Dzisiaj poznajcie moją wersję Kurczaka
Koronacyjnego.
1 podwójna, lub 2 pojedyncze
filety z kurczaka
natka pietruszki
skórka z cytryny i sok z połowy cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz
Sos:
1 duża cebula
1 papryczka chili
1 łyżka przecieru pomidorowego
ok. 150 ml białego wina
cytryna
1 mango
1 łyżeczka pasty "Curry żółta"
2 łyżki konfitury morelowej
2 łyżki jogurtu greckiego
4 łyżki majonezu
natka pietruszki
sól
pieprz świeżo zmielony
Ponadto:
Rękaw do pieczenia
Wykonanie:
Najpierw przygotowałam mięso z
kurczaka.Filety umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Przełożyłam do miski, posoliłam i oprószyłam pieprzem. Odłożyłam.
Sparzyłam cytrynę, otarłam z niej skórkę i z połowy cytryny wycisnęłam sok. Wymieszałam. Tą mieszanką natarłam filety.
Przykryłam. Wstawiłam do
lodówki na około 30 minut.
Na patelni na rozgrzanej
oliwie zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę.
Papryczkę chlli pokroiłam w
krążki i wsypałam do cebuli. Wymieszałam.
Po chwili dodałam przecier
pomidorowy i pastę Curry. Dokładnie wymieszałam i wszystko smażyło się na
średnim ogniu, tak, żeby warzywa się tylko zeszkliły.
Teraz kolej na mango. Dodałam
pokrojone w kostkę.
Na koniec dołożyłam jogurt i
majonez.
Wymieszałam powstały sos.
Pyszny. Można jeszcze odrobinę doprawić wg własnego uznania i smaku.
Sól, jeśli jest taka potrzeba.
Pieprzu już nie dodałam (bo jest pikantne), ale wsypałam trochę posiekanego
szczypiorku.
Filety wyjęłam z lodówki.
Przygotowałam rękaw do
pieczenia i włożyłam do niego filety. Zawiązałam oba końce i włożyłam do
gorącego piekarnika na około 45 minut.
Po upieczeniu filetów,
pokroiłam je poprzecznie na dość grube plastry.
Na talerzu położyłam porcje
sosu ,na którym ułożyłam kawałki mięsa, na wierzchu znów dałam porcje sosu.
Mojego Kurczaka Koronacyjnego
podałam z krążkiem ryżu.
Pyszne, wykwintne danie. Czyli...
obiad po królewsku.
Mam nadzieję, że tak podany
kurczak zasmakuje Wam. Jest doskonały, a aksamitny sos przyprawi Was o zawrót
głowy, bo danie jest naprawdę smaczne i wykwintne. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys
Dziękuję za odwiedziny
na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Chyba sobie zapisze ten przepis, mniam...już czuje jego smak.
OdpowiedzUsuńBuziaki Krysiu...
Po przeczytaniu aż ślinka leci dziękuje za podzielenie sie przepisam Monika
OdpowiedzUsuńpycha, ciekawe połączenie, i mango, i kurczak, mniam:)
OdpowiedzUsuńPewnie, że warto spróbować.
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie się to prezentuje ten kurczak.
Może spróbuję i ja?
Nazwę danie ma świetną.
Pozdrawiam :)
Wspaniale wygląda. Muszę takiego kurczaczka zrobić. Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do naszego sklepu www.tarkaimiarka.pl
OdpowiedzUsuńKochana bardzo fajny przepis. A danie prezentuje się naprawdę pysznie 😃
OdpowiedzUsuńAż zapachniało u mnie, a że mam fazę na mango to dostałam ślinotoku czytając proces przygotowania:D
OdpowiedzUsuńświetny przepis, zapisuje do wypróbowania:)
ale aromatyczny przepis na kurczaka :)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest królewski!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity ten kurczak Krysiu:)
OdpowiedzUsuńPrawdziwie królewskie danie! I do tego wszystko co lubię - kurczak, mango, curry... pychota!
OdpowiedzUsuńŁał, wypróbuję na niedzielny obiad. Przepis bardzo zachęcający. :)
OdpowiedzUsuń