środa, 25 września 2013

Kruszonka

Spełniając Wasze prośby  o podanie przepisu na dobrą kruszonkę,  postanowiłam zrobić post i właśnie dzisiaj go publikuję. Jeśli będziecie stosować się do poniższych rad z pewnością kruszonka spełni Wasze oczekiwania. Przepis zobaczyłam u p.  Renaty z  http://artkulinaria.pl
Najlepsza kruszonka powinna być słodka i chrupiąca. Zgodzicie się, że to właśnie ona rozsypana na cieście najbardziej smakuje. Tak przynajmniej jest u mnie w domu J
 

Składniki:
150 g (1 ¼ szklanki) mąki pszennej  (typ 450)
50 g (1/4 szklanki) mąki krupczatki  (typ  500)*
85 g cukru pudru**
125 g masła (82 % tłuszczu)***
 
*  Dodanie mąki krupczatki powoduje, że kruszonka będzie bardziej sypka.
** Do kruszonki dodajemy cukier puder, ponieważ dokładnie połączy się z pozostałymi składnikami.
*** Masło musi być koniecznie dobrej jakości o zawartości tłuszczu minimum 82 %
 
Dzięki różnym dodatkom kruszonka za każdym razem może smakować inaczej. Można dodać:  orzechy, wiórki kokosowe, cynamon, kakao. Wówczas dodajemy mniej cukru.
 
Wykonanie:
Do miski przesiałam obie mąki i wsypałam cukier puder. Dodałam masło. Roztarłam palcami do czasu, żeby wszystkie składniki się połączyły.
 
 
 
Następnie zagniotłam w małe bryłki.
 
 
Na koniec rozkruszałam na drobne cząstki do czasu uzyskania pożądanej konsystencji w postaci kruszonki.
 
 
Jeśli kruszonkę dodajemy  na  ciasto drożdżowe, należy posypać ją chwilę przed końcowym wyrastaniem ciasta. Pozostałe ciasta posypujemy na moment przed wstawieniem do piekarnika.
Na koniec jeszcze ważna informacja:  kruszonkę możemy przesypać  do woreczka i z powodzeniem ją zamrozić.
Mam nadzieję, że skorzystacie z tego przepisu. Ja życzę UDANEGO WYPIEKU! Krys
 

6 komentarzy:

  1. Bardzo przydatny post. Szczerze mówiąc, nigdy nie mroziłam kruszonki, dobrze wiedzieć, że można :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję za ten przepis. Na pewno skorzystam w dodatku, że sezon owocowy wciąż trwa a ja piekę dużo ciast, a z kruszonką nie próbowałam. Pozdrawiam, Zofia

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie skorzystam. Dobry i dokładny opis. Wszystko wiadomo co i ile kiedy dodać. Teraz wiem, że moja kruszonka powinna się udać, ~Zula ~

    OdpowiedzUsuń
  4. Niby zwykła kruszonka ale jak nie masz sprawdzonego przepisu to może być klapa...
    Ogromnym zaskoczeniem jest dla mnie dodanie mąki krupczatki. Ja dodaję roztopione masło (wówczas szybciej mi się udaje zagnieść składniki). Dziękuję za przepis.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie piekłam ciast z kruszonką, bo nie miałam przepisu. I tak jakoś to omijałam. Teraz kiedy mam przepisy w jednym miejscu (w blogu) to upiekę. Na pierwszy ogień pójdzie ciasto ze śliwkami i oczywiście posypię kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kruszonkę zrobiłam wczoraj, żeby sprawdzić przepis. Jest super! Ale idąc za radą zamroziłam i teraz czekam na ciasto, żeby ją użyć :) Ola

    OdpowiedzUsuń