Kiedy dostałam kolejny kosz z
jabłkami do przerobienia, szybko zabrałam się do pracy. No bo przecież inne przetwory czekają w kolejce do zrobienia. Ogórki, pomidory, buraczki, sałatki...
Przyszła pora na zrobienie
musu z jabłek, który doskonale sprawdza się do naleśników, do pieczywa...
Składniki:*
2,5 kg obranych oczyszczonych
i pokrojonych jabłek (papierówki)
3 łyżki wody
6 łyżek cukru
sok wyciśnięty z ćwiartki
cytryny
¼ łyżeczki mielonego imbiru
* Podaję proporcje na 2,5 kg pokrojonych jabłek. Ja zrobiłam mus z podwójnej porcji. Nie podaję też ile jabłek miałam do przerobienia, ponieważ część to były spady i dużo odeszło, część ładne jabłka
Wykonanie:
Do rondla z grubym dnem wlałam wodę, wsypałam
część jabłek i połowę cukru. Następnie dodałam pozostałe jabłka i resztę cukru.
Rondel wstawiłam do gotowania.
Wymieszałam. Po zagotowaniu, zmniejszyłam ogień i mieszałam jabłka, żeby nie
przywarły do dna. Woda szybko wyparowała a jabłka prażyły się zmniejszając
swoją objętość.
Po około 10 minutach gotowania
część jabłek rozpadła się na mniejsze cząsteczki. Masa jabłkowa zaczęła gęstnieć.
Teraz jest czas, żeby masę
albo zblendować, albo przetrzeć przez sito. Ja zrobiłam to za pomocą blendera.
Na koniec wlałam sok z
ćwiartki cytryny, wsypałam odrobinę imbiru. Trzeba spróbować, bo jeśli jabłka
były zbyt kwaśne, to można dosłodzić, można wsypać cynamon, cukier waniliowy.
Wszystko wg uznania.
Gotowy mus wymieszałam i
pozostawiłam na malutkim ogniu. Jak już zaczął bulgotać, to przekładałam do
wyparzonych słoiczków, szybko zakręciłam i odstawiłam do góry dnem do
całkowitego wystudzenia.
Słoiczków z musem nie trzeba
pasteryzować.
Kolejne słoiczki powędrowały
na półkę do spiżarni.
Czy zapełniacie już swoje
półeczki z przetworami w spiżarniach, piwniczkach? Może skusicie się na
zrobienia takiego musu z jabłek? Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys
Dziękuję za odwiedziny
na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...