piątek, 4 października 2013

Pulpety z indyka w ciemnym sosie

Po letniej pogodzie i wakacjach zostają wspomnienia. Nasze menu obiadowe też się zmienia z lekkiego, letniego na bardziej jesienne i bardziej treściwe.  W dzisiejszym moim menu królują pyszne pulpety z indyka w ciemnym sosie z marchewką i koperkiem. Zapraszam na prezentację J
 

Składniki:
1 kg udźca  z indyka (bez kości) 
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 jajko
1 sucha, duża bułka
Vegeta do smaku (klik)
zioła ulubione (bazylia, majeranek, oregano)
1 łyżka masła roślinnego
mąka do obtaczania pulpetów
1 marchewka
½ pęczka koperku
Dzień wcześniej, mięso po opłukaniu włożyłam do miski z winem (białe lub czerwone). Pozostawiłam pod przykryciem w lodówce na całą noc. Pozbywamy go w ten sposób charakterystycznego dla indyka smaku. Potem jest smaczne, delikatniejsze i kruche.
 
Wykonanie:
Mięso po wyjęciu z zalewy z wina, pokroiłam na kawałki i zmieliłam w maszynce.
 
 
 
Bułkę namoczyłam w mleku.  Odcisnęłam (mleko pozostawiłam).  Zmieliłam razem  z mięsem . Cebulę pokroiłam w drobną kosteczkę. Czosnek posiekałam drobniutko i roztarłam na desce z solą. Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju z łyżką masła roślinnego, dodałam cebulę i czosnek. Podsmażyłam do lekkiego zeszklenia. Do mięsa dodałam podsmażoną cebulkę z czosnkiem i przyprawiłam pieprzem. Soli dodałam odrobinę,  tylko do smaku, ponieważ już sól została zmieszana z  czosnkiem. Trzeba spróbować, żeby nie przesolić. Na koniec dodałam jajko i zioła. Wszystko dokładnie wymieszałam, żeby masa była pulchna.
 
 
 
Na patelni rozgrzałam olej. W miseczce przygotowałam mąkę do obtaczania pulpetów, nabierałam porcję masy mięsnej  i zwilżonymi  w mleku  dłońmi kształtowałam okrągłe pulpety, następnie panierowałam w mące  a potem przekładałam na patelnię z rozgrzanym olejem.
 
 
W międzyczasie przygotowałam wywar, z którego potem powstał pyszny sos. W tym celu w garnuszku odmierzyłam około ¾ l gorącej wody, dodałam 2 kostki Konorr i wymieszałam. Koperek umyłam, posiekałam drobno. Marchewkę obrałam i starłam na tarce jarzynowej.
Pulpety po krótkim obsmażeniu z każdej strony wkładałam do gorącego wywaru. Wszystko lekko zamieszałam, zmniejszyłam gaz i  pozostawiłam do gotowania na około 30 minut. Spróbowałam sos. Jeśli jest potrzeba, to można dodać  pieprzu. Na koniec dodałam startą marchewkę i koperek.  
 
 
Delikatnie zamieszałam, zdjęłam z gazu i....gotowe. Wyłożyłam na półmisek i podałam na stół.



Była prezentacja, czas na degustację. Pulpety wyszły delikatne, smaczne i .... Spróbujcie. Moje pulpety podałam z ziemniakami i surówką...hmm.
 
 
 
 Są pyszne J SMACZNEGO! Krys

18 komentarzy:

  1. Oj jakbym się wybrała kiedyś do Pani na obiad :P :)))))))) Bo samej mi się czasami nie chce gotować :P

    http://vogueswing.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)))) Rodzina Pani pewnie nie byłaby zadowolona, że ktoś przychodzi na obiadki, bo ktoś ma lenia i nie chciał sobie zrobić sam :P :P :))) ;)
      Ale dziękuję za zaproszenie :)))))))))))

      Usuń
  2. Wreszcie Cię Krysiu znalazłam. Ze śladu jaki zostawiłaś u mnie na blogu nie mogłam wejść. Ale..dla chcącego nic trudnego. :)
    Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubimy mięso indyka, więc skorzystam z Twojego przepisu i chętnie zjemy takie pulpety. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Krysiu ale Ty wszystko dopieszczasz, nawet zwykłe pulpety u ciebie staja się czymś więcej:) A do tego tak ładnie podane!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pulpety to jedno z moich ulubionych dań mięsnych. Na obecną chwilę - kiedy powoli wracam do sił po chorobie, byłyby doskonałe. I nie tylko! Mogłabym jeść takie codziennie :) Znakomity przepis! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglądają , bardzo podobne pulpety i ja jadłam , tylko najczęściej wieprzowe. Z chęcią zrobię z indyka wg Twojego przepisu.Przepis wydaje się prosty bez udziwnień . Ja robię często kotlety mielone bo lubię na ciepło i na zimno -jako dodatek do pieczywa.Ale takie pulpeciki - to zawsze miła odmiana. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności - bardzo lubię i w dodatku szybko się robi :))) Puszysta

    OdpowiedzUsuń
  8. Pulpetów z indyka w takim sosie jeszcze nie robiłam , więc na pewno wypróbuję , wyglądają pysznie i jakie delikatne muszą być :))
    Wika-73

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za przepis. Zupę ugotowałam - rodzina zachwycona i zadowolona. To najlepsza zupa grzybowa jaką jadłam. Super przepyszna. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. I już wiem co będzie u mnie na obiad, pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Smakowite te pulpety.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  12. Twoje potrawy są takie domowe, nie wyszukane a pyszna i kuszące! Nie lubie mielonych a te pulpety z indyka to świetna alternatywa dla nich! Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się kusić moich domowników dobrym jedzeniem :) Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  13. Jak fajnie podany obiadek, tka jak ja lubię. Je się oczami. Pulpety z indyka wyszły ci pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń