Kuchnia śródziemnomorska
kojarzy się z dojrzewającymi na słońcu pomidorami,
oliwkami... z rozmarynem i oliwą z oliwek. To są niezbędne, a właściwie podstawowe
składniki całej potrawy. Danie, które przygotowałam jest banalnie proste ale niebanalne w smaku.
Kurczaka zrobiłam w
garnku z możliwością gotowania na parze. Myślę, że kiedy spróbujecie przygotowanego w ten sposób kurczaka,
będziecie częściej wracać do tego przepisu...
Składniki:
500 g mięsa z kurczaka (udka, filet)
2 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
50 g oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu winnego
kilkanaście sztuk pomidorków
koktajlowych
10 oliwek czarnych
5 sztuk owoców jałowca
1 łyżeczka soli
Do przybrania:
świeża bazylia
1 cytryna
Wykonanie:
Czosnek drobniutko posiekałam.
Igiełki rozmarynu również.
Mięso z kurczaka pokroiłam na
kawałki.
Wkładkę do gotowania na parze
wyłożyłam krążkiem papieru do pieczenia.
Rozmaryn z czosnkiem zalałam
oliwą i octem winnym. Marynatę wlałam do mięsa i wymieszałam.
Mięso przełożyłam na wkładkę
do gotowania na parze. Do mięsa dodałam pomidorki, oliwki i kuleczki jałowca.
Ustawiłam na garnku z osoloną
(1/2 l) wodą. Przykryłam i wstawiłam do gotowania na małym gazie. Po około 30
minutach, kiedy temperatura osiągnęła 90 °C. wyłączyłam gaz i pozostawiłam pod
przykryciem jeszcze około 30 minut.
Nie jadłam, ale wygląda pysznie, następny przepis do wypróbowania:)))
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten przepis. Mniam. Uwielbiam dania z kurczakiem/indykiem w głównej. Ten delikatny smak. A składniki: oliwki, jałowiec, pomidorki koktajlowe.. Ach, same pyszności! Jeszcze bazylia. Aż sobie zazdroszczę, że nie miałam okazji skosztować tego arcydzieła. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJak jest kurczak i makaron to już uwielbiam to danie :)
OdpowiedzUsuńMam taki garnek. Ale używałam do gotowania pampuchów. Nawet nie pomyślałam, żeby zrobić w nim np. mięsko. Pomysł na taki obiad podoba mi się i kupuję go w całości:)
OdpowiedzUsuńKrysiu ale pyszności. Aż zrobiłam się głodna :-):-):-) pozdrawiam i życzę miłego dzionka :-)
OdpowiedzUsuńEch u mnie panowie wolą ziemniaczki, tradycjonaliści,
OdpowiedzUsuńa ja lubię odmianę i makaron też :-)
Apetycznie bardzo i zdrowo, papardelle lubię bardzo , z kurczakiem na pewno smakuje świetnie, podane iście po królewsku.
OdpowiedzUsuńmmm... uwielbiam takie przepisy krok po kroku:)
OdpowiedzUsuńbardzo apertyczny-jesień to dobra pora na takie smaki!
OdpowiedzUsuńObiad na medal:)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje i na pewno tak smakuje :) Takie dania to ja lubię :))
OdpowiedzUsuńWyśmienite i pięknie wygląda...
OdpowiedzUsuńidealnie na obiad:)
OdpowiedzUsuńFajny sposób na delikatne mięso, chętnie wykorzystam bo będziemy gościć osobnika na diecie lekkostrawnej :) Sami też z miła chęcią ominiemy smażonego kurczaka. :) Prezentacja godna najlepszej restauracji, a opis mistrzowski (nie pozostawia żadnych wątpliwości)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMniam, jak ja uwielbiam takie obiadki:) muszę wypróbować, bo kocham kuchnię śródziemnomorską:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
niestety nie jestem fanką oliwek.. ale już wiem, że mój Luby byłby tym zachwycony! :)
OdpowiedzUsuńbo prezentuje się bajecznie :)
Ależ smakowite smaki! I poczułam się jakbym była na urlopie gdzieś we Włoszech :)
OdpowiedzUsuńKrysiu to zupełnie nie moje smaki, ale makaronem i kurczakiem nie pogardzę nigdy:) pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie połączenie smaków :) wszystko co kojarzy mi się z kuchnią śródziemnomorską jest pyszne!
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie podane, myślę, że by mi bardzo smakowało!
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi Krysiu o moim garnku, który stoi za lasami, za górami, w szafce za innymi garnkami ;) Ciekawa jestem tego smaku z jałowcem w zestawie ;)
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie moje smaki! Muszę koniecznie wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńWszamałabym od razu :)
OdpowiedzUsuńCudowny ten kurczak :)
OdpowiedzUsuńTak podany kurczak musi smakować fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńZdrowo, kolorowo i pysznie, wspaniała propozycja Krysiu! :)
OdpowiedzUsuńDobry przepis sałatka super, muszę zrobić, kurczaka uwielbiam i właściwie to jem tylko kurczaki, czerwonego mięsa unikam...pozdrawiam, miłego weekendu...
OdpowiedzUsuńTak lubię, bardzo!!! Buziaki!
OdpowiedzUsuńtakie dania lubię, szybkie, kolorowe, pożywne i co ważne smaczne
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńto są moje smaki, zakochałam się w tym daniu - pozdrawiam Krysiu :-):-):-)