poniedziałek, 20 października 2014

Gulasz z mięsa z szynki wieprzowej z pieczarkami i papryką

Lubicie zjeść czasami gulasz? Ja lubię. Najbardziej mi smakuje delikatny z indyka. Ale często robię gulasz z mięsa od szynki i do tego koniecznie mizeria ze świeżych ogórków, albo buraczki z papryką. To jest moja propozycja na obiad...
 

 
 
Składniki:
500 g mięsa od szynki wieprzowej
2 cebule
kilka pieczarek
1 papryka
1 szklankę wywaru z warzyw
sól
pieprz
listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
¼ łyżeczki papryki słodkiej
2 suszone grzybki
olej do smażenia
ewentualnie 1 łyżeczka mąki (do zagęszczenia sosu)
 
 
Wykonanie:
Mięso pokroiłam na kształt koski gulaszowej. Pieczarki pokroiłam w plasterki, cebulę w drobną kosteczkę a paprykę  w paseczki.
Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju wsypałam cebulę, żeby się zeszkliła.  Wrzuciłam mięso i szybko obsmażyłam z każdej strony, żeby tylko białko się ścięło. Dodałam pieczarki a następnie paprykę.
 

Chwilę podsmażyłam i przełożyłam do rondla z grubym dnem, wlałam gorący wywar z warzyw (można wodę), dodałam listek laurowy,  ziele angielskie, rozkruszyłam 2 suszone grzybki i wsypałam do gotującego się gulaszu. Zamieszałam i zostawiłam na małym gazie na około 40 minut. Trzeba czas od czasu zamieszać i sprawdzać, żeby się nie przypaliło. Teraz już mogłam przyprawić solą, pieprzem i papryką. Jeśli sos odpowiednio się nie zagęści, można dodać mąkę rozrobioną w małej ilości zimnej wody i zamieszać. Chwilę zagotować i   to wszystko.
Szybko, prawda? A jaki smaczny ten gulasz J  Palce lizać.



















Teraz już można dowolnie skomponować obiad.  Taki gulasz pasuje do kaszy (ulubionej), do makaronu, klusek śląskich... Ja wybrałam kopytka. Można też podać z ziemniakami i dowolną surówką.
 
 
 

 
 
 
 
Pyszny obiad, który zasmakuje każdemu. A jaki zapach roznosił się w domu.... Lubię, kiedy w domu pachnie takim pysznym sosem... gulaszem... SMACZNEGO! Krys
 
 
 
 

 
 
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...

59 komentarzy:

  1. rzadko jem takie obiady, ale one świetnie sprawdzają się, gdy obiad ma zjeść większa liczba osób - można zrobić cały garnek i wszyscy zadowoleni :-) wygląda naprawdę pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam i gulasz i uwielbiam kopytka.:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny gulasz, choć ja nie dodaje papryki. Następnym razem wypróbuje Twój przepis:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dopiero piję kawę przed pracą a u Ciebie już propozycja na pyszny obiad .Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie gulasz najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym ...
    Chyba takie wspomnienie z dziecinstwa...
    Twój gulasz wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajnie, że pokazujesz propozycje obiadowe, bo na blogach to rzadkość!

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię gulasze, to fakt:)
    Ostatnio nawet w sobotę miałam z pręgi wołowej, o mamusiu.. pychotka! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Krysiu, gulasz wygląda znakomicie! Przepraszam za tak długą ciszę :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam gulasz , często robię z kaszą ,ale niestety moja córka kaszy nie znosi nie mogę jej przekonać i muszę robić dla niej ziemniaki:)przyznam że z kopytkami jeszcze nie robiłam na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  10. No i zgłodniałam przez Ciebie Krysiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki pyszny obiadek, uwielbiam gulasze, a juz jesienią to już chyba w ogóle moje ulubione danie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubimy i to bardzo :) W takiej wersji z kopytkami jeszcze nie jadłam, ale myślę, że smakuje świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. pyszny! ja też lubię gotować gulasz, pięknie pachnie i jest sycący!

    OdpowiedzUsuń
  14. Taki domowy gulasz jak u mamy-pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo smacznie i zachęcająco. Aż czuję aromat.

    :) Pozdrawiamy i zapraszamy też do nas! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmmm...slinka cieknie, ja tez uwielbiam gulasz z kasza i ogorkami kiszonymi.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ach. Wspaniale się prezentuje. Taki obiad to ja bym zjadła. Bardzo lubię gulasz. A ten wygląda na taki treściwy. Właśnie taki jak ma być? I dodatki jakie dopasowane. Super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszności Krysiu! Aż muszę coś przekąsić :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniam gulasz i kluseczki wprost todla mnie najlepsze połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. No pewnie, że uwielbiam :D Zawsze i o każdej porze :D Pyszności!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Na pewno zasmakuje każdemu, a mnie w szczególności :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Taki domowy gulasz to bym chętnie zjadła Krysiu...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja. Tylko, że raczej z mięsa drobiowego. Pozdrawiam Cię serdecznie.

      Usuń
  23. Prezentuje się bardzo, ale to bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Dobry gulasz to jest to. Lubię z ziemniaczkami puree i mizerią. Tylko dla mnie stanowczo wersja z mięsem indyczym, ponieważ od ponad 10 lat nie jem wieprzowiny ani wołowiny.

    OdpowiedzUsuń
  25. Zdecydowanie taki gulasz to uwielbiam z dodatkiem kaszy... Klasyka! Ale za to jaka pyszna :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Pyszny gulasz Krysiu, z ziemniakami, z kaszą i buraczkami mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Mmm, świetna propozycja na pyszny i sycący obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Krysiu, to już mam pomysł na jutrzejszy obiad! a podam go z pyzami na parze , może być ?:) a te pomidorki w cieście naleśnikowym to hit! :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  29. Jak ja lubię taki gulasz z kopytkami.Moje smaki.Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  30. Lubię bardzo, z kaszą lub kopytkami chyba najbardziej. Ąpetycznie na tym talerzyku :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Przygotowuję gulasz podobnie, ale z dodatkiem marchewki i pietruszki. Zjadamy go z kaszą gryczaną, ale i z kopytkami chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  32. z tymi kluseczkami musiał smakowac wybitnie:) uwielbiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  33. Nawet nie pokazuję tego mojemu chłopu, bo zrobiłam dziś na obiad zupę, która nie do końca mi wyszła, a chłopisko przyszło głodne i marzy mu się jakiś kawał mięsa. Muszę jutro się poprawić.

    OdpowiedzUsuń
  34. Ach, takie rozgrzewające gulasze są niezastąpione! :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Za ten wspanialy obiadek daje Ci Krysiu 10 z plusem!! Wspanialy gulasz i do tego moje ulubione kopytka!! Znakomity i pyszny obiadek!!. Jutro, go robie!! Dziekuje bardzo za propozycje i pozdrawiam serdecznie Krysiu:):)

    OdpowiedzUsuń
  36. Takim obiadkiem to bym nie pogardziła, do tego ziemniaki i ogórek, palce lizać.

    OdpowiedzUsuń
  37. wlasnie gotuje-mam nadzieje ze bedzie wszystkim smakowało

    OdpowiedzUsuń
  38. Ja dzis robilam wg tego przepisu i jest pyszny dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  39. Wygląda przepysznie;-) wyjdzie z tego porcja dla 4 osób? ;-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Taka porcja dla 4 osób jest wystarczająca. Pozdrawiam :)

      Usuń
  40. Zrobilam gulasz według przepisu, dodałam tylko 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Obiad miał starczyc na 2 dni, ale był tak dobry że zjedlismy caly gar i jutro muszę gotowac gulasz od nowa :)
    Wspaniały przepis.

    OdpowiedzUsuń
  41. a ja właśnie kończę robić taki... jutro podam Mężowi przed pracą razem z plackami ziemniaczanymi na grubym oczku tartymi :) mmmm pycha

    OdpowiedzUsuń
  42. Wyszedł pyszny, dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  43. Pięknie dziękuję za przepis :) Dziś go wykorzystam, jeśli pozwolisz :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Witam, zrobiłem go w wersji z kurczakiem bo nie jem wieprzowinki ani wołowinki, i jest świetny, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Gulasz mniam mniam :) tak się najadłem, że się chyba ocielę

    OdpowiedzUsuń
  46. Jutro popełnię, mam w planie zrobić z plackami ziemniaczanymi :D

    OdpowiedzUsuń
  47. Pyszny gulasz. Mięsko mięciutkie. Sosik wspaniały. Polecam, bo sama zrobiłam. Do klusek, np. kopytek idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Do gulasza zamiast wody czy wywaru warzyw mozna dodac rosół np na pół z wodą

    OdpowiedzUsuń
  49. Zrobione! Smakował całej rodzince!
    I skończył się za szybko!
    Bardzo dziękuję
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  50. Przepis gulasz przypomina mi moje dzieciństwo, bo moi dziadkowie z Polski złożone i Dorastałem z polskiej kuchni :-)

    OdpowiedzUsuń