Przyszedł czas na pierogi z
jagodami. Pewnie wielu z nas nie może się doczekać kiedy jagody się pojawią,
kiedy będzie można przygotować z nich koktajl, ciasto albo właśnie pierogi.
Ostatnio kupiłam na straganie jagody kamczackie. Różnią się nie tylko kształtem
i smakiem od tych popularnych. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów, które
są niezwykle korzystne dla naszego organizmu. Posiadają związki zapobiegające
starzeniu się komórek, dlatego nazwano je jagodami wiecznej młodości
Składniki:
350 g mąki pszennej
200 ml gorącej wody
30 g masła
sól
25 dag jagód
śmietana (18%)
cukier puder
Wykonanie:
Do miski przesiałam mąkę i
odrobinę posoliłam. Do gorącej wody włożyłam masło. Kiedy się roztopiło wlałam do miski z mąką. Mieszałam widelcem,
żeby składniki dobrze się połączyły.
Ciasto zaczęło nabierać konsystencję jedwabistej masy. Delikatne maślane ciasto
na pierogi. Doskonałe. Przełożyłam do miski, przykryłam ściereczką i pozwoliłam
mu odpocząć około 20 minut.
Jagody opłukałam, odsączyłam na papierowym ręczniku. Suche przełożyłam do miseczki i zasypałam 1 łyżką mąki. Lekko wymieszałam.
Ciasto odkrawałam po kawałku (resztę odkładałam do miseczki pod przykryciem) a następnie rozwałkowywałam na posypanym mąką blacie. Wykroiłam krążki. Na każdym układałam porcję jagód z zlepiałam brzegi.
Śmietanę wymieszałam z cukrem pudrem.
Pierogi rozłożyłam na talerzykach i polałam osłodzoną śmietaną