Zastanawiałam się co zrobić na
obiad. Czy to ma być jakieś danie z makaronem i sosem? Czy pierogi? A może mięso?
Tylko jakie? Wieprzowina... wołowina....? A może coś z drobiu? Tyle pytań i
tyle możliwości. W końcu wybór padł na drób ale zrobiony inaczej niż tradycyjne
kotlety, roladki, np. takie, czy zwykłe mielone lub pulpety takie lub takie. Zrobiłam krokieciki z kurczaka. Nazwa podobna do krokietów, a jednak to jest
zupełnie coś innego. Nie smaży się naleśników, tylko.... a zresztą zapraszam
Was do przepisu....
4 pojedyncze filety z kurczaka (można zrobić z połowy porcji )
25 g masła
1 szklanka mleka
80 g mąki pszennej
kilka sucharków niesłodzonych
1 jajko
kilka gałązek natki pietruszki
sól
pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Filety po umyciu zmieliłam w
maszynce.
Sucharki rozdrobniłam na
piasek.
Jajko zmiksowałam.
Natkę posiekałam.
Natkę posiekałam.
Zrobiłam sos:
W rondlu roztopiłam masło, a następnie
wsypałam 2 płaskie łyżki mąki (z 80 g) i mieszałam za pomocą rózgi. Podgrzewałam na
małym gazie i kiedy już masa zaczęła gęstnieć cienkim strumieniem wlewałam
mleko. Zwiększyłam gaz żeby masę doprowadzić
do wrzenia. Cały czas mieszałam, żeby nie było grudek. Po około 5 minutach przyprawiłam
solą i pieprzem. Wymieszałam i przecedziłam przez gęste sitko. Odstawiłam.
W misce wymieszałam pozostałą
mąkę i zmielone sucharki.
Do miski ze zmielonym mięsem wlałam
sos, wsypałam posiekaną natkę, przyprawiłam solą i pieprzem i wymieszałam łyżką
żeby się wszystko dobrze połączyło. Przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na około 1 godzinę.
Nabierałam zwilżonymi w wodzie
dłońmi masę mięsną, formowałam krokieciki na kształt wrzeciona, zanurzyłam w rozmąconym
jajku i panierowałam w mące z sucharkami.
Na patelni rozgrzałam olej i
na gorący tłuszcz kładłam moje krokieciki. Smażyłam na średnim ogniu na rumiano z obu
stron.
Najpierw wykładałam na tacę
wyłożoną ręcznikiem papierowym a potem przełożyłam na półmisek.
kurka.. z kurczaka? Pierwszy raz słyszę, ale wyglądają bosko! :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam kiedyś podobne z mięsem z indyka. Bardzo smaczne. Do mięsa dodałam jeszcze posiekaną szynkę i razem wymieszałam. to dla zaostrzenia smaku:)
OdpowiedzUsuńSuper podane mięsko. Uwielbiam takie kotleciki :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe krokieciki :) Lubię takie wariacje z kurczaka :)
OdpowiedzUsuńZ kurczaka to super propozycja! :) Pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńJaki fajny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńŚWIETNIE WYGLĄDAJĄ;APETYCZNIE ...I TEN SOSIK... JA ZAPRASZAM NA ROLADKI MIĘSNE W WIELU WERSJACH;POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/Roladki%20mi%C4%99sne
Kurczak to u mnie podstawa, ulubiony rodzaj mięsa. Bajecznie wyglądają na patelni, nie wiem, dlaczego, ale to zdjęcie do mnie najbardziej przemówiło ;) Krokieciki zatem wpisuję na listę "do zrobienia" :)
OdpowiedzUsuńale masz ładny talerz ten kwadratowy!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńKrysiu, pyszna propozycja, świetnie wyglądają te kotleciki
OdpowiedzUsuńPysznie jak zwykle :))
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, zaserwowałaś coś innego, a zarazem pysznego:)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Krokieciki już zdobyły moje uznanie, smaka narobiłaś ogromnego :)
OdpowiedzUsuńZwyczajnie, ale jednak niezwyczajnie. Bez fanfar , a smacznie i estetycznie podane.:)
OdpowiedzUsuńTeż przymierzam się do czegoś takiego, a po Twojej publikacji, to już jest pewne. Wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiad.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :) i jak pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńKrysiu super przepis. Danie wyszło Ci rewelacyjnie. Z chęcią takie spróbuję zrobić :-)
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają i na pewno tak samo smakują :-))
OdpowiedzUsuńSzczególnie męska część osób jedzących to danie będzie zachwycona :D A my to najchętniej zgarnęłybyśmy brukselki xD
OdpowiedzUsuńJuż mi smakują: :) przepis mnie zachwycił !!
OdpowiedzUsuńJak ja kocham Twoje przepisy !!!! :)
OdpowiedzUsuńbuziole ;)
__________________________________
www.stylowo40.blogspot.com
Muszę spróbować zrobić, bo mój junior po okresie bezmięsnym zaczął jeść mięso w panierce. Może i w tej formie polubi, bo ileż można kotlety smażyć.
OdpowiedzUsuńcoś innego, bardzo przyjemnie wyglądają, musiały być smaczne!!!
OdpowiedzUsuńAle to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńWyglądają na obłędnie smakowite. Chowam przepis :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie Krysiu wszystko jest cudowne!
OdpowiedzUsuńPyszne i pięknie podane, ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńKrysiu twoje zdjęcie i przepis na te krokieciki jest na tej stronie ,ale jakoś nie ma odnośnika do twojej strony ,sprawdz ,bo może ukradli. podaje link https://www.facebook.com/najprostszeprzepisy
OdpowiedzUsuń...ale smaczny obiadek Krysiu...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńrobię podobne, potwierdzam są świetne!!!:)
OdpowiedzUsuńKrysiu, u Ciebie jak zwykle pyszności!
OdpowiedzUsuńu Ciebie takie pychotki a ja na diecie :(
OdpowiedzUsuńPychotki, paluszki lizać :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, bardzo mi się podoba to danie :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne te krokieciki!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Uwielbiam takie krokieciki!
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam krokietów z takim sosem, bardzo ciekawy pomysł
OdpowiedzUsuńŁał, wypróbuję Krysiu, bo pysznie wygląda i inaczej...
OdpowiedzUsuńtakich krokiecików jeszcze nie jadłam, fajne urozmaicenie :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam takich ale wyglądają pysznie, z resztą jak zawsze u Ciebie.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńwłasnie je smażę... ale chyba coś zrobiłam żle, ponieważ mięso wyszło mi strasznie rzadkie... jakaś rada pani Krysiu??
OdpowiedzUsuńNie wiem. Jeśli ilość składników była jak w przepisie nie powinno się nie udać. Można dodać więcej zmielonych sucharków, żeby zagęścić masę.
UsuńPrzepraszam ale dopiero teraz otworzyłam komputer, stąd moja późna odpowiedź :) Pozdrawiam :)
Dziękuję za odpowiedź, wyszły przepyszne ale właśnie konsystencja mnie trochę zmartwiła.
UsuńJeszcze mam pytanie dotyczące ilości mąki w sosie. Są to dwie łyżki ale czubate czy "przepisowo" płaskie?? jeśli gdzieś jest odpowiedź na to pytanie to przepraszam ale nie widziałam :)
Dwie płaskie łyżki mąki. Już uzupełniłam w przepisie. Pozdrawiam :)
Usuń