Składniki:
filet z indyka (około 800 g)1 średnia główka kapusty
300 g pieczarek
1 cebula (brak na zdjęciu)
2 pomidory
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła klarowanego
4 łyżki oleju
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 gałązki świeżego rozmarynu
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka oregano
sól
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Mięso pokroiłam w duże
kawałki.Czosnek przecisnęłam przez praskę.
Igiełki rozmarynu posiekałam.
Oregano zmiażdżyłam w moździerzu.
Wszystko przełożyłam do
miseczki, dodałam zmielony kminek, sól, pieprz i 2 łyżki oleju.
W tej mieszance obtoczyłam
pokrojone kawałki mięsa.Miskę przykryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 5 godzin (co najmniej 3 - 4 godziny).
Kapustę drobno poszatkowałam.
Pomidory sparzyłam gorącą
wodą, zdjęłam skórkę i pokroiłam w kostkę.Cebulę posiekałam.
Pieczarki po oczyszczeniu pokroiłam w plasterki.
Na dużej patelni rozgrzałam 2
łyżki masła i zeszkliłam na nim cebulę.
Posiekaną kapustę dołożyłam do
cebuli, posoliłam. Dusiłam na średnim
ogniu i kiedy kapusta puściła sok dodałam pokrojone pomidory i przecier
pomidorowy.Wymieszałam i po chwili duszenia zdjęłam z gazu.
Na drugiej patelni rozgrzałam
łyżkę masła i wrzuciłam pieczarki. Chwilę podsmażyłam na średnim ogniu.
Posoliłam, oprószyłam pieprzem i zdjęłam z ognia.
Mięso wyjęłam z lodówki i przełożyłam na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki). Obsmażyłam krótko z każdej strony. Zdjęłam z ognia.
Piekarnik włączyłam na 180 °C.
Kapustę przełożyłam do dużego
naczynia do zapiekania.Na kapuście rozłożyłam kawałki indyka a na wierzchu położyłam pieczarki.
Naczynie przykryłam i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 50 minut.
Wspaniale się upiekło. Po
kuchni rozniósł się zapach przypraw i ziół.
Jeśli lubicie mięso z indyka
to polecam tak przygotowanego, który idealnie nadaje się na niedzielny obiad. Życzę
SMACZNEGO! Krys
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...