Szparagi to warzywa, które bardzo lubimy. Budzą naszą wyobraźnię i pobudzają kubki smakowe.
Szparagi białe, delikatne, wyjątkowo wykwintne w smaku i chyba najbardziej cenione w śród kucharzy i konsumentów, podawane są z pysznymi sosami i pod postacią wykwintnych zup.
Szparagi zielone, na naszych stołach często pojawiają się w sałatkach, lub jako oddzielne danie na gorąco i na zimno.
___________________________________________________
Kremowa zupa szparagowa
Sałatka ze szparagów, z truskawkami i kurczakiem
Szparagi w roladkach
Szparagi w szlafroczkach z szynki, z jajkiem na miękko
Szparagi w ziołowych naleśnikach
Szparagi z szynką prosciutto w pasztecikach
Szparagowa zupa-krem z łososiem
Makaron penne ze szparagami
Szparagi zapiekane z sosem Mornay
Sos Mornay... idealny do szparagów
_________________________________________________________
Pyszne propozycje Krysiu, uwielbiam szparagi :-)
OdpowiedzUsuń