Dzisiaj u mnie w kuchni pojawił się szpinak. Tym razem jako dodatek do farszu na pierogi. W połączeniu
z serem mozzarella wyszły wyśmienite.
Zróbcie i przekonajcie się
Składniki:
300 g młodego szpinaku (BABY)
200 g tartego sera Mozzarella
1-2 ząbki czosnku
½ łyżeczki suszonych pomidorów
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła
Składniki na ciasto:
350 mąki pszennej
½ łyżeczki soli
30 g miękkiego masła
1 żółtko
1 jajko
ok. 100 ml zimnej wody
Wykonanie:
Z listków szpinaku oderwałam
ogonki. Oczyszczone listki opłukałam, posiekałam nożem, przelałam na durszlaku
gorącą wodą. Odsączyłam.
Na patelni rozgrzałam masło,
wrzuciłam przeciśnięty przez praskę czosnek i od razu dodałam szpinak. Wymieszałam. Chwilę się
wszystko poddusiło i wrzuciłam ser. Znów wymieszałam. Ser zaczął się topić.
Teraz czas na dodanie przypraw: sól i
pieprz a na koniec suszone pomidory. Jeśli ktoś nie lubi to nie dodaje.
Farsz szpinakowo-serowy gotowy
Teraz zrobiłam ciasto na
pierogi:
Mąkę przesiałam z solą, dodałam masło. Wszystko posiekałam. Dodałam żółtka i jajko.
Wymieszałam zagniatając ciasto. Dolewałam stopniowo wodę.... i dalej
postępowałam wg przepisu na „idealne ciasto na pierogi”
Ciasto odkrawałam porcjami, rozwałkowałam
bardzo cieniutko, bez potrzeby podsypywania mąką. Wykrawałam okrągłe placuszki
i układałam na nich przygotowany farsz.
Pierogi wrzucałam na osolony
wrzątek. Po zagotowaniu po ok. 2 minutach wyjęłam łyżką cedzakową na półmisek.
Na talerzu polałam masłem
klarowanym
To kolejne pierogi ze smacznym
farszem. Jeśli nie znacie takich, polecam i życzę SMACZNEGO! Krys
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi
miło, jeśli zostawisz komentarz...