Wczoraj kupiłam sałatę
dębową. Pyszna, rozłożysta, mięsista a
co najważniejsze, zachowuje wszystkie liście wspaniałe i zdrowe. Do tego postanowiłam dodać rzodkiewkę,
która ze względu na swoje walory smakowe jest chętnie przez nas zjadana w
różnej postaci. Ale, żeby urozmaicić sałatkę dołożyłam ogórka zielonego,
szczypiorek i różne dodatki smakowe. I tak powstał mój przepis na sałatkę dębową z rzodkiewką
Składniki:
główka sałaty dębowej
pęczek rzodkiewek
pęczek szczypiorku
ogórek
2 łyżki octu winnego
4 łyżki oleju sojowego
pól
pieprz
cukier
Wykonanie:
Sałatę umyłam osuszyłam i
porwałam na drobne kawałki. Rzodkiewki i ogórek
po umyciu i obraniu oczyściłam i
pokroiłam w cieniutkie plasterki. Szczypiorek
drobno posiekałam. Wszystkie warzywa połączyłam. Do octu dodałam olej i
dokładnie wymieszałam na gładki sos. Doprawiłam przyprawami. Warzywa polałam
sosem tuż przed podaniem na stół.
Ja już wypróbowałam tą
sałatkę, którą moi domownicy bardzo polubili. Spróbujcie, może i Wy ją
polubicie. Życzę SMACZNEGO! Krys
I to jest to czego zazdroszczę- dostępu do różnorodności warzyw.
OdpowiedzUsuńU nas niestety nie ma wyboru i tej sałaty jeszcze nie widziałam:(, a szkoda
Taką sałatę można spotkać najczęściej na bazarkach. Pozdrawiam :)
UsuńKocham całym sercem sałatki, ta sałata na zdjęciach jest tak dorodną, a do tego rzodkiewki że zapomnialam czy to jesień czy wiosna za oknem! :)
OdpowiedzUsuńZnam tą sałatę. Często ją robimy w domu. Jest jak w opisie mięsista i smaczna. Szkoda, że nie ma jej przez cały rok. Max
OdpowiedzUsuńUwielbiam surówki wszelkiego rodzaju :) Letnio i świeżo na talerzu :) Przypomina wiosnę :))
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nie miałam okazji używać dotąd oleju sojowego. Brzmi bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń