Co powiecie na filety z
kurczaka nadziane szpinakiem i dla przełamania smaku z dodatkiem sera fety? Dla
mnie bomba. Jeśli podamy na ciepło jest to bardzo ciekawe i smaczne rozwiązanie
na danie obiadowe. Można również podać na zimno na półmisku na elegancką
kolację
Składniki:
4 pojedyncze filety z kurczaka
250 g mrożonego szpinaku
(rozdrobnionego)
100 g sera feta
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju (brak na
zdjęciu)
sól
pieprz
Wykonanie:
Szpinak lekko rozmroziłam w
mikrofalówce.
Cebulę pokroiłam w kosteczkę.
Czosnek posiekałam.
Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju,
zeszkliłam cebulę i dodałam czosnek. Dołożyłam szpinak. Wszystko wymieszałam i smażyłam
około 5 minut. Dodałam rozkruszony ser feta. Doprawiłam pieprzem. Wszystko
dokładnie wymieszałam i odstawiłam.
Filety umyłam, osuszyłam
ręcznikiem papierowym.
W każdym filecie ostrym nożem zrobiłam
kieszonkę. Trzeba uważać, żeby nie przeciąć mięsa na wylot, żeby farsz potem
nie wyciekał.
Filety posoliłam i oprószyłam
pieprzem.
Do każdej kieszonki fileta włożyłam
farsz a potem otwór spięłam wykałaczką.
Na patelni rozgrzałam pozostały olej i przełożyłam filety.
Smażyłam krótko z każdej
strony, żeby tylko ścięło się białko mięsa.
Piekarnik włóczyłam na 180°C.
Przygotowałam rękaw do
pieczenia i włożyłam do niego wszystkie filety. Zamknęłam klipsami otwory.
Rękaw z filetami przeniosłam do naczynia do zapiekania i wstawiłam do
piekarnika na około 30 minut.
Pu upieczeniu pozostawiłam
filety w rękawie do wystudzenia a potem przełożyłam
do lodówki.
Wystudzone pokroiłam na szerokie
plastry i ułożyłam na talerzu.
Chociaż dzisiaj jest święto pączka, to uważam że oprócz pączków dobrze jest zjeść smaczny obiad. Ja preferuję drób, więc ten przepis trafia na moją listę do zrobienia. Pozdrawiam, Julita :)
OdpowiedzUsuńByło u mnie w poniedziałek :D Pycha połączenie! I zdrowe.
OdpowiedzUsuńczęsto robiłam podobne danie, będąc panną, niestety mąż nie kurczakowy, więc teraz rzadko u nas gości na stole:)
OdpowiedzUsuńDla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńdelikatne i pyszne danie:)
OdpowiedzUsuńŚwietny filet :) Niestety nie dla mnie, bo nie lubię szpinaku :(
OdpowiedzUsuńKrysiu, czy mogę Cię sprowadzić do mojego domu?
OdpowiedzUsuńBasiu, myślę, że łatwiej byłoby gościć Ciebie u mnie :)
Usuńbardzo smakowite nadzienie ;) lubię wszelkie rolady :)
OdpowiedzUsuńFaszerowałam już kurczaka różnie, ale nie szpinakiem, może dlatego że ja ( tylko ) nie przepadam za szpinakiem?
OdpowiedzUsuńale wygląda bardzo smacznie:)
Bardzo lubię filet z kurczaka z różnymi dodatkami, więc i ten na pewno by mi posmakował :-)
OdpowiedzUsuńŁał! Rozpłynąłem się ^^
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na mięsko :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam to danie, tylko z tą różnicą, że szpinak z fetą jest obok mięska. Ale Twój pomysł jest fantastyczny! Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńKrysiu kochana pyszna propozycja. Fajnie połączyłaś smaki :-)
OdpowiedzUsuńJak dietetycznie, coś dla mnie, buziaki, Krysiu :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie Krysiu :)
OdpowiedzUsuńMąż bardzo lubi szpinak , więc zrobiłam Twoje danie ,wyszło pyszne , smakowite,wilgoci akurat,jednym słowem dobry przepis.Gratuluję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńRE-WE-LA-CJA!!!!! Na ciepło z frytkami i na zimno na zamiast wędliny. Goście byli zachwyceni. Przepis "poszedł" dalej. Dziękuję za wspaniały przepis. Pozdrawiam i życzę miłego tygodnia, Iwona:)
OdpowiedzUsuń