Sos myśliwski jest
popularny ze względu na walory smakowe, w którym dominują grzyby i smażony
boczek z cebulką. Można go podawać do smażonych mięs, makaronów i kasz.
kilka suszonych grzybów
10 dag wędzonego boczku
10 dag wędzonego boczku
2 cebule
2 łyżki masła
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżka mąki
mały ogórek kiszony
2 łyżeczki musztardy
papryka w proszku
Wykonanie:
Grzyby wypłukałam, przełożyłam do garnka, zalałam 1 ½ szklanki wody i odstawiłam na 3 godziny. Po tym czasie ugotowałam je w tej samej wodzie. Odcedziłam, a wywar zachowałam do sosu.
Boczek pokroiłam w kosteczkę i, przesmażyłam na patelni, dodałam pokrojoną w piórka cebulę i koncentrat pomidorowy. Zasmażyłam.
Drugą cebulę drobno posiekałam, zeszkliłam na maśle, oprószyłam mąką i jeszcze chwilkę podsmażyłam. Wlałam wywar z grzybów i mieszając zagotowałam. Kiedy sos osiągnął konsystencję gęstej śmietany, dodałam pokrojony w drobną kosteczkę ogórek i posiekane grzyby.
Drugą cebulę drobno posiekałam, zeszkliłam na maśle, oprószyłam mąką i jeszcze chwilkę podsmażyłam. Wlałam wywar z grzybów i mieszając zagotowałam. Kiedy sos osiągnął konsystencję gęstej śmietany, dodałam pokrojony w drobną kosteczkę ogórek i posiekane grzyby.
Dodałam boczek z cebulką i wszystko zagotowałam. Przyprawiłam do smaku musztardą, solą i pieprzem. Na zakończenie wlałam wino.
Dodanie czerwonego wina do sosu myśliwskiego sprawia, że ciemne mięsa nabierają niepowtarzalnego smaku (klik).
Sosem można polać mięso czy makaron, ale można podać w sosjerce. Sos jest pyszny. Życzę SMACZNEGO! Krys
Zobacz również:
Sos beszamelowy
Sos pieczarkowy
Zobacz również:
Sos beszamelowy
Sos pieczarkowy
Uwielbiam taki myśliwski sos... Pyyszności! Polski, tradycyjny... Delicje ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńFantastyczny sos. Zapodziałem mój przepis na doskonały, taki prawdziwy sos myśliwski. Pani przepis wydaje mi się tak dobry, że zapiszę go do "moich ulubionych" i zastosuję przy najbliższej pieczeni. Max
OdpowiedzUsuńNajlepszą pieczeń może zepsuć źle zrobiony sos. Twój przepis widać, że jest fantastyczny. Z takim sosem każda pieczeń będzie pyszna.
OdpowiedzUsuńA ja ten sos zrobię do polania klusek śląskich. Bardzo lubię taki zestaw. A mięsko? No, może być, ale niekoniecznie, Kasia
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam sos. Nigdy nie wpadłam na to, żeby zrobić samej taki dobry. Pyszny. Ale to wszystko przez moje wygodnictwo. Taki to robiła moja mama. Teraz już nie kupię gotowca. Iza
OdpowiedzUsuńSos myśliwski jak marzenie. Ja robię taki, ale dodatkowo robię zasmażkę z mąki i smalcu. Tą własnie zasmażką zagęszczam sos. Jest fantastyczny. Luna
OdpowiedzUsuńZrobiłem dziś ten sosik i choć nie dodałem wina wyszedł bardzo pyszny!Polecam.
OdpowiedzUsuńzaraz bede robil zobaczymy co to :)
OdpowiedzUsuńNie wyszło mi :( Mój sos wyszedł kwaśno-gorzki i smakował wymiocinami, pierwszy raz w życiu zdarzyło mi się ugotować coś co smakowało tak strasznie. Robiłem wszystko ściśle wg przepisu, ale gdzieś widocznie popełniłem błąd. Może to przez dodatek wina na koniec? Wino nie było z górnej półki - czerwone wytrawne 10zł za butelkę. Próbowałem wino przed dodaniem i nie było złe. Jakieś porady?
OdpowiedzUsuńTo, jakie wino dodamy do potrawy wpływa na jej smak. Do potraw dodaję wino wg mojego gustu, które mi smakuje. Lepiej pominąć dodanie wina, niż dodać wino o złym smaku i zapachu, które może zepsuć smak całej potrawy. Najbardziej sprawdzają się wina typu: Sherry, Riesling, Bordoux, Burgunder, Chardonnay. Ja nie podaję w przepisach jakiego wina używam, bo to kwestia smaku, ale zawsze lepiej dodawać małymi porcjami niż przesadzić z całą podaną ilością. Pozdrawiam, Krys
Usuńzatem to zapewne wina wina :) dziękuję za poradę i pozdrawiam
Usuńmikasia A ja zrobiłam ten sos do pieczonej karkówki, fantastyczny. Tylko połowę sosu zmiksowałam i połączyłam z resztą, nie był tak bardzo gęsty.Spisałam już do swojego zeszytu, dziękuję.
OdpowiedzUsuńNa tym boczku, który nie przypomina boczku smakiem, zapachem i konsystencja musiał wyjść smakowity.
OdpowiedzUsuńCzy ten sos można przygotować wcześniej i przechowywać
OdpowiedzUsuńJak długo można przechowywać
Witam. Taki sos można przygotować wcześniej i po prostu zamrozić. Nie ma w składnikach śmietany, więc bez problemu da się zamrozić. Pozdrawiam :)
UsuńJak długo można p przechowywać taki sos
OdpowiedzUsuńPrzechować można jak każdy produkt ugotowany. Po prostu w lodówce, lub zamrozić. Bez dodatku śmietany można bez obaw mrozi. Pozdrawiam :)
Usuń