Beszamel należy do klasycznych
białych sosów, które często stanową bazę do zrobienia sosów np. serowych. Przepis
na ten najbardziej popularny sos pokazałam już tutaj w wersji na bogato.
Dzisiaj mam dla Was przepis bardzo łatwy i w każdej chwili szybko można go
zrobić. Taki sos pasuje do warzyw, zapiekanek, makaronu...
Składniki:
3 łyżki masła (ok. 50 g)
3 łyżki mąki pszennej (ok. 50 g)
½ l mleka
sól
świeżo zmielony pieprz
gałka muszkatołowa świeżo
utarta
Wykonanie:
Masło przełożyłam na rozgrzaną
na średnim ogniu patelnię. Kiedy się roztopiło wsypałam mąkę i energicznie
mieszałam żeby się wszystko dobrze połączyło i żeby nie było grudek.
Teraz, nie przerywając
mieszania, pomału wlewałam mleko. Sos się zagęścił. Znów wlałam trochę mleka.
Mieszałam i tak do czasu aż całe mleko zostało wlane do sosu. Trzeba dokładnie mieszać,
żeby nie powstały grudki.
Konsystencja sosu ma być
jednolita, gładka i jedwabista.
Teraz czas na dosmaczanie sosu.
Bezpośrednio nad patelnią utarłam gałkę muszkatołową, wsypałam sól do smaku i
zmieliłam pieprz. Wszystko ponownie wymieszałam i....
Spróbowałam. Pyszny sos. Uwielbiam go.
Polecam ten sos, bo jest
smaczny, bo jest aksamitny, kremowy...
Spróbujcie go zrobić. Życzę
SMACZNEGO! Krys
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
do wielu zapiekanek go dodaję,bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńRobie podobnie, jak Ty, krysiu. Tez uwazam, ze jest to bardzo smaczny i pasujacy do wielu potraw sos. Ciesze sie, ze rowniez i Ty robisz go w podobny sposob.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cie serdecznie:-)
Sos beszamelowy jest pyszny i bardzo uniwersalny.
OdpowiedzUsuńczęsto przygotowuję :)
Pozdrawiam serdecznie i miłej niedzieli życzę:)
to świetna baza do wielu dań :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sos beszamelowy, jest niezastąpiony do wszelkich zapiekanek:)
OdpowiedzUsuńU mnie też króluje w zapiekankach.
OdpowiedzUsuńPyszny przepis na sos Krysiu. Idealny do zapiekanek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Najbardziej lubię go dodawać do zapiekanek :-)
OdpowiedzUsuńRobię i najczęściej dodaję do wszelkiego rodzaju zapiekanek...pozdrawiam Krysiu cieplutko...
OdpowiedzUsuńSos, który idealnie komponuje się z zapiekankami. Lubię go. Jest łatwy, szybki i smaczny. A lasagne u mnie w domu bez beszamelu się nie obejdzie. Element obowiązkowy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Uwielbiam go, do zapiekanek warzywno - makaronowych idealny :-)
OdpowiedzUsuńPyszny! zrobiłaś go idealnie
OdpowiedzUsuńTo wreszcie zrobię taki beszamel. Bo u mnie tylko pomidorowy, albo pieczarkowy sos. Fajny, łatwy przepis. Od jutra zaczynam. A może jeszcze jakiś przepis na zapiekankę z tym sosem?
OdpowiedzUsuńUwielbiam, prosty, szybki i składniki zawsze mam w domu:)
OdpowiedzUsuńTaki sosik jest najlepszy.
OdpowiedzUsuńteż tak go robię ;) do warzyw super! :)
OdpowiedzUsuńCzęsto dodaję go do zapiekanek :))
OdpowiedzUsuńPrzydatny sos do wielu potraw. Ja dodaję często ząbek czosnku w całości do mleka ;-)
OdpowiedzUsuńprawdziwy sos beszamelowy, a nie coś co go przypomina :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak go robię. I rzeczywiście świetnie sprawdza się sam i jako podstawa do innych sosów. Ja na tej bazie robię m.in. sos koperkowy.
OdpowiedzUsuń