sobota, 26 października 2013

Sałatka dębowa z rzodkiewką

Wczoraj kupiłam sałatę dębową.  Pyszna, rozłożysta, mięsista a co najważniejsze, zachowuje wszystkie liście  wspaniałe i  zdrowe. Do tego postanowiłam dodać rzodkiewkę, która ze względu na swoje walory smakowe jest chętnie przez nas zjadana w różnej postaci. Ale, żeby urozmaicić sałatkę dołożyłam ogórka zielonego, szczypiorek i różne dodatki smakowe. I tak powstał mój przepis na sałatkę dębową z rzodkiewką
 
 
 

 
  


Składniki:
główka sałaty dębowej
pęczek rzodkiewek
pęczek szczypiorku
ogórek
2 łyżki octu winnego
4 łyżki oleju sojowego
pól
pieprz
cukier
 
 
 
 
 

 
 
Wykonanie:
Sałatę umyłam osuszyłam i porwałam na drobne kawałki. Rzodkiewki i ogórek  po umyciu i obraniu oczyściłam i pokroiłam  w cieniutkie plasterki. Szczypiorek drobno posiekałam. Wszystkie warzywa połączyłam. Do octu dodałam olej i dokładnie wymieszałam na gładki sos. Doprawiłam przyprawami. Warzywa polałam sosem tuż przed podaniem na stół.

 
  


 
Ja już wypróbowałam tą sałatkę, którą moi domownicy bardzo polubili. Spróbujcie, może i Wy ją polubicie.  Życzę SMACZNEGO! Krys
 

6 komentarzy:

  1. I to jest to czego zazdroszczę- dostępu do różnorodności warzyw.
    U nas niestety nie ma wyboru i tej sałaty jeszcze nie widziałam:(, a szkoda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taką sałatę można spotkać najczęściej na bazarkach. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Kocham całym sercem sałatki, ta sałata na zdjęciach jest tak dorodną, a do tego rzodkiewki że zapomnialam czy to jesień czy wiosna za oknem! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam tą sałatę. Często ją robimy w domu. Jest jak w opisie mięsista i smaczna. Szkoda, że nie ma jej przez cały rok. Max

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam surówki wszelkiego rodzaju :) Letnio i świeżo na talerzu :) Przypomina wiosnę :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyznam, że nie miałam okazji używać dotąd oleju sojowego. Brzmi bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń