poniedziałek, 11 maja 2015

Rolada z piersi z indyka ze szpinakiem, pomidorami suszonymi...

Dzisiejszą roladę zrobiłam z przypadku. Nie zamierzałam, ale mój mąż kupił fileta z indyka.... Cóż, nie planowałam ale wymyśliłam co zrobić, żeby było smacznie i ładnie. Czy mi się udało? Oceńcie sami. Najpierw zobaczcie a potem zróbcie i spróbujcie...
 


Składniki:
800 g filetu z indyka
400 g  mrożonego szpinaku
pomidory suszone z puszki
por, biała część
½  kolorowej papryki (użyłam pomarańczową)
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
1 łyżeczka mieszanki (papryka słodka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz czarny, gorczyca biała)
1 łyżka oleju
 
 
Wykonanie:
Rozmroziłam szpinak. Podlałam 2 łyżkami wody i chwilę podgrzałam. Dodałam 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Miałam szpinak w liściach, więc całość zmiksowałam, żeby uzyskać jednorodną masę.
Fileta umyłam nacięłam tak, aby utworzył się szeroki płat. Przykryłam folią i lekko rozbiłam tłuczkiem.
Por i paprykę opłukałam i pocięłam wzdłuż na wąskie paseczki.
Pomidory odsączyłam z oleju. Olej z pomidorów zachowałam i wymieszałam jeszcze z 1 łyżką oleju.
Na płacie mięsa rozsmarowałam szpinak i ułożyłam kolejno pozostałe składniki.
Całość zwinęłam wzdłuż dłuższego brzegu tworząc roladę. Całość wysmarowałam zmieszanym olejem. Obsypałam solą i pieprzem.
 

Piekarnik nastawiłam na 170 °C.
Roladę zawinęłam w srebrną folię i wstawiłam do piekarnika na 40 minut.
Po upieczeniu roladę zostawiłam na noc do wystudzenia. Najpierw na blacie w kuchni a potem przełożyłam do lodówki.
Odwinęłam z folii i pokroiłam w plastry.

 

 
 
 

Bardzo smaczna rolada. Kolorowa, więc zapewni ładną dekorację na stole i ....powinna  trafić w gusta smakowe Waszych gości. Życzę SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 
 

25 komentarzy:

  1. Super ta roladka :-) Krysiu ja podobną robię na kanapki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie nadziana, cudownie kolorowa.... chętnie bym zjadła:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Szpinak i suszone pomidory, mmm jak dla mnie połączenie idealne. Wygląda wspaniale i smakuje zapewne tak samo. Ale Twoi domownicy mają z Tobą dobrze mogąc kosztować coraz to nowych smakowitości w najlepszym wydaniu! Zawsze prezentujesz bardzo pomysłowe i inspirujące dnia. Podziwiam. Pozdrowieńka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znając gusta smakowe moich domowników i gości staram się żeby smakowało im to co ja serwuję :) Madziu, dziękuję za taki miły komentarz:)

      Usuń
  4. Super mięsko! I jak elegancko wygląda na talerzu! Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS

    OdpowiedzUsuń
  5. Krysiu, do Ciebie to strach zaglądać, człowiek by tylko jadł i jadł, aż by pękł :) Rewelacyjne danie!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Beatko :) Nie obawiaj się. Zapraszam Cię zawsze :)

      Usuń
  6. Krysiu zdecydowanie Ci się udało. Jest ładnie i na pewno smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialny pomysł na pyszny obiad, a reszta świetnie będzie pasować na kanapki ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jest bardzo smacznie i wygląda pysznie :) lubię takie połączenia smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale napakowany indyk, pomysł godny wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Smaczne danie i do tego świetnie wyglądające :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem pewna, że było smacznie, wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Znakomita propozycja! Bardzo lubię szpinak, więc przepis zapisuję w ciemno ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. szpinak i suszone pomidory to zawsze sprawdzone połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszna ta rolada ;) Krysiu spełnienia marzeń z okazji urodzinek ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Krysiu, spóźnione, ale wszystkiego najlepszego Ci życzę :)
    a roladka palce lizać!!
    buziaki przesyłam i miłego dnia życzę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Reniu :) A roladę warto spróbować :)

      Usuń
  16. Czegoś takiego szukałam. Lubię te wszystkie składniki, więc rolada będzie smakować. Ładnie wygląda ta rolada na półmisku:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny przepis, zrobię, bo uwielbiam szpinak..buziaki...

    OdpowiedzUsuń