Zachęcona poprzednio udanym wypiekiem z przepisu Anny Olson postanowiłam ponownie sięgnąć po jej przepis. Upiekłam więc pyszne, delikatne, aromatyczne ciasteczka cytrynowe.
(na blaszkę 25x36 cm)
Spód ciasta, jaki zrobiłam jest fantastycznie chrupiący. W połączeniu z masą tworzą niesamowity duet smakowy. Trudno się oprzeć tym ciasteczkom. Spróbujcie przejść obok nich obojętnie J , ale... najpierw je upieczcie
Składniki na ciasto:
1 ¼ szklanki mąki (150g)
1/3 szklanki kaszy kukurydzianej (60g)
1/3 szklanki cukru pudru (65g)
szczyptę soli
¾ kostki (z 200 g) masła
1/3 szklanki kaszy kukurydzianej (60g)
1/3 szklanki cukru pudru (65g)
szczyptę soli
¾ kostki (z 200 g) masła
Składniki na masę:
4 jajka3 żółtka
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki skórki cytrynowej
½ szklanki soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek śmietanki kremówki
Wykonanie:
Piekarnik nastawiłam na 180 °C (góra/dół).
Do miski włożyłam masło, wsypałam mąkę, kaszę kukurydzianą i cukier puder. Wymieszałam palcami i dosypałam szczyptę soli. Rozcierałam, aż uzyskałam kruche ciasto w formie kruszonki.
Przesypałam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15-18 minut do piekarnika. Po upieczeniu spód musi wystygnąć, zanim nałoży się masę.
Masa
Ubiłam jajka z żółtkami i cukrem. Wsypałam startą skórkę z cytryny (uprzednio wyszorowanej i sparzonej), wlałam sok z cytryny i wymieszałam.
Masa
Ubiłam jajka z żółtkami i cukrem. Wsypałam startą skórkę z cytryny (uprzednio wyszorowanej i sparzonej), wlałam sok z cytryny i wymieszałam.
Dodałam pozostałe składniki: proszek do pieczenia i śmietanę kremówkę. Ponownie ubiłam w mikserze i wylałam masę na spód.
Wstawiłam na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C (góra/dół). Po upieczeniu wystudziłam, wstawiłam do lodówki na co najmniej 2 godziny. Posypałam cukrem pudrem i pokroiłam na trójkąciki. Udekorowałam wiórkami ze skórki cytrynowej.
Ciasteczka są obłędnie pyszne. Upiekłam je pierwszy raz i szybko zniknęły z talerza. Za krótko, żeby nacieszyć się ich smakiem, więc niebawem znów będę je piekła.
Ciekawa jestem, czy Wam też będą smakować. Spróbujcie J. Życzę SMACZNEGO! Krys