niedziela, 6 listopada 2016

Beszamel... szybki i najłatwiejszy przepis na pyszny sos

Beszamel należy do klasycznych białych sosów, które często stanową bazę do zrobienia sosów np. serowych. Przepis na ten najbardziej popularny sos pokazałam już tutaj w wersji na bogato. Dzisiaj mam dla Was przepis bardzo łatwy i w każdej chwili szybko można go zrobić. Taki sos pasuje do warzyw, zapiekanek, makaronu...






Składniki:
3 łyżki masła (ok. 50 g)
3 łyżki mąki pszennej (ok.  50 g)
½ l mleka
sól
świeżo zmielony pieprz
gałka muszkatołowa świeżo utarta




Wykonanie:
Masło przełożyłam na rozgrzaną na średnim ogniu patelnię. Kiedy się roztopiło wsypałam mąkę i energicznie mieszałam żeby się wszystko dobrze połączyło i żeby nie było grudek.
Teraz, nie przerywając mieszania, pomału wlewałam mleko. Sos się zagęścił. Znów wlałam trochę mleka. Mieszałam i tak do czasu aż całe mleko zostało wlane do sosu. Trzeba dokładnie mieszać, żeby nie powstały grudki.
Konsystencja sosu ma być jednolita, gładka i jedwabista.

 

Teraz czas na dosmaczanie sosu. Bezpośrednio nad patelnią utarłam gałkę muszkatołową, wsypałam sól do smaku i zmieliłam pieprz. Wszystko ponownie wymieszałam i....


Spróbowałam. Pyszny sos. Uwielbiam go.


Polecam ten sos, bo jest smaczny, bo jest aksamitny, kremowy...
Spróbujcie go zrobić. Życzę SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 



20 komentarzy:

  1. do wielu zapiekanek go dodaję,bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robie podobnie, jak Ty, krysiu. Tez uwazam, ze jest to bardzo smaczny i pasujacy do wielu potraw sos. Ciesze sie, ze rowniez i Ty robisz go w podobny sposob.

    Pozdrawiam Cie serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sos beszamelowy jest pyszny i bardzo uniwersalny.
    często przygotowuję :)
    Pozdrawiam serdecznie i miłej niedzieli życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. to świetna baza do wielu dań :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam sos beszamelowy, jest niezastąpiony do wszelkich zapiekanek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie też króluje w zapiekankach.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny przepis na sos Krysiu. Idealny do zapiekanek :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Najbardziej lubię go dodawać do zapiekanek :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię i najczęściej dodaję do wszelkiego rodzaju zapiekanek...pozdrawiam Krysiu cieplutko...

    OdpowiedzUsuń
  10. Sos, który idealnie komponuje się z zapiekankami. Lubię go. Jest łatwy, szybki i smaczny. A lasagne u mnie w domu bez beszamelu się nie obejdzie. Element obowiązkowy.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam go, do zapiekanek warzywno - makaronowych idealny :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. To wreszcie zrobię taki beszamel. Bo u mnie tylko pomidorowy, albo pieczarkowy sos. Fajny, łatwy przepis. Od jutra zaczynam. A może jeszcze jakiś przepis na zapiekankę z tym sosem?

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam, prosty, szybki i składniki zawsze mam w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  14. też tak go robię ;) do warzyw super! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przydatny sos do wielu potraw. Ja dodaję często ząbek czosnku w całości do mleka ;-)

    OdpowiedzUsuń
  16. prawdziwy sos beszamelowy, a nie coś co go przypomina :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dokładnie tak go robię. I rzeczywiście świetnie sprawdza się sam i jako podstawa do innych sosów. Ja na tej bazie robię m.in. sos koperkowy.

    OdpowiedzUsuń