiłam 3 łyżki masy do posmarowania
wierzchu). Na masę położyłam wierzchem
do góry nasączony od spodu drugi biszkopt. Wierzch posmarowałam odłożoną masą (3 łyżki). Posypałam pozostałą
kawą (30 g) cappuccino tworząc wzorek w paski.
Ja miałam taki pomysł :) A Wy
udekorujcie wg własnego pomysłu. Podzielcie na porcje i podajcie gościom :)
Ciasto jest tak delikatne i smaczne,
że chętnie piekę go na życzenie mojej rodziny. Teraz pozostaje mi tylko...
życzyć udanego wypieku i .... SMACZNEGO! Krys