Kiedy młoda kapusta króluje na
straganach, u mnie w domu często gości na stole. Bardzo lubię młodą kapustę i u nas nigdy się
nie nudzi, ponieważ przygotowuję ją na różne sposoby. Oczywiście, kiedy tylko
pojawia się ta pierwsza w sezonie, to robię młodą kapustę zasmażaną albo z koperkiem i młodą marchewką, smaczna jest też z kiełbasą...
Dzisiaj chcę Wam zaproponować
pyszne łazanki z młodą kapustą, pieczarkami
i koperkiem
Składniki:
główka młodej kapusty (ok. 500 g)
500 g pieczarek
500 g makaronu
łazanki
1-2 cebule wg uznania
1 płaska łyżka kminku
kilka ziarenek
ziela angielskiego
listek laurowy
sól
pieprz świeżo
zmielony
pęczek koperku
olej
Wykonanie:
Kapustę poszatkowałam.
Pieczarki po oczyszczeniu pokroiłam w plasterki.
Cebulę posiekałam.
Koperek umyłam i drobno posiekałam.
Makaron ugotowałam al’dente w dużej ilości posolonego wrzątku.
Czas wg zaleceń producenta. Odcedziłam.
Kapustę ugotowałam al’ dente
około 10 minut. Odcedziłam.
Na dużej patelni rozgrzałam 4 łyżki oleju. Wrzuciłam cebulę i
zeszkliłam ją, a za chwilę dodałam pieczarki. Wymieszałam i smażyłam około 10
minut na średnim ogniu. Teraz czas na dodanie makaronu i kapusty. Wszystko dokładnie wymieszałam, żeby składniki
dobrze się ze sobą połączyły. Posoliłam, oprószyłam pieprzem do smaku, a na końcu wsypałam posiekany koperek.
Moja potrawa już gotowa. Wszystko przełożyłam do większego garnka.
Łazanki z młodą kapustą wyszły bardzo smaczne.
Są doskonałe w dniu, kiedy się je zrobi, ale również na drugi dzień, odsmażone na patelni smakują wyśmienicie. Przekonajcie i zróbcie te pyszne łazanki z młodą kapustą. Życzę SMACZNEGO! Krys
Dziękuję za odwiedziny
na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Pyszności, robię, uwielbiam, moje wnuki też...buziaki Krysiu...
OdpowiedzUsuńTo danie to strzał w 10!!! Już wypróbowałam wszystkie propozycje z tego bloga na dania z młoda kapustą. Jutro na obiad zrobię takie łazanki. Ale będzie uczta!!!
OdpowiedzUsuńmoja babcia latem często takie obiady serwowała :)
OdpowiedzUsuńTo moje smaki. Trafiłaś do mnie z tym daniem. Mogę jeść codziennie młodą kapustę i zawsze chcę więcej. Łazanki z kiszoną kapustą robię często, bo rodzina uwielbia. Ja też. Z młodą nie jadłam. Podsunęłaś mi pomysł na dzisiejszy obiad. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za młodą kapustą buuu
OdpowiedzUsuńAle łazanki zrobię :) bo zrobiłaś mi smaczka :))
Z chęcią bym zjadła ☺
OdpowiedzUsuńA ja zawsze robiłam z kiszoną, ale Twoje danie wygląda mega apetycznie, więc koniecznie muszę wypróbować w młodą :-))
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad Krysiu. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńJuż czuję ten smak!
OdpowiedzUsuńO rany, ale mi narobiłaś smaka na młodą kapustkę! Mniam!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ;) musze zrobić bo dawno nie jadłam
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na wykorzystanie młodej kapusty :)
OdpowiedzUsuńKrysiu swietna propozycja. Chetnie zjadlabym takie danie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoje smaki, uwielbiam takie łazanki :-)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi apetytu na Twoje łazanki.Po zrobieniu zakupów jutro robię łazanki wg Twojego przepisu:) Już mi pachnie łazankami! Mniam! Mniam! Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, jak ja bym takie łazanki zjadła ;D nie wiem czy zrobię ale chociaż sobie popatrzę :) Buziaki :)
OdpowiedzUsuńJuz wiem , co będzie dzisiaj na obiad u mnie:-)) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńMniam uwielbiam je i teraz jak jest sezon na młode warzywa dość często robię. Pozdrawiam Krysiu :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i bardzo nam smakowały. Po prostu pychota :)
OdpowiedzUsuńA następnego dnia odgrzewając je...można wrzucić jajko i wymieszać z łazankami na patelni:)
OdpowiedzUsuńMąż uwielbia łazanki. Świetny przepis Krysiu!
OdpowiedzUsuńUwielbiam łazanki :-)
OdpowiedzUsuńPyszności właśnie miałam je dziś na obiad ,pozdrawiam
OdpowiedzUsuń