Zauważyliście, że lubię
pieczarki? Zamieściłam wiele przepisów na potrawy, do których wykorzystałam właśnie
pieczarki. Dzisiejsza zupa jest już
piątą zupą z pieczarkami, jaką pokazałam na blogu. Każda z nich jest smaczna, jednak każda jest inna. Dzisiaj
mam dla Was najbardziej prostą w wykonaniu, ale niebanalną w smaku zupę z
pieczarkami, z dodatkiem warzyw i ziemniaków, których nie dodawałam do innych
moich zup pieczarkowych
Składniki:
1 pojedynczy filet z kurczaka
500 g pieczarek
700 g ziemniaków
3 marchewki
1 por
1 pietruszka
1 listek laurowy
6 ziarenek ziela angielskiego
1 pełna łyżka domowej Vegety
sól
pieprz
natka pietruszki
gałązki zielonego koperku
Wykonanie:
Filet z kurczaka po opłukaniu,
pokroiłam w paski i wstawiłam do gotowania w 1,5 l zimnej wody. Po zagotowaniu oczyściłam
szumy, dodałam listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Gotowałam jeszcze chwilę.
Wszystkie warzywa, w tym
pieczarki i ziemniaki obrałam i umyłam.
Pieczarki pokroiłam w
plasterki.
Ziemniaki pokroiłam w grubszą
kostkę.
Por pokroiłam w krążki.
Marchewkę, pietruszkę i seler starłam
na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
Do garnka z filetem dodałam marchewkę,
pietruszkę, seler i por. Wsypałam Vegetę i zostawiłam na gazie na około 15
minut do gotowania. Dodałam ziemniaki i pieczarki.
Kiedy warzywa były już
miękkie, przyprawiłam zupę solą i pieprzem, wsypałam posiekaną natkę i koperek.
Smaczna zupa wyszła. No bo
jaka miała wyjść? Lubię zupy i gotuję takie, jakie lubię. Cięgle odkrywam nowe
smaki, więc lista ulubionych zup się wydłuża. Może ta zupa też trafi na Waszą listę
ulubionych? Życzę SMACZNEGO! Krys
Polecam MENU: GRZYBY, PIECZARKI... gdzie znajdziecie wiele przepisów na dania z pieczarkami, z grzybami świeżymi, suszonymi...
Pyszna propozycja Krysiu, bardzo lubię pieczarkową zupkę
OdpowiedzUsuńtypowo pieczarkowej zupy nie miałam jeszcze okazji jeść- zazwyczaj jest to u nas zupa mieszana z różnego rodzaju grzybami :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, pewnie nieziemsko pachnie!
Bardzo ciekawy przepis, koniecznie musze wyprobowac. Z ziemniakami i warzywami jeszcze nie gotowalam, dlatego jestem ciekawa jak bedzie smakowac. Domyslam sie, ze znakomicie!
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:)
Niestety od czasu choroby pieczarki mnie odstraszają :( Został uraz, na razie nie do przeskoczenia.
OdpowiedzUsuńNie przepadam za grzybami,ale pieczarkową zupę naprawdę cenię:)
OdpowiedzUsuńKrysiu uwielbiam taką zupkę i dość często ona u mnie gości :-)
OdpowiedzUsuńteż bardzo lubimy zupy i pieczarkową też, choć ja nie robię tak gęstych:)
OdpowiedzUsuńnajczęściej przygotowuję z lanym ciastem ,a ta też pysznie wygląda
pozdrawiam serdecznie:)
Na pewno jest pyszna!
OdpowiedzUsuńLubię zupę pieczarkową, taka z warzywami jest super, uwielbiam...pozdrawiam Krysiu cieplutko...
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńmusi być niezwykle esencjonalna :)
OdpowiedzUsuńTaka pieczarkowa jest miłym gościem również na moim stole. Właśnie taka nie zabielona, klarowna. Takie zupy lubię najbardziej. Czuje się w nich całe bogactwo smaku :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj ugotowałam tę zupę. Pierwszy raz zrobiłam z dodatkiem ziemniaków. Zupa bardzo smaczna i treściwa. Zrobiłam tak jak w przepisie i bardzo nam smakowała:)
OdpowiedzUsuńUwieeelbiam!!! Ja w ogóle zimą zupkowa jestem bardzo.
OdpowiedzUsuńMoc ciepłych pozdrowień.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupę grzybową, w domu robię z borowików i ta jest pyszna, niemniej Twoja również wygląda bosko i na pewno wypróbuję przy czym z moimi prawdziwkami, bo mam dość spory zapas w zamrażalniku - tymczasem pozdrawiam :-)
Robię podobną zupę grzybową :)
OdpowiedzUsuńMoja Mama gotowała pieczarkową z ziemniakami.
OdpowiedzUsuńdziendobry ,wlasnie jestem w trakcie gotowania tejze zupy:))u mnie wszyscy ja bardzo lubia ,nastepna bedzie z ekstraktem z suszonych grzybow pozdrawiam Renata
OdpowiedzUsuń