poniedziałek, 19 września 2016

Ciasteczka owsiane z bakaliami

Ciasteczka, obok ciast, lodów i innych deserów są chętnie zjadane  przez nas w każdej wolnej chwili. A teraz, kiedy jesień już puka do naszych drzwi, kiedy więcej czasu będziemy spędzać w domu, częściej i chętniej będziemy mieć ochotę na coś słodkiego.
Dlatego proponuję Wam pyszne, zdrowe ciasteczka. Pyszne, bo nie żałowałam bakalii a zdrowe, bo... owsiane. Z płatków owsianych.




Składniki:
120 g płatków owsianych górskich
120 g zmielonych płatków owsianych górskich
100 g stopionego (wystudzonego) masła
2 jajka
100 g cukru trzcinowego
100 mąki pszennej
Dowolne bakalie:
Orzechy pekan (włoskie), płatki migdałowe, żurawina suszona, orzechy nerkowca...



Wykonanie:
Orzechy, żurawinę i płatki migdałowe pokroiłam na drobniejsze cząstki.
Do miski wsypałam płatki owsiane i cukier. Wymieszałam i dodałam pozostałe składniki: jajka, mąkę, masło i bakalie.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam, żeby się ze sobą dobrze połączyły.


Piekarnik włączyłam na 180 °C.

Dłonie lekko posmarowałam masłem. Nabierałam porcję masy i tworzyłam z nich kulki.
Każdą z nich układałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Potem każdą kulkę spłaszczyłam widelcem. Kiedy blaszki zapełniły się ciasteczkami wstawiłam je do piekarnika na około 15 minut.


Po upieczeniu wyłożyłam na kratkę do wystudzenia.


Wspaniałe, chrupiące, a przede wszystkim zdrowe ciasteczka. Polecam. Teraz, na długie jesienne wieczory, kiedy usiądziecie z książką w ręku chętnie sięgniecie po coś do chrupania. Są idealne z filiżanką gorącej kawy lub herbaty





Zachęcam Was do upieczenia tych pysznych, owsianych ciasteczek naładowanych bakaliami. Samo zdrowie. Życzę  SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...



35 komentarzy:

  1. cudowne są:) ja wczoraj piekłam podobne ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz jadłam takie ciasteczka u mojego kolegi i co ciekawe był to jego debiut jeśli chodzi o pieczenie. Przyznam, że debiut wyjątkowo udany! Polubiłam te ciasteczka. Aż dziwne, że do tej pory sama ich nie robiłam. Krysiu, przyszłaś mi z pomocą. Teraz na pewno się do nich zabiorę. Mniam :) Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię podobne, tylko z mąki owsianej:)Są fantastyczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie skorzystam z tego przepisu, bo lubię takie bakaliowe ciastka. Łapię się na tym, że za dużo ich kupuję. A wiadomo, albo raczej nie wiadomo co się w nich niepotrzebnego znajduje. Brawo za propagowanie zdrowego jedzenia. Jeszcze dzisiaj je zrobię. Pozdrawiam :):):) Anika

    OdpowiedzUsuń
  5. Zabieram się za zrobienie ciasteczek. Już posiekałam bakalie, piekarnik się grzeje i mieszam resztę. Super pomysł i fajny przepis na domowe, zdrowe i smaczne ciastka. Ale się cieszę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie ciasteczka. U nas w domu często goszczą na stole.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile ciasteczek wychodzi z tej porcji? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Z tej porcji wyszło 30 ciasteczek. Ale to zależy jakie duże się "ulepi". Moje były nawet sporej wielkości. Można zrobić mniejsze. Będzie więcej. Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. owsiane to chyba z jedne naszych najulubieńszych:)
    porywam do herbatki z malinami:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Krysiu kochana częstuję się, uwielbiam takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja dzisiaj miałam robić ciasteczka owsiane, ale odwiedziny znajomych mi plany zepchnęły na kiedy indziej. Porywam więc kilka od Ciebie. Lubię właśnie takie, jak Twoje. Z dużą ilością bakalii :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne, zdrowie i smak w jednym :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają super! Też mam swój ulubiony przepis na chrupiące ciasteczka owsiane, ale chętnie wypróbuję Twój :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dawno u mnie ciasteczek nie było, dzięki za przypomnienie :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie ukrywam, że aż zgłodniałam... ;) Tym bardziej, że jeśli już sięgam po słodycze to staram się wybierać te najzdrowsze opcje.

    OdpowiedzUsuń
  15. masz rację jesienią będziemy częściej sięgać po słodkości więc warto mieć taki sprawdzony przepis na zdrową, słodką przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. O tak! Takie ciasteczka to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubię chrupać takie ciasteczka :-))))

    OdpowiedzUsuń
  18. Upiekłam te ciasteczka w poniedziałek i piekę dzisiaj. Ale już z podwójnej porcji. To jest pyszne. W pierwszy dzień schrupaliśmy wszystkie. Pani Krysiu, dzięki za ten przepis. Po co ja kupowałam te sztuczne ze sklepu? Teraz będę sama wypiekać. Pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie ma nic lepszego niz takie ciasteczka, właśnie dziś myślałam jakie by tu upiec ;-)

    OdpowiedzUsuń
  20. bardzo smakowicie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Więcej takich przepisów na zdrowe ciasteczka. Upiekłam dzisiaj drugą partię i połowy już nie ma. Można się od nich uzależnić:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Krysiu, jak u Ciebie pysznie, takie ciasteczka piecze moja córka...pozdrawiam...buziaki...

    OdpowiedzUsuń

  23. Tutaj zawsze jest pysznie i zdrowo - czegóż chcieć więcej - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. wspaniałe ciacha :) owsiane od czasu do czasu równiez robię :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Lubię tu zaglądać. Przepisy naprawdę fajne. Właśnie z kuchni roznosi sie zapach ciasta ze śliwkami.

    A do ciastek owsianych, żeby były jeszcze zdrowsze, zamiast masła polecam dojrzałego banana, a zamiast cukru łyżkę miodu, też dobrze smakują.

    OdpowiedzUsuń