Ocenia się, że kuchnia chińska
zawiera ponad 90 tysięcy przepisów. Uwzględniając
Wasze prośby o zamieszczenie kolejnych propozycji na pyszne dania z kuchni chińskiej, przedstawiam
danie pochodzące z południowego regionu,
z okolic Kantonu. Potrawy tego regionu są
lekkie, subtelnie przyprawione i mniej tłuste od potraw spożywanych w innych
regionach. Dzisiaj... kurczak z owocami lychee (zobacz tutaj)
(na 4 porcje):
3 pojedyncze filety z kurczaka
6 szalotek ze szczypiorkiem
1 czerwona papryka
¼ szklanki mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju roślinnego
½ szklanki sosu pomidorowego
½ szklanki wody
2 łyżeczki bulionu z kurczaka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka maki kukurydzianej
1 puszka (ok. 320 g)
wydrylowanych owoców lychee
olej do smażenia
Wykonanie:
Osuszyłam lychee, ułożyłam (okrągłą stroną) do góry
na papierowym ręczniku. Pozostawiłam do osączenia z soku. Każdy filet kurczaka
podzieliłam na 6 kawałków. Cebulki pokroiłam na 2,5 cm kawałeczki. Paprykę
oczyściłam z nasion i pokroiłam również na takie kawałki.
Odmierzyłam ¼ szklanki mąki
kukurydzianej i wsypałam do miseczki. Panierowałam kawałki kurczaka w mące. Na patelni rozgrzałam olej.
Smażyłam mięso na złoty kolor z obu stron około 5-8 minut. Dodałam
cebulkę i paprykę. Smażyłam jeszcze przez około 1 minutę.
Wymieszałam sos pomidorowy z ¼
szklanki wody, cukrem i bulionem a następnie wlałam do warzyw i mięsa. Dodałam lychee.
Przykryłam i na średnim gazie
gotowałam przez około 5 minut, aż kurczak był miękki. Połączyłam pozostałą ¼
szklanki wody z 1 łyżeczką mąki kukurydzianej i wlałam do mięsa. Gotowałam
mieszając aż sos zgęstniał.
Gotowe danie wraz z warzywami i lychee wyłożyłam na półmisek.
Tak przygotowany kurczak można podać z ryżem wermiszelem. Ja podałam z ryżem długoziarnistym.
Smakował wybornie. Polecam z sezonową surówką i życzę SMACZNEGO! Krys
Ale pysznie. Często korzystam z przepisów z kuchni chińskiej. Świetny pomysł z tymi lychee.
OdpowiedzUsuńLyche znam i lubię. Kurczaka też. Więc teraz tylko to razem połączę wg Twojego przepisu. AXA
OdpowiedzUsuńCzy bieżąca lektura miała na to jakiś wpływ? :-D
OdpowiedzUsuńTajemnica chińskiej sztuki kulinarnej zawsze mnie fascynowała, a lektura wciągnęła :) Pozdrawiam, Krys
UsuńTo coś dla mnie. Chętnie przygotuję ten zestaw i wykażę się w mojej kuchni nową potrawą. Max
OdpowiedzUsuńWitaj Krysiu.Twoja kuchnia jak zwykle pachnie na odległość.Pozdrawiam zachwycona aromatem dzisiejszej potrawy.Jola
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Jolu za miły komentarz. Będę się starała przyciągać Cię znów jakimś miłym zapachem chociaż na odległość. Pozdrawiam, Krys
UsuńTwój kurczak wygląda pysznie ! Szkoda ,że nie można spróbować albo przynajmniej powąchać.Uwielbiam połączenia mięs z owocami.Twojej wersji jeszcze nie znam ,muszę go zrobić. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJest wiele potraw, których nie znamy. Polecam ten zestaw, bo smak jest wyjątkowy. Pozdrawiam, Krys
UsuńUwielbiam takie kolorowe dania!!To danie wygląda przepysznie -cudowny przepis ,w najbliższym czasie wykonam go...Na Twój blog wpadłam przypadkowo,bardzo fajny....jest co poczytać ,co pooglądać,(ładne zdjęcia) no i co ugotować (duży wybór).IIgnaasia
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miły komentarz. Zapraszam do...mojej kuchni. Pozdrawiam, Krys
Usuń