Bezy są to słodkie ciasta, które wypieka się w
niskiej temperaturze z białek kurzych jaj z dodatkiem cukru. Bezy królują na
stołach w różnych postaciach.
Można zrobić „bezową chmurę”,
którą wypieka się na wierzchu ciasta, tworząc piękną i smaczną dekorację. Są
też malutkie beziki, używane jako dekoracyjne elementy do deserów nie tylko
lodowych, ale również kremów i musów np. owocowych.
Mam nadzieję, że znajdziecie
tutaj takie ciasta z bezą, które zadowolą Wasze gusta smakowe i powrócicie na
tę stronę, żeby upiec kolejne ciasta z bezą...
_____________________________________________________________________
Ciasto z truskawkami, kruszonką i bezową kratką
Tort bezowy z borówkami
Pavlova
Szarlotka Afrodyta
Jesienne ciasto śliwkowe z bezową chmurą
Bezowa pokusa
Makowiec pod bezą
Dacquoise z malinami
Makaroniki
______________________________________________________
Z tego zestawu piekłam prawie wszystko. Oprócz makaroników i dacquoise. Pyszne wypieki. Wszystko smakuje i się udaje. Pozdrawiam, Marta
OdpowiedzUsuńUpiekłam makowiec pod bezą. Pyszne ciasto wyszło. Palce lizać. Polecam:)
OdpowiedzUsuń