Domowe pieczywo jest zdecydowanie
lepsze od tego ze sklepu. Myślę, że większość z Was podziela moje zdanie. Wypieczone przeze mnie pieczywo na śniadanie, na kanapki do pracy, do szkoły... przedstawiałam Wam
niejednokrotnie. Tym razem mam dla Was zdrowy, smaczny chlebuś pełnoziarnisty z
ziarnami słonecznika. Bardzo szybko się go robi (nie licząc czasu wyrastania). Z tej porcji wychodzą dwa duże bochenki. A chlebuś może poleżeć dłużej i nie traci na swoim smaku
Składniki:
550 g mąki pszennej
pełnoziarnistej
450 g mąki pszennej typ 550
500 g ziemniaków
40 g świeżych drożdży
300 ml mleka
100 g pestek słonecznika
15 g soli (2,5 łyżeczki)
sól do posolenia ziemniaków
woda - 130 ml + 200 ml
Wykonanie:
Ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie.
Ugotowane przecisnęłam przez praskę.
Drożdże wkruszyłam do wody letniej
wody (130 ml).
Obie mąki przesiałam do misy
miksera (zostawiłam 2 łyżki mąki), dodałam pestki słonecznika i wlałam rozpuszczone
drożdże. Pozostałą mąkę posypałam na wierzchu, przykryłam ściereczką i odstawiłam
misę w ciepłe miejsce na 20 minut.
Mleko wymieszałam z wodą.
Do misy z zaczynem drożdżowym
dodałam ziemniaki, wlałam wodę z mlekiem i za pomocą haka wymieszałam mikserem
na jednolite ciasto.
Miskę ponownie przykryłam
ściereczką i znów odstawiłam w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aż ciasto
podwoi swoją objętość.
Moje ciasto bardzo pięknie
wyrosło
Ciasto wyłożyłam na dekę. Podsypałam
mąką i lekko zarobiłam.
Podzieliłam na dwie części. Z
każdej uformowałam podłużny bochenek.
Blaszkę do pieczenia wyłożyłam
papierem. Środek oddzieliłam wysokim rantem. Po obu jego stronach ułożyłam moje
bochenki.
Zostawiłam jeszcze na chwilę
(10 – 15 minut), żeby ciasto podrosło.
Piekarnik włączyłam na 200 °C.
Chlebki posmarowałam letnią
wodą i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 40-50 minut. Do suchego
patyczka. Skórka pięknie zbrązowiała.
Gotowe, upieczone chleby
wyjęłam z piekarnika i przełożyłam na kratkę, żeby wystygły.
Ten pyszny chleb możecie upiec
w krótkim czasie i mieć świeży, domowy, najlepszy. Polecam tym, którzy wolą
domowe pieczywo od tego kupionego w sklepie.
Myślę, że zachęciłam Was do
upieczenia pełnoziarnistego chleba. Życzę SMACZNEGO! Krys
Po inne domowe pieczywo zapraszam na stronę:
Pieczywo... chleby, bułki, rogale
Po inne domowe pieczywo zapraszam na stronę:
Pieczywo... chleby, bułki, rogale
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...