Nie pamiętam kiedy tak szybko
upiekłam ciasto. Od pomysłu do wykonania droga krótka. Nawet pisanie przepisu jakoś tak
szybko poszło. Jak widać, nieplanowane decyzje są przeważnie udane. Najpierw
zobaczyłam na targu jagody.... ummm. I tak skutecznie mnie skusiły, że kupiłam.
Po przyjściu do domu naprędce wymyślałam przepis na ciasto i ....
Oto przed Wami pyszne ciasto
na kefirze, z dużą ilością jagód i lukrowaną polewą
(foremka keksówka 30x12 cm)
Składniki:
300 g świeżych jagód
120 g masła
3 duże jajka
200 g cukru
400 g kefiru
400 g mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do
pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Jagody przebrałam, przełożyłam
na sito i dokładnie opłukałam.
Odcedziłam z wody.
Masło roztopiłam i
wystudziłam.
Do misy miksera wbiłam jajka,
wsypałam cukier, wlałam kefir i wystudzone masło, dodałam ekstrakt waniliowy.
Całość ubiłam bardzo krótko mikserem z końcówką do ubijania piany. Można ubić
rózgą.
Do masy wsypałam przesianą
mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Ponownie krótko wymieszałam, tylko do
połączenia składników. Ten etap mieszania również można zrobić rózgą.
Jagody przesypałam mąką
ziemniaczaną. Delikatnie wymieszałam.
Do przygotowanej masy/ciasta
wsypałam jagody i wymieszałam.
Piekarnik ustawiłam na 160 °C (g/d)
Foremkę, keksówkę 30x12 cm
wysmarowałam masłem i oprószyłam mąką.
Do foremki przełożyłam ciasto,
wyrównałam wierzch i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę i 15
minut.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika
wyłożyłam na kratkę do wystudzenia.
Wystudzone można posypać
cukrem pudrem. Ja polałam dwukolorowym lukrem
Wspaniałe ciasto, które pysznie
smakuje z herbatą, kawą albo z kubkiem mleka.
Upieczecie? Warto, bo szybko się robi i pysznie smakuje. Tak naprawdę to tylko stygnięcie trwa dłużej, ale co tam, najważniejsze, że to naprawdę udane ciasto. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys
Dziękuję za odwiedziny na moim
blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...