Spełniając Wasze prośby o podanie przepisu na dobrą kruszonkę, postanowiłam zrobić post i właśnie dzisiaj go
publikuję. Jeśli będziecie stosować się do poniższych rad z pewnością kruszonka
spełni Wasze oczekiwania.
Inspirację zaczerpnęłam tutaj.
Inspirację zaczerpnęłam tutaj.
Najlepsza kruszonka powinna
być słodka i chrupiąca. Zgodzicie się, że to właśnie ona rozsypana na cieście najbardziej smakuje.
Tak przynajmniej jest u mnie w domu J
Składniki:
150 g (1 ¼ szklanki) mąki
pszennej (typ 450)
50 g (1/4 szklanki) mąki
krupczatki (typ 500)*
85 g cukru pudru**
125 g masła (82 % tłuszczu)***
* Dodanie mąki krupczatki powoduje, że kruszonka będzie bardziej sypka.
** Do kruszonki dodajemy cukier puder, ponieważ dokładnie połączy się z
pozostałymi składnikami.
*** Masło musi być koniecznie dobrej jakości o zawartości tłuszczu
minimum 82 %
Dzięki różnym dodatkom
kruszonka za każdym razem może smakować inaczej. Można dodać: orzechy, wiórki kokosowe, cynamon, kakao.
Wówczas dodajemy mniej cukru.
Wykonanie:
Do miski przesiałam obie mąki
i wsypałam cukier puder. Dodałam masło. Roztarłam palcami do czasu, żeby
wszystkie składniki się połączyły.
Następnie zagniotłam w małe
bryłki.
Na koniec rozkruszyłam na
drobne cząstki, aż uzyskałam pożądaną konsystencję w postaci kruszonki.
Jeśli kruszonkę dodajemy na
ciasto drożdżowe, należy posypać ją chwilę przed końcowym wyrastaniem
ciasta. Pozostałe ciasta posypujemy na moment przed wstawieniem do piekarnika.
Na koniec jeszcze ważna
informacja: kruszonkę możemy przesypać do
woreczka strunowego lub pojemnika i z powodzeniem ją zamrozić.
Mam nadzieję, że skorzystacie
z tego przepisu. Ja życzę UDANEGO WYPIEKU! Krys
Bardzo przydatny post. Szczerze mówiąc, nigdy nie mroziłam kruszonki, dobrze wiedzieć, że można :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za ten przepis. Na pewno skorzystam w dodatku, że sezon owocowy wciąż trwa a ja piekę dużo ciast, a z kruszonką nie próbowałam. Pozdrawiam, Zofia
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam. Dobry i dokładny opis. Wszystko wiadomo co i ile kiedy dodać. Teraz wiem, że moja kruszonka powinna się udać, ~Zula ~
OdpowiedzUsuńNiby zwykła kruszonka ale jak nie masz sprawdzonego przepisu to może być klapa...
OdpowiedzUsuńOgromnym zaskoczeniem jest dla mnie dodanie mąki krupczatki. Ja dodaję roztopione masło (wówczas szybciej mi się udaje zagnieść składniki). Dziękuję za przepis.
Pozdrawiam
Nie piekłam ciast z kruszonką, bo nie miałam przepisu. I tak jakoś to omijałam. Teraz kiedy mam przepisy w jednym miejscu (w blogu) to upiekę. Na pierwszy ogień pójdzie ciasto ze śliwkami i oczywiście posypię kruszonką :)
OdpowiedzUsuńKruszonkę zrobiłam wczoraj, żeby sprawdzić przepis. Jest super! Ale idąc za radą zamroziłam i teraz czekam na ciasto, żeby ją użyć :) Ola
OdpowiedzUsuń