Na dzisiejszy obiad wybrałam
białe mięso indyka. Przepis jest łatwy, bo mięso nie potrzebuje dużej obróbki a
efekt końcowy jest taki, jakiego się spodziewałam. Mięso aromatyczne, pachnące
koperkiem. Do tego podałam kurki, które właśnie pojawiły się na straganach
Jeśli lubicie mięso z indyka to polecam to danie, z którym bez trudu poradzi sobie każdy.
Jeśli lubicie mięso z indyka to polecam to danie, z którym bez trudu poradzi sobie każdy.
Składniki:
800 g polędwiczek z indyka
300 g kurek
3 łyżki miękkiego masła
100 ml śmietany 30%
pęczek koperku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Koperek posiekałam i utarłam z
miękkim masłem. Wstawiłam do lodówki.
Mięso umyłam, osuszy łam
ręcznikiem papierowym, posoliłam i oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem.
Na patelni roztopiłam połowę
masła klarowanego, włożyłam polędwiczki i zrumieniłam z obu stron na średnim
gazie. Wyjęłam z patelni, żeby wystygły.
W tym czasie przygotowałam kurki.
Przebrałam je i wrzuciłam do
miski z wrzącą, osoloną wodą.
Jak czyścić kurki pokazałam tutaj.
Kurki wyjęłam i zostawiłam do
odsączenia.
Na patelni rozgrzałam pozostałe
masło klarowane. Wrzuciłam kurki i zrumieniłam je na średnim gazie. Smażyłam je jeszcze około 10 minut. Wlałam
śmietanę, wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem. Po chwili sos zaczął
gęstnieć. Zdjęłam z gazu.
Piekarnik włączyłam na 180 °C.
Polędwiczki nacięłam ukośnie na
całek powierzchni z góry. W każdą szczelinę włożyłam po kawałku zimnego masła
koperkowego. Polędwiczki przełożyłam do naczynia żaroodpornego, przykryłam i
wstawiłam na piekarnika na około 25 minut.
Cała potrawa już gotowa. Mięso
wyłożyłam na półmisek a kurki rozłożyłam obok mięsa.