Dzisiejszy obiad przygotowałam
wzorując się na kuchni chińskiej. Składniki, jakich użyłam do dzisiejszej
potrawy są bardzo zbliżone do tych, które Chińczycy stosują w swojej kuchni.
Chińczycy są bardzo pomysłowymi kucharzami. Kuchnia chińska zawiera olbrzymią ilość przepisów. Ja wybrałam jeden z nich, ale zamiennie użyłam sznycle
z indyka zamiast polędwicy wołowej. Myślę, że mój obiad wypadł znakomicie.
Pikanterii całemu daniu nadał świeży imbir, którego nie żałowałam :) Natomiast zielona papryka tonizowała ten ostry
smak.
2,5 łyżeczki octu balsamicznego
2 łyżki cukru
1,2 łyżeczki soli
100 g świeżego, obranego
korzenia imbiru
400 g sznycli z indyka (może
być polędwica wołowa)
2 łyżki wytrawnego sherry
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka sosu sojowego
jasnego
3 łyżki oleju roślinnego
1 duża zielona papryka
1 biała cebula
cebulki z pęczka szczypiorku
1 ostra papryczka chili
Wykonanie:
W miseczce wymieszałam ocet,
cukier i sól.
Imbir pokroiłam na cieniutkie
plasterki.
Sherry, mąkę kukurydzianą i
sos sojowy wymieszałam do połączenia się składników.
Mięso opłukałam, osuszyłam
ręcznikiem papierowym i posmarowałam mieszanką mąki i sosu sojowego. Odłożyłam
na 20 minut.
Do miseczki z octem i cukrem
przełożyłam imbir. Wymieszałam i również ostawiłam na 20 minut.
Na patelni rozgrzałam łyżkę
oleju i smażyłam płaty mięsa po kolei na małym gazie z każdej strony a ż nabrały lekko
brązowego koloru.
Zieloną paprykę oczyściłam i
pokroiłam w 2 cm kawałki. Cebulę białą pokroiłam na plasterki a cebulkę ze szczypiorku
pokroiłam na kawałki. Na patelni
rozgrzałam pozostały olej, wrzuciłam imbir
z marynatą paprykę i cebulę. Wymieszałam i smażyłam na małym gazie, aż
warzywa stały się chrupiące. Dołożyłam mięso. Zamieszałam, podgrzałam, żeby cała
potrawa była dobrze ciepła.
Na wierzchu rozłożyłam pokrojoną
na cieniutkie paseczki papryczkę chili.
Pani Krysiu. takie ładne te sznycle. Chodzi mi o samo mięso. A całość to wykwintne danie. Mięso indyka przedkładam nad wieprzowinę. Z dodatkiem imbiru to jest chyba coś czego szukam. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWyszukane składniki. Imbir dodaję ale nie dodawałem tak dużo. Dla zaostrzenia smaku spróbuję. Musi smakować wyjątkowo:)
OdpowiedzUsuńPychotka lubię sobie dobrze zjeść.Buziaki.
OdpowiedzUsuńmam dziś ochotę na taki obiad i kto wie...:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe składniki, piękny i niesamowicie apetyczny obiad.Ty zawsze kusisz.Super talerze:)A dzisiaj w poście u mnie o pierogach z truskawkami, którymi mnie skusiłaś.Pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie, pięknie podane i przepyszne, po prostu uczta dla zmysłów.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Krysiu :-)
Jak pięknie podane - wygląda baaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie, jak z najlepszej restauracji!!
OdpowiedzUsuńmięsko musi być bardzo delikatne i aromatyczne?! wygląda pięknie!!
OdpowiedzUsuńNo tak, tak myślałam, że długo to ja u Ciebie na diecie nie będę, pyszności:):)
OdpowiedzUsuńPięknie podane,wykwintne danie :) Nic tylko podziwiać i zajadać z apetytem :)
OdpowiedzUsuńPokusiłem się i zrobiłem to danie z polędwicą wołową. Jak zwykle z Pani przepisu wyszło idealnie. A imbir w tej potrawie ma wyszukany smak. Myślę, że będę częściej to robił przy zamianie różnych mięs. Pozdrawiam, Max
OdpowiedzUsuńMmm wyglądają smakowicie! Lubię różne odmiany indyka, pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie danie! i do tego pięknie podane
OdpowiedzUsuńO kurcze ale pyszotka! Oblizuje się z zachwytu :D mniammi
OdpowiedzUsuńKocham kuchnię chińską i takie smaki! :)
OdpowiedzUsuńbardzo rozgrzewające danie, ile imbiru, na pewno danie bardzo wyraziste w smaku,
OdpowiedzUsuńTeż tak podaję mięso ,z górą warzyw ,wszyscy wcinają ,że ho ,ho.
OdpowiedzUsuńMięso z indyka to akurat dla mnie. W takim towarzystwie jeszcze nie próbowałam. Buziaki.
OdpowiedzUsuńZapowiada się ciekawie :-)
OdpowiedzUsuńTrafiłaś Krysiu w mój smak< genialne. Uwielbiam fenkuła i to w takim połączeniu, buziaki:)
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę zrobić takie sznycle - to musi być pyszne!!! :)
OdpowiedzUsuńPiękne, kolorowe danie! Uwielbiam takie zdecydowane smaki!
OdpowiedzUsuńpiękny!!!
OdpowiedzUsuń