Lubicie zjeść czasami gulasz?
Ja lubię. Najbardziej mi smakuje delikatny z indyka. Ale często robię gulasz z mięsa od szynki i do tego
koniecznie mizeria ze świeżych ogórków, albo buraczki z papryką. To jest moja propozycja na obiad...
Składniki:
500 g mięsa od szynki wieprzowej
2 cebule
kilka pieczarek
1 papryka
1 szklankę wywaru z warzyw
sól
pieprz
listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
¼ łyżeczki papryki słodkiej
2 suszone grzybki
olej do smażenia
ewentualnie 1 łyżeczka mąki (do zagęszczenia sosu)
Wykonanie:
Mięso pokroiłam na kształt
koski gulaszowej. Pieczarki pokroiłam w plasterki, cebulę w drobną kosteczkę a
paprykę w paseczki.
Na patelni rozgrzałam 2 łyżki
oleju wsypałam cebulę, żeby się zeszkliła. Wrzuciłam mięso i szybko obsmażyłam z każdej
strony, żeby tylko białko się ścięło. Dodałam pieczarki a następnie paprykę.
Chwilę podsmażyłam i przełożyłam
do rondla z grubym dnem, wlałam gorący wywar z warzyw (można wodę), dodałam
listek laurowy, ziele angielskie, rozkruszyłam 2
suszone grzybki i wsypałam do gotującego się gulaszu. Zamieszałam i zostawiłam na małym gazie
na około 40 minut. Trzeba czas od czasu zamieszać i sprawdzać, żeby się nie przypaliło.
Teraz już mogłam przyprawić solą, pieprzem i papryką. Jeśli sos odpowiednio się nie
zagęści, można dodać mąkę rozrobioną w małej ilości zimnej wody i zamieszać. Chwilę zagotować i to
wszystko.
Szybko, prawda? A jaki smaczny
ten gulasz J Palce lizać.
Teraz już można dowolnie skomponować obiad. Taki gulasz pasuje do kaszy (ulubionej), do makaronu, klusek śląskich... Ja wybrałam kopytka. Można też podać z ziemniakami i dowolną surówką.
Pyszny obiad, który zasmakuje
każdemu. A jaki zapach roznosił się w domu.... Lubię, kiedy w domu pachnie
takim pysznym sosem... gulaszem... SMACZNEGO! Krys
rzadko jem takie obiady, ale one świetnie sprawdzają się, gdy obiad ma zjeść większa liczba osób - można zrobić cały garnek i wszyscy zadowoleni :-) wygląda naprawdę pysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam i gulasz i uwielbiam kopytka.:))
OdpowiedzUsuńPyszny gulasz, choć ja nie dodaje papryki. Następnym razem wypróbuje Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńJa dopiero piję kawę przed pracą a u Ciebie już propozycja na pyszny obiad .Miłego dnia.
OdpowiedzUsuńDla mnie gulasz najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym ...
OdpowiedzUsuńChyba takie wspomnienie z dziecinstwa...
Twój gulasz wygląda bardzo apetycznie :-)
swieta prawda :-)
Usuńfajnie, że pokazujesz propozycje obiadowe, bo na blogach to rzadkość!
OdpowiedzUsuńLubię gulasze, to fakt:)
OdpowiedzUsuńOstatnio nawet w sobotę miałam z pręgi wołowej, o mamusiu.. pychotka! :)
Krysiu, gulasz wygląda znakomicie! Przepraszam za tak długą ciszę :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńuwielbiam gulasz , często robię z kaszą ,ale niestety moja córka kaszy nie znosi nie mogę jej przekonać i muszę robić dla niej ziemniaki:)przyznam że z kopytkami jeszcze nie robiłam na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńNo i zgłodniałam przez Ciebie Krysiu :-)
OdpowiedzUsuńJaki pyszny obiadek, uwielbiam gulasze, a juz jesienią to już chyba w ogóle moje ulubione danie:)
OdpowiedzUsuńLubimy i to bardzo :) W takiej wersji z kopytkami jeszcze nie jadłam, ale myślę, że smakuje świetnie :)
OdpowiedzUsuńZ kopytkami... poezja smaku!
OdpowiedzUsuńpyszny! ja też lubię gotować gulasz, pięknie pachnie i jest sycący!
OdpowiedzUsuńTaki domowy gulasz jak u mamy-pychota :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie i zachęcająco. Aż czuję aromat.
OdpowiedzUsuń:) Pozdrawiamy i zapraszamy też do nas! :)
Mmmm...slinka cieknie, ja tez uwielbiam gulasz z kasza i ogorkami kiszonymi.
OdpowiedzUsuńAch. Wspaniale się prezentuje. Taki obiad to ja bym zjadła. Bardzo lubię gulasz. A ten wygląda na taki treściwy. Właśnie taki jak ma być? I dodatki jakie dopasowane. Super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPyszności Krysiu! Aż muszę coś przekąsić :)
OdpowiedzUsuńMniam gulasz i kluseczki wprost todla mnie najlepsze połączenie :)
OdpowiedzUsuńNo pewnie, że uwielbiam :D Zawsze i o każdej porze :D Pyszności!!!
OdpowiedzUsuńNa pewno zasmakuje każdemu, a mnie w szczególności :)
OdpowiedzUsuńTaki domowy gulasz to bym chętnie zjadła Krysiu...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńI ja. Tylko, że raczej z mięsa drobiowego. Pozdrawiam Cię serdecznie.
UsuńPrezentuje się bardzo, ale to bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńpyszna klasyka! :)
OdpowiedzUsuńDobry gulasz to jest to. Lubię z ziemniaczkami puree i mizerią. Tylko dla mnie stanowczo wersja z mięsem indyczym, ponieważ od ponad 10 lat nie jem wieprzowiny ani wołowiny.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie taki gulasz to uwielbiam z dodatkiem kaszy... Klasyka! Ale za to jaka pyszna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Pyszny gulasz Krysiu, z ziemniakami, z kaszą i buraczkami mniam :-)
OdpowiedzUsuńMmm, świetna propozycja na pyszny i sycący obiad :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, to już mam pomysł na jutrzejszy obiad! a podam go z pyzami na parze , może być ?:) a te pomidorki w cieście naleśnikowym to hit! :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Jak ja lubię taki gulasz z kopytkami.Moje smaki.Pyszności.
OdpowiedzUsuńLubię bardzo, z kaszą lub kopytkami chyba najbardziej. Ąpetycznie na tym talerzyku :)
OdpowiedzUsuńPrzygotowuję gulasz podobnie, ale z dodatkiem marchewki i pietruszki. Zjadamy go z kaszą gryczaną, ale i z kopytkami chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńz tymi kluseczkami musiał smakowac wybitnie:) uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńNawet nie pokazuję tego mojemu chłopu, bo zrobiłam dziś na obiad zupę, która nie do końca mi wyszła, a chłopisko przyszło głodne i marzy mu się jakiś kawał mięsa. Muszę jutro się poprawić.
OdpowiedzUsuńAch, takie rozgrzewające gulasze są niezastąpione! :)
OdpowiedzUsuńZa ten wspanialy obiadek daje Ci Krysiu 10 z plusem!! Wspanialy gulasz i do tego moje ulubione kopytka!! Znakomity i pyszny obiadek!!. Jutro, go robie!! Dziekuje bardzo za propozycje i pozdrawiam serdecznie Krysiu:):)
OdpowiedzUsuńTakim obiadkiem to bym nie pogardziła, do tego ziemniaki i ogórek, palce lizać.
OdpowiedzUsuńObiad-marzenie!
OdpowiedzUsuńwlasnie gotuje-mam nadzieje ze bedzie wszystkim smakowało
OdpowiedzUsuńJa dzis robilam wg tego przepisu i jest pyszny dziekuje
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie;-) wyjdzie z tego porcja dla 4 osób? ;-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOczywiście. Taka porcja dla 4 osób jest wystarczająca. Pozdrawiam :)
UsuńZrobilam gulasz według przepisu, dodałam tylko 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Obiad miał starczyc na 2 dni, ale był tak dobry że zjedlismy caly gar i jutro muszę gotowac gulasz od nowa :)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis.
a ja właśnie kończę robić taki... jutro podam Mężowi przed pracą razem z plackami ziemniaczanymi na grubym oczku tartymi :) mmmm pycha
OdpowiedzUsuńWyszedł pyszny, dziękuje za przepis
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję za przepis :) Dziś go wykorzystam, jeśli pozwolisz :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam. Będzie smaczny obiad :)
UsuńWitam, zrobiłem go w wersji z kurczakiem bo nie jem wieprzowinki ani wołowinki, i jest świetny, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńGulasz mniam mniam :) tak się najadłem, że się chyba ocielę
OdpowiedzUsuńJutro popełnię, mam w planie zrobić z plackami ziemniaczanymi :D
OdpowiedzUsuńTeż będzie smaczny :)
UsuńPyszny gulasz. Mięsko mięciutkie. Sosik wspaniały. Polecam, bo sama zrobiłam. Do klusek, np. kopytek idealny :)
OdpowiedzUsuńDo gulasza zamiast wody czy wywaru warzyw mozna dodac rosół np na pół z wodą
OdpowiedzUsuńZrobione! Smakował całej rodzince!
OdpowiedzUsuńI skończył się za szybko!
Bardzo dziękuję
Kasia
Przepis gulasz przypomina mi moje dzieciństwo, bo moi dziadkowie z Polski złożone i Dorastałem z polskiej kuchni :-)
OdpowiedzUsuń