Na dzisiejszy obiad wybrałam filety
z kurczaka, które zawinęłam w szynkę, co miało podnieść smak delikatnego mięsa
i pozostawić go bardziej soczystym. Myślę, że mój wybór okazał się trafny, bo
obiad bardzo smakował a sposób podania
mięsa w delikatnie wędzonej szynce okazał się strzałem w 10.
Składniki:
4 filety z kurczaka
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
sól
łyżeczka mielonej ostrej
papryki
8 cienkich plasterków szynki
1 – 2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łodygi selera naciowego
3 marchewki
1 duża cukinia
1 łyżka koncentratu
pomidorowego
½ szklanki białego wytrawnego
wina
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka posiekanej natki
pietruszki
skórka otarta z połowy cytryny
Wykonanie:
Filety po opłukaniu i
osuszeniu podsmażyłam na złocisty kolor na rozgrzanej oliwie. Po wyjęciu z patelni posoliłam, obsypałam
papryką i rozmarynem. Plasterki szynki rozłożyłam po 2 sztuki i zawinęłam w nie
filety z kurczaka.
Marchewkę, seler i cukinię po
oczyszczeniu pokroiłam w cienkie słupki, cebulę w drobną kosteczkę a czosnek
posiekałam. Koncentrat pomidorowy wymieszałam z winem.
Cebulę wrzuciłam na rozgrzaną
na patelni oliwę, wsypałam warzywa i czosnek. Wymieszałam, podsmażyłam, wlałam
koncentrat pomidorowy z winem. Przyprawiłam do smaku solą i papryką.
Wymieszałam.
Filety ułożyłam na warzywach, przykryłam przykrywką i zostawiłam na małym gazie na 15 minut. Po tym czasie mięso wyjęłam i odłożyłam a do warzyw dodałam skórkę z cytryny i natkę.
Na półmisku wyłożyłam warzywa
a na wierzchu mięso.
Bardzo smaczna potrawa, którą
bardzo szybko się przygotowuje. Zajęło mi to w sumie niecałą godzinę. Polecam
jako danie obiadowe, jak również na elegancką kolację. Życzę SMACZNEGO! Krys
Krysiu, zaręczam zasiadłabym z Twoja rodziną do stołu. Kurczak wygląda rewelacyjnie !
OdpowiedzUsuńTaki zestaw to dla mnie akurat na dzisiejszy obiad. Mam szynkę parmeńską. Czy będzie się nadawać?
OdpowiedzUsuńWitam. Oczywiście, że szynka parmeńska będzie się nadawać. Pozdrawiam :)
UsuńKrysiu pięknie przygotowane- warzywa tak równiutko pokrojone- cudnie:)
OdpowiedzUsuńJuż wyobrażam sobie jak musiało być pysznie!!
pozdrawiam cieplutko:)
Bardzo elegancko podałaś ten obiad. Wezmę pod uwagę przy planowaniu obiadu świątecznego przy najbliższej okazji:)
OdpowiedzUsuńtak podanego kuraka jeszcze nie jadłam, ciekawe połączenie nie powiem :)
OdpowiedzUsuńZazwyczaj pakowałam mu szynkę do środka, spróbujemy na zewnątrz :D
Pysznie, zastanawiałam się co jutro na obiad zrobić, a już wiem, dziękuje Krysiu:):)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
wspaniale prezentują się na warzywach, aż chce sie nabrać na talerzyk:)
OdpowiedzUsuńKrysiu, jutro będziemy u córki na obiedzie, który chcemy wspólnie przygotować. Fantastyczny przepis Dziękuję. Buziaki!
OdpowiedzUsuńJakie pyszności! :) Super wygląda a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie, aż ślinotoku dostałam , na pewno są soczyste
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad - wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńzjadłbym!
OdpowiedzUsuńNa bogato, smakowicie wygląda taki kurczak :) Świetnie gotujesz Krysiu :)
OdpowiedzUsuńObiadek palce lizać, piersi w szynce są pyszne i takie aromatyczne. :)
OdpowiedzUsuńPysznie ,to prawdziwa uczta!!.
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych dań obiadowych - mój tato dosyć często je przygotowuje :)
OdpowiedzUsuńI jak zwykłego kurczaka można zamienić w wykwintne danie :D Pycha!
OdpowiedzUsuńno i zupełnie inaczej wyglądają piersi kurczaka :))) całkiem smakowicie :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com
Ja dzisiaj miałam karkówkę, ale narobiłaś mi ochoty na kurczaka - i to w środku nocy :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite danie.
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie, jeśli pozwolisz Krysiu, to skorzystam z Twojego przepisu i dziś to pyszne danie zagości u mnie na obiad :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :-)
Bardzo się cieszę, że zrobisz. Mam nadzieję, że będzie smakować. Pozdrawiam :)
Usuńrobiłam ich w niedziele i są przepyszne, wszystkim bardzo smakowało :-)
UsuńPyszny obiadek będę miała na dziś :D Pozdrawiam Krysiu :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie Beatko. Dobry wybór. Życzę smacznego i pozdrawiam :)
UsuńMniam, te twoje kotleciki wyglądają pysznie :). Wprost idealne na niedzielny obiad. Śmiało można powiedzieć, że z czegoś prostego może powstać coś wykwintnego, i nie trzeba się mocno wykosztować :).
OdpowiedzUsuńSmacznie, oj smacznie :) Super propozycja :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis ,ale mi smaku narobiłaś;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Z chęcią bym zrobiła to danie, tylko mam pytanie: Czym można zastąpić wino? Ponieważ żadne z naszych domowników nie przepada za posmakiem wina :(, a tak apetycznie wygląda..., proszę o jakąś podpowiedź :)
OdpowiedzUsuńWłaściwie wina nie zastępuje się. Albo się go dodaje do smaku, albo nie. Można go po prostu pominąć. Można dodać np. wywar z warzyw, żeby rozrzedzić. Ja podałam taki przepis z winem, bo podnosi walory smakowe. Ale rozumiem, że nie każdy to lubi. Pozdrawiam :)
UsuńJak pysznie wiosennie tutaj u Ciebie :) Obiad pełen kolorów, zdrowy i przepyszny - cudo!
OdpowiedzUsuńU Ciebie Krysiu jak zawsze pysznie!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł , muszę koniecznie wypróbować ! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń