Przeglądałam mój zeszyt z
przepisami i znalazłam ...przepis na
smaczne ciasto pochodzące z Meksyku. Kiedyś go piekłam, ale jak to zwykle z
przepisami bywa tak i ten został zastąpiony innym, nowym, ciekawszym przepisem.
Ale chętnie dzisiaj do niego wracam i przedstawiam Wam zmodyfikowany przepis na
smaczny placek kukurydziany
Składniki:
150 g mąki kukurydzianej
6 jajek
150 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego wraz ze skórką cytrynową
1 wyszorowana cytryna
100 g masła
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
4 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
Masło roztopiłam i wystudziłam.
Masło roztopiłam i wystudziłam.
Żółtka oddzieliłam od białek.
Żółtka umieściłam w misie miksera, wsypałam cukier z cukrem waniliowym i ubiłam na puszystą masę. Dodałam
ekstrakt cytrynowy i otartą skórkę z cytryny. Wymieszałam.
Mąkę z proszkiem do pieczenia
przesiałam i wsypałam do masy żółtkowej. Po wymieszaniu wlałam przestudzone
masło i ponownie wymieszałam.
Foremkę do ciasta wyłożyłam papierem
do pieczenia.
Z białek ubiłam sztywną pianę.
Delikatnie przełożyłam do ciasta i wymieszałam łopatką.
Ciasto wyłożyłam do foremki. Na wierzchu rozsypałam płatki
migdałowe i wstawiłam do piekarnika na
30 minut (do suchego patyczka).
Po przestudzeniu i wyjęciu z
foremki pokroiłam na porcje. Można nawet
zapakować do pudełeczka i udać się na kawę
do przyjaciół z własnym pysznym ciastem....
Smaczny placek na niedzielę do kawy, herbaty. Upieczcie i
spróbujcie. Szybko się robi..... Życzę SMACZNEGO! Krys