Dzisiaj kolejna propozycja na młodą kapustę. Kapusta zasmażana.
Jest to przepis, który dostałam od mojej Mamy. Pamiętam od zawsze, że taką właśnie jedliśmy. Pewnie
w większości domów jadło się tak przygotowaną młodą kapustę, dopóki nie zaczęło
się poszukiwać nowych przepisów. Ja również gotuję kapustę na różne sposoby, ale
ten klasyk na mojej liście przepisów zajmuje szczególne miejsce.
Składniki:
2 główki młodej kapusty
3 cebule
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
pęczek koperku
sól
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Kapustę oczyściłam i opłukałam
i poszatkowałam. Włożyłam do garnka z gorącą osoloną wodą. Gotować około 10 minut. Odcedzić z nadmiaru wody.
Cebulę posiekałam i zeszkliłam
ją na oleju. Dodałam do kapusty i zostawiłam na gazie jeszcze na około 10
minut.
W tym czasie przygotowałam
zasmażkę. Masło włożyłam na patelnię, wsypałam mąkę i mieszałam, żeby uzyskać
mieszankę bez grudek.
Kiedy się lekko zasmażyła dodałam ją do kapusty. Wymieszałam. I
po chwili wyłączyłam gaz. Kapusta lekko się zagęściła. Im więcej dodamy mąki do
zasmażki tym gęściejsza będzie kapusta.
Na koniec wsypałam koperek.
Taka kapusta jest świetnym
daniem obiadowym właśnie na wiosnę. Najczęściej jemy ją z młodymi ziemniakami
posypanymi koperkiem. Czego chcieć więcej ?
Jeśli lubicie taką kapustę to
zachęcam i życzę SMACZNEGO! Krys
Polecam również:
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Pyszna młoda kapusta
OdpowiedzUsuńKrysiu to ja dzisiaj wpadam do ciebie na młodą kapustkę, którą uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńKrysiu u mnie w domu robiło się i robi nadal z tzw zaklepką, ale młoda kapusta est pyszna pod każdą postacią:)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia, pozdrawiam serdecznie:)
Świetna propozycja przyrządzenia młodej kapusty. Moim zdaniem jest ona dobra w każdym możliwym wariancie. Bardzo lubię i z mogę jeść bez końca, bardzo się cieszę, że jest teraz tak łatwo dostępna i nie droga :) Taka kapustka do obiadu - pychotka :) Muszę niedługo zrobić właśnie w wersji zasmażanej :) Pozdrowienia :) Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak robię i jest pyszna!
OdpowiedzUsuńAż bym wpadła zjeść taką kapustę, do tego młode kartofelki i cały obiad gotowy ;)
OdpowiedzUsuńKrysiu, ja też mam przepis mamy, prawie taki sam i robię dzisiaj, serdeczności ślę.
OdpowiedzUsuńUwielbiam tak przygotowaną kapustę :) Najprostszy i najlepszy sposób :)
OdpowiedzUsuńLubię jeść dania zrobione według dawnych przepisów. Nie dość, że smaczne to i zdrowe. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńhttp://balakier-style.pl/
Bardzo lubię młodą kapustą, w okresie wiosennym często ją przygotowujemy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, pyszności
OdpowiedzUsuńKrysiu i mnie kojarzy się z dzieciństwem. Oj jutro przyrządzę, bo narobiłaś mi apetytu. :)
OdpowiedzUsuńpo prostu pyszna klasyka! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką kapustę...pozdrawiam Krysiu...
OdpowiedzUsuńNie przepadam za zasmażaną kapustką itp. :(
OdpowiedzUsuńMłodą kapustę jadłam ostatnio jakieś 10 lat temu - nie,że nie lubię, ale po prostu
OdpowiedzUsuńnie wiem jak moja mama ją gotowała i nie potrafię. Może według Twojego przepisu
mi się uda i przypomnę sobie czas, gdy moja mama była z nami?
Pozdrawiam Ania
Mam nadzieję, że wszystko się uda i będzie smakować. Pozdrawiam :)
Usuńbardzo smaczna robilam kilkakrotnie
UsuńMamusine przepisy to jest to! Bez udziwnień, proste, takie pyszne :)
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam Krysiu :) Tak apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńnajlepsze danie z młodej kapusty, uwielbiam!!! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam młodą kapustkę w każdej postaci, pycha:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam młodej kapusty z zasmażką.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką kapustkę :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie taką robiła moja babcia i moja mama. To najlepsza kapusta, jaką znam :)
OdpowiedzUsuńO tak, zdecydowanie to smak dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńummmm kilka postów za mną i jestem tak głodna że ide jeść
OdpowiedzUsuńWyglada smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńPyrtunia.blogspot.com
Skusiłam się i kupiłam kapustę i zrobiłam wg przepisu. Wspaniała, pyszna. Zawsze jadłam robioną przez moją mamę. Teraz będę sama robić :)
OdpowiedzUsuńW zeszłym roku przeoczyłam i nie robiłam sama takiej kapusty. A jadłam. Zawsze u kogoś. Teraz już jestem "wprawiona" dzięki temu przepisowi. Pysznie i coś nowego u mnie pojawiło się na stole. Nie wiem dlaczego nie robiłam sama takiej pysznej kapusty. Polecam tym, którzy jeszcze jej nie robili:))))
OdpowiedzUsuńMoje modyfikacje to:
OdpowiedzUsuń- zalewam poszatkowaną kapustę osolonym wrzątkiem - szybko osiada w garnku i łatwiej jest mieszać
- dodaję liść laurowy i ziele angielskie oraz kminek a pod koniec pieprz ziołowy - lubię aromaty :)
Poza tym uwielbiam właśnie taką, z młodymi ziemniakami :)
Tak ugotowana kapusta już weszła do stałego menu u mnie w domu. Wszyscy ją lubimy. Cieszę się, że potrafię dzięki Tobie radzić sobie w kuchni. Dzięki za przepis :) :) :)
OdpowiedzUsuńUgotowałam kapustę po raz pierwszy wg tego przepisu w zeszłym tygodniu. Muszę przyznać że jest baaaardzo smaczna. Zawsze robiłam inaczej. Jak to widać, warto zmieniać schematyczne przyzwyczajenia.
OdpowiedzUsuńDzisiaj gotuję ją ponownie. Mam zamiar skorzystać z pozostałych przepisów. Pozdrawiam, Weronika S :)
Chciałam zapytać, czy nie dodajecie odrobinę octu ? wtedy jest bardziej smaczna :)
OdpowiedzUsuńOctu nie dodawałam, ale czasami dodawałam odrobinę kwasku cytrynowego, albo kilka kropli cytryny. Pozdrawiam :)
UsuńJa robię kapustę bardzo podobnie tez wg kuchni mojej św.Mamy tylko zamiast oleju wysmażam świeżą słoninkę,zasmażkę lekko rumienię i dosmaczam lekko octem i ja na koniec dolewam magii bez której nie umiem gotować.Pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńGenialne danie. Nie wyobrażam sobie, że ktoś może nie lubi młodej kapusty. Ja już się skusiłem i zrobiłem w tym roku pierwszy raz. Obłędnie pyszna z koperkiem :)
OdpowiedzUsuńU mnie młoda kapusta zawsze z koperkiem i kwaśną śmietaną :) Taki rodzinny przepis od pokoleń.
OdpowiedzUsuń