Uwzględniając prośbę wielu z Was, proponuję danie jarskie. Dzisiaj... zrazy z kaszy jęczmiennej. Wybrałam tę kaszę, ponieważ jest najlepszym źródłem błonnika. Dopóki nie spróbowałam takich zrazów, podchodziłam do nich obojętnie, ale teraz sama chętnie je przyrządzam z sosem po myśliwsku.
Składniki:
30 dag kaszy jęczmiennej (średniej)
2 jajka
4 łyżki mąki
2/5 kostki masła
½ pęczka posiekanego koperku
mąka do panierowania
olej do smażenia
Składniki na sos:
kilka suszonych grzybów
cebula
2 łyżki masła
łyżka mąki
mały ogórek kiszony
2 łyżeczki musztardy
papryka w proszku
sól i pieprz
Wykonanie sosu (zobacz przepis) :
Poniżej podaję skróconą wersję wykonania sosu na potrzeby tego dania.
Grzyby wypłukałam, przełożyłam do garnka, zalałam 1 ½ szklanki wody i odstawiłam na 3 godziny. Po tym czasie ugotowałam je w tej samej wodzie. Odcedziłam, a wywar zachowałam do sosu.
Kaszę również wypłukałam, osączyłam i przełożyłam do rondla, dodałam masło i zalałam 3 szklankami wody...
Kaszę również wypłukałam, osączyłam i przełożyłam do rondla, dodałam masło i zalałam 3 szklankami wody...
...przykryłam i wstawiłam na małym gazie do gotowania. Zamieszałam, żeby nie przywierała do dna. Kiedy kasza wchłonie wodę i będzie miękka przełożyłam do miski i odstawiłam do wystudzenia.
Wbiłam jajka, dodałam koperek i dokładnie wymieszałam, przyprawiając solą i pieprzem.
Zwilżonymi w wodzie rękami formowałam zgrabne zraziki, obtoczyłam w mące i smażyłam na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Wykonanie sosu c.d.
Cebulę drobno posiekałam, zeszkliłam na maśle, oprószyłam mąką i jeszcze chwilkę podsmażyłam. Wlałam wywar z grzybów i mieszając zagotowałam. Kiedy sos osiągnął konsystencję gęstej śmietany, dodałam pokrojony w drobną kosteczkę ogórek i posiekane grzyby.
Zagotowałam, przyprawiłam do smaku musztardą, solą i pieprzem.
Sosem polałam gorące zraziki. Do tego podałam fantastyczną surówkę z mix sałat z mandarynkami polane sosem jogurtowo-miodowym....
Zrazy w takiej wersji są bardzo smaczne, a sos który tutaj podałam można wykorzystać do dań mięsnych. Spróbujcie dzisiejszej wersji – z kaszy :) Życzę SMACZNEGO! Krys