środa, 28 września 2016

Puree z dyni

Kiedy tylko nadchodzi jesień i jest sezon dyniowy, przygotowuję puree i zamrażam. Wykorzystuję je do zup, deserów, najczęściej jednak do ciast.
Przygotowanie domowego puree nie nastręcza żadnych kłopotów i właściwie powinno się je mieć w zamrażarce. A potem... potem już można z nim robić cuda, cudeńka, że... palce lizać





Składniki:
Tym razem potrzebna nam jest tylko
dynia.

Moja dynia ważyła 1200 g *






Wykonanie:
Dynię umyłam, przekroiłam i  wydrążyłam pestki.
Następnie pokroiłam w pierścienie. Większe kawałki przekroiłam na połówki.

Piekarnik włączyłam na 190 °C.
Foremkę do pieczenia wyścieliłam papierem, na którym ułożyłam pierścienie dyni.
Foremkę przykryłam srebrną folią i wstawiłam do piekarnika na 45 minut.



Po tym czasie dynię odkryłam i sprawdziłam patyczkiem czy jest już miękka. Moja dynia wymagała „dopieczenia”  jeszcze około 15 minut.


Dynię pozostawiłam do przestudzenia. Obrałam ze skórki, pokroiłam na mniejsze kawałki i zmiksowałam w blenderze.


* Potrzebowałam puree konkretnie do wykonania jednego deseru. Dlatego kupiłam kawałek dyni o wadze 1200 g. Otrzymałam z tego 310 g gotowego puree



Gotowe puree można od razu wykorzystać do jakiegoś deseru, więc dobrze przełożyć do szklanego słoiczka i zostawić w lodówce na 2-4 dni



Można też zamrozić w woreczkach.

Jeśli chcecie upiec pyszne ciasto z dodatkiem puree z dyni, to zachęcam Was do skorzystania z tak prostego przepisu, że każdy sobie z nim poradzi.
A więc do dzieła. Życzę SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 


25 komentarzy:

  1. jak ja lubię do naleśników;0

    OdpowiedzUsuń
  2. Do dzieła, sezon na dynie rozpoczęty, dzięki Krysiu za przepis...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejciu, jakie to proste. Nigdy nie robiłam takiego musu z dyni. Muszę zrobić. Jestem wdzięczna za szczegółowo podany opis. Całuski Pani Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł z tym mrożeniem. Lubię jesienią robić ciasto z dyni albo placuszki z dynią i cynamonem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dokładnie tego mi potrzeba. Mus, czyli puree z dyni. Dzisiaj kupię dynię i zrobię. Jak się domyślam, pewnie niedługo będzie jakiś przepis z wykorzystaniem tego puree:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Zrobiłam puree i upiekłam sernik dyniowy. Wyszedł pyszny. Kupię kolejną dynię i teraz zamrożę takie puree:)

      Usuń
  6. Kiedyś uwielbiałam dynię i zajadałam się nią ogromnie. Raz przesadziłam z ilością do tego stopnia, że się pochorowałam. Od tego czasu nie skosztowałam ani kawałka pod żadną postaciując. No może tylko dżem :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś zrobiłam gotowaną dynię. Fajny pomysł na pieczenie w piekarniku. Skorzystam z tego przepisu. Takie puree często wykorzystuję zamiast dżemu. Ale zawsze dostawałam gotowy mus od moje mamy. Teraz ja ją zaskoczę i jej przyniosę. Pozdrawiam, Aga:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hokkaido to jedyna dynia, którą tolerują moi domownicy.
    Mus robię i to obowiązkowo:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super sprawa z takim puree, bo nadaje się naprawdę do tak wielu przepisów, że głowa mała :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Naprawdę jesienna kuchnia :) Ale musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię przepisy z wykorzystaniem dyni. Sezon jest, więc trzeba korzystać ile sił. Świetny pomysł na puree. Z pewnością bym troszkę zamroziła. Zajmuje mało miejsca, a potem można się cieszyć znów po rozmrożeniu. Super. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. masz rację Krysiu, takie puree zamrozić i mieć na pyszną zupę dyniową :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Idealny dodatek do ciasta Krysiu. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzieki za przypomnienie tematu, zimniej się zrobi po weekendzie to można bedxie piekarnik włączyć 😀

    OdpowiedzUsuń
  15. też już mam puree, będę robić w weekend sernik ;D

    OdpowiedzUsuń

  16. Puree z dyni wykonuję obowiązkowo, bo lubię je mieć, część tak jak Ty Krysiu mrożę, by móc korzystać z tego dobrodziejstwa zimą do różnych pysznych wypieków. Właśnie dzisiaj będę piec sernika z dyni z powidłami śliwkowymi - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. ja również piekę dynię :) ale ze względu na miejsce w zamrażarce puree pasteryzuję zamiast zamrażać.

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetne na "dyniowy" obiad! :)

    OdpowiedzUsuń