Na zakończenie lata, na
rozpoczęcie roku szkolnego zrobiłam kolorowy torcik dla wszystkich dzieci tych
małych i tych dużych. Żeby torcik był bardzo kolorowy, biszkopt do niego
upiekłam w fantastycznej tortownicy firmy Wilton. Dzięki uprzejmości Emako.pl mogłam przetestować tę formę
do pieczenia ciasta w szachownicę.
Można w niej upiec dwu... lub trójkolorowe ciasto korzystając z dowolnej palety
barwników. Forma składa się z trzech jednakowej wielkości blaszek (średn 24 cm) z wkładką,
dzięki której można takie cudeńka wyczarować.
Tak więc ja wyczarowałam
kolorowy, tęczowy torcik, który mam nadzieję, skusi niejednego łasucha właśnie teraz
kiedy kończą się wakacje, kiedy kończy się lato....
Składniki:
200 g masła
630 g cukru
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego
540 mąki tortowej
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2 szklanki mleka
barwniki do ciasta Wilton
(czerwony, żółty, niebieski)
Do dekoracji:
500 ml kremówki (30-36%)
2 łyżeczki cukru pudru
cukierki m&m’s
Do miski przesiałam mąkę,
proszek do pieczenia i sól.
W misie miksera zmiksowałam
masło z cukrem. Nie przerywając miksowania wbijałam po jednym jajku. Na koniec
dodałam ekstrakt waniliowy.
Następnie wsypywałam na
przemian suche składniki i wlewałam mleko. Najpierw wsypałam 1/3 ilości mąki z
proszkiem do pieczenia i tyle samo mleka. Po wmieszaniu w masę dodawałam kolejną
porcję aż do wyczerpania składników.
Masę podzieliłam na trzy równe
części wlewając do osobnych miseczek. Do każdej dodałam inny barwnik
Wymieszałam i rozlałam do
dzbanuszków z dziubkiem, żeby łatwiej było wypełniać foremki.
Foremki spryskałam delikatnie
oliwą, do jednej włożyłam plastikową
wkładkę ...
... i wylałam masę:
- do foremki 1 (spód ciasta) –
na zewnątrz żółta masa, następnie niebieska i w środku czerwona
- do foremki 2 (środek ciasta)
– na zewnątrz niebieska masa, potem czerwona a
w środku żółta
- do foremki 3 ( góra ciasta) –
na zewnątrz czerwona masa, następnie żółta a środek wypełniłam niebieską.
Za każdym razem po wypełnieniu masą formy ,delikatnie wyjmowałam plastikową wkładkę podnosząc do góry, umyłam ją i suchą wkładałam do następnej foremki
Piekarnik nagrzałam do
temperatury 180 °C (termoobieg).
Foremki z ciastem wstawiłam do
piekarnika na dwóch poziomach i piekłam do suchego patyczka 30- 35 minut.
Wystudziłam.
Śmietanę ubiłam na puch
dodając pod koniec cukier puder.
Krążki ciasta układałam jeden na drugim
na paterze i przekładałam bitą śmietaną.
Na wierzchu rozłożyłam kolorowe m&m’sy.
Bardzo byłam ciekawa widoku jaki zobaczę po rozkrojeniu tego tortu. Nie potrzebnie się obawiałam. Sami zobaczcie ...
Mam nadzieję, że spodobał się
Wam mój pomysł na słodki deser na zakończenie wakacji J
Jeśli tak, to życzę SMACZNEGO!
Krys
Witaj! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz, Krys
Witaj! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz, Krys