Tort wyjątkowy, zasługujący na wyróżnienie. Przepis widziałam kiedyś w internecie. Ale dopiero teraz postanowiłam go upiec i przedstawić Wam jako propozycję deserową na nadchodzący weekend. Inspirację zaczerpnęłam od pani Magdy Sulejewskiej.
Wyczuwalnym akcentem tego toru jest smak wanilii i kawy, której nie ma w składzie. I to jest w nim intrygujące. Ponadto niesamowite wrażenie smakowe robią słodkie, chrupiące cząsteczki karmelu, które w połączeniu z orzechami tworzą niesamowity duet.
Tort wydał mi się wart uwagi na tyle, żeby go upiec, kosztować, zachwycić się nim, teraz Wam przekazać i gorąco polecić właśnie ten... wyjątkowy tort egipski
Składniki na ciasto:
7 białek (żółtka potrzebne będą do masy)
6 łyżek cukru
1 ½łyżki mąki tortowej
12 dag orzechów laskowych drobno pokrojonych, lub zmielonych
Wykonanie ciasta:
Białka ubiłam mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawałam cukier, następnie mąkę
i orzechy, które wsypałam do białkowej masy. Wmieszałam delikatnie łyżką.
Przygotowałam jednakowe krążki ( o średnicy ok. 22 cm) z papieru do pieczenia i posmarowałam je w równych proporcjach masą białkowo-orzechową.
Tak przygotowane placki przełożyłam razem z papierem na blaszki do pieczenia. Każdy placek osobno. Można włożyć np. dwie blaszki jednocześnie i piec z funkcją termoobieg.
Wstawiłam do nagrzanego do 180 ° piekarnika na 15 minut.
Składniki na masę:
2 szklanki mleka
7 żółtek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 opakowania cukru waniliowego
¾ kostki (z 200 g) masła
250 g serka mascarpone
Wykonanie masy:
1 i ¼ szklanki mleka zagotowałam z cukrem i cukrem waniliowym. ¾ szklanki mleka zmiksowałam z żółtkami i mąkami.
Do gotującego się mleka wlałam mieszankę żółtek z obiema mąkami. Gotowałam na małym gazie, nie przerywając mieszania, żeby się nie przypaliło i żeby nie powstały grudki. W ten sposób powstał budyń, który odstawiłam do wystudzenia.
Teraz dobrze jest przykryć budyń folią spożywczą w ten sposób, żeby folia dotykała powierzchni budyniu, wówczas nie wytworzy się kożuch.
W tym czasie utarłam masło. Nie przerywając ucierania dodawałam partiami wystudzony budyń. Na koniec dołożyłam serek mascarpone, który dodaje jeszcze bardziej delikatnego smaku tej masie.
Gotową masę odłożyłam do lodówki.
Składniki na masę karmelowo-śmietanową:
350 g schłodzonej śmietany kremówki (30%)
¾ szklanki cukru
2 łyżki cukru pudru do śmietany
120 g posiekanych i uprażonych na patelni orzechów laskowych
Wykonanie masy:
Przygotowałam sobie arkusz papieru do pieczenia, na który wyleję gęstniejący karmel.
Teraz zajęłam się wykonaniem karmelu.
W tym celu na patelnię wsypałam cukier i podgrzewałam. Nie można mieszać, można jedynie poruszać patelnią, żeby cukier się rozpuścił i nabrał karmelowego koloru. Wylałam go szybko cienką warstwą na przygotowany arkusz papieru, żeby utworzyć możliwie jak najcieńszą taflę. Pozostawiłam do ostudzenia.
Podczas tego zadania trzeba uważać, żeby nie poparzyć się bardzo gorącym karmelem!!!
Następnie na patelni uprażyłam orzechy. Łyżkę orzechów zostawiłam do dekoracji.
Po wystudzeniu karmelu, pokruszyłam go na małe kawałki za pomocą wałka. Łyżkę pokruszonego karmelu odłożyłam do dekoracji.
Teraz ubiłam kremówkę na puch. Pod koniec ubijania wsypałam 2 łyżki cukru pudru oraz orzeszki i na końcu dodałam rozkruszony karmel.
Wszystko razem delikatnie wymieszałam łyżką.
Teraz już mogłam przekładać moje blaty.
Układałam kolejno: na spodzie blat, który posmarowałam ¼ masy budyniowej, na to rozsmarowałam 1/3 części masy śmietanowej. I tak kolejno. Ostatnią czwartą część masy budyniowej rozsmarowałam po bokach tortu.
Czas na dekorację...
Trochę karmelu, czekolady, orzeszków...i gotowe.
Tort wstawiłam do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Potem to już pyszna degustacja
Mogę Was zapewnić, że ten tort stanie się Waszym ulubionym. Wykonanie nie jest trudne. No, tyle co przy torcie, ale za to jest niepowtarzalny.... SMACZNEGO! Krys