Zupa fasolowa, którą właśnie zrobiłam jest najłatwiejsza do wykonania
i wyjątkowo smaczna. Im więcej fasoli różnokolorowej tym lepiej. Zrobiłam z fasolą
białą i czerwoną. Można ugotować "białego Jasia" którego trzeba dzień wcześniej
namoczyć. Ale poszłam na skróty i prościej było mi dodać fasolę z puszki. Walory smakowe zupy na
tym nie ucierpiały. Dodanie klopsików z chudej wołowiny uczyniły tę zupę delikatną,
bardzo treściwą i sytą. Taka porcja zupy wystarczy dla 4 osób.
Składniki:
300 g wołowiny
4 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 łyżeczka papryki w proszku
4 średnie marchewki
biała fasola z puszki (500 g)
1 duży ząbek czosnku
½ szklanki śmietany (18%)
2 łyżki octu
2 pomidory „lima”
czerwona fasola z puszki (500
g)
ulubione zioła (koperek, natka
pietruszki...)
sól
warzywa na wywar warzywny
listek laurowy
Wykonanie:
Warzywa oczyściłam i
ugotowałam z listkiem laurowym.
Po ugotowaniu warzywa wyjęłam
(wyrzuciłam za wyjątkiem marchewki).
Otrzymałam 600 ml czystego
wywaru.
Mięso zmieliłam. Dodałam bułkę
tartą, wbiłam jajko, wsypałam paprykę i odrobinę soli. Masę dokładnie
wyrobiłam.
Uformowałam z niej klopsiki w kształcie kuleczek wielkości
orzecha. Wyszło 25 sztuk.
Marchewki oczyściłam, pokroiłam
w plasterki i wrzuciłam do gotującego się wywaru.
Po około 10 minutach włożyłam
klopsiki. Gotowałam na małym gazie około 8 minut.
Wyjęłam z wywaru marchewkę z
klopsikami i do wywaru wrzuciłam obrany czosnek i białą odsączona fasolę.
Zagotowałam i zmiksowałam blenderem. Dodałam śmietanę. Wymieszałam, dodałam
ocet i sól. Spróbowałam. Pyszne....
Pomidory umyłam pokroiłam na
cząstki i dodałam do zupy razem z odłożoną marchewką i klopsikami. Dodałam
odsączoną czerwoną fasolę. Wymieszałam i posypałam ziołami.
Koniec. Zupa gotowa