Ostatnio robiłam lody z
dodatkiem żółtek. Zostały mi białka, które najlepiej wykorzystać do upieczenia ciasta albo do zrobienia deseru
na bazie białek. Najlepszym okazał się wspaniały i nieskomplikowany do
wykonania deser pochodzący prawdopodobnie z Australii, a będący ozdobą na niejednym przyjęciu. Jest to Pavlova, torcik bezowy, bardzo łatwy do wykonania,
ozdobiony jedynie bitą śmietaną i dowolnymi owocami. Najlepiej sprawdzają się maliny, jagody, truskawki, kiwi....
Ten tort dedykuję przede wszystkim tym, którzy właśnie rozpoczęli wakacje....
(średnica 22 cm)
Składniki na bezę:
5 białek
230 g drobnego cukru
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki na nadzienie:
350 ml kremówki (30%)
1 łyżka cukru pudru
dowolne owoce
Wykonanie bezy:
Białka ubiłam w mikserze (z
końcówką do ubijania piany) najpierw na małych obrotach miksera, a potem
stopniowo zwiększałam aż piana stała się zwarta i sztywna.
Zmniejszyłam obroty miksera i
porcjami wsypywałam cukier, dodałam mąkę oraz sok z cytryny, cały czas
miksowałam na wolnych obrotach do uzyskania lśniącej i gładkiej masy.
Sok z cytryny dodany podczas
ubijania piany powoduje, że beza będzie po upieczeniu krucha na zewnątrz i
wilgotna w środku.
Na papierze do pieczenia
narysowałam okrąg o średnicy 22 cm.
Piekarnik włączyłam na 180 °C.
Ubitą na sztywno pianę
przełożyłam na środek narysowanego na papierze okręgu. Utworzyłam okrągły
kopczyk, a następnie za pomocą szpatułki formowałam bezę rozciągając ją na boki i ku górze.
Trzeba uważać, żeby nie wyjść
poza okrąg.
Na wierzchu zrobiłam niewielkie
wgłębienie.
Blaszkę wstawiłam do piekarnika i po 5 minutach
zmniejszyłam temperaturę do 120 °C. Bezę zostawiłam do pieczenia na 1,5
godziny.
W międzyczasie, po godzinie zmniejszyłam temperaturę do
100 °C.
Zachowując właściwą temperaturę pieczenia beza się nie
spiecze i zachowa piękny jasny kolor. Beza ma się raczej suszyć w piekarniku.
Po zakończeniu pieczenia/suszenia uchyliłam drzwiczki piekarnika i pozostawiłam
bezę do wystudzenia.
Potem wyjęłam ją, zdjęłam papier ze spodu i położyłam bezę na kratce.
Ubiłam kremówkę. Pod koniec ubijania dodałam cukier.
Bezę wyłożyłam na paterę. Środek wypełniłam bitą śmietaną
i na wierzchu rozłożyłam owoce.
Jest to najłatwiejsza dekoracja tortu. A jakże wyjątkowo się
prezentuje.
Wspaniały tort :)
OdpowiedzUsuńA ile w sumie łyżeczek mąki ziemniaczanej dodać 2 +1 czyli 3 ?
Miłego dnia
Mąki dałam 2 płaskie łyżeczki. Och ten chochlik :) Pozdrawiam :)
UsuńBardzo lubię takie słodkości, a ta prezentuje się wspaniale!
OdpowiedzUsuńKrysiu torcik wyszedł Ci wspaniale:)
OdpowiedzUsuńW ubiegłym roku robiłam dwa razy i nigdy nie doczekał sie fotek- znikały baaaaaardzo szybko, teraz czekam na swoje owoce i na pewno znowu zagości na stole:)
miłego weekendu i pozdrawiam serdecznie:)
No właśnie. Ja miałam ten sam problem. Dopiero teraz udało mi się zrobić zdjęcia, zanim goście przyszli i ... Pavlovą zjedli :)
UsuńWow, ale cudownie urosła! Piękna :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Moja ulubiona, ale bym zjadła :) Pięknie wyląda
OdpowiedzUsuńMnie przekonałaś :) Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńKrysiu, jakoś tak pięknie się zrobiło u Ciebie :) pięknie i bardzo smacznie.... taki torcik z czarną, gorzką kawą to rarytas!
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam o tym soku z cytryny, teraz to mi sie uda :)
http://lamodalena.blogspot.com/
klasyka w eleganckim wydaniu :) cała Krysia :)
OdpowiedzUsuńBeza mi nie wychodzi, Tobie wyszła po prostu perfekcyjnie;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten deser:)
OdpowiedzUsuńTaki torcik to MARZENIE i uczta dla podniebienia. Na dodatek wspanialy pomysl wykorzystania bialek i to w taki piekny sposob!
OdpowiedzUsuńDziekuje Krysiu za swietny przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:)
Piekna Ci wyszła, lubie takie słodkości
OdpowiedzUsuńChodzi za mną to ciasto od paru lat, ale nie mam odwagi... Bo coś bezy mi nie wychodzą.
OdpowiedzUsuńZ tym przepisem i jeśli jesteś "zaprzyjaźniona" ze swoim piekarnikiem to nie ma obawy. Beza nie powinna sprawić Ci kłopotu. Powodzenia :)
UsuńPiękne wyszło, bez dwóch zdań!
OdpowiedzUsuńTak Krysiu, zdecydowałam się...pychotka...buziaki...
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten torcik. Wspaniale ci Krysiu wyszła :-)
OdpowiedzUsuńWow fantastyczna! Mistrzowska wyszła ci ta Pavlova Krysiu :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;]
OdpowiedzUsuńPiękna pavlova Ci wyszła, Krysiu. Nie jestem fanką bezy, ale na kawałeczek bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńAle piękna!
OdpowiedzUsuńPerfekcyjna :) To zdecydowanie jeden z moich ulubionych letnich deserów. Robiłam ją już kilka razy, ale nigdy nie wyglądała tak ładnie jak Twoja :)
OdpowiedzUsuńModelka!
OdpowiedzUsuńPiekna Pavlova, a ja przed chwilą na imienny Pawła zostałam poczestowana pysznym bezowym tortem. ;-) ale z masą bakaliową. Beza górą ;-)
OdpowiedzUsuńPrzepiękna!
OdpowiedzUsuńKrysiu wygląda imponująco i pewnie bosko smakuje. buziaki!
OdpowiedzUsuńaaaa! No to juz wiem co od razu zrobie z bialek :) Nigdy mi Pavlova nie wychodzi to moze twoj przepis okarze sie dla mnie laskawy :)
OdpowiedzUsuńWitam kremówka 30% to chodzi o śmietana czy po prostu jest taka kremówka i gdzie ją kupić ?
OdpowiedzUsuńWitam. Chodzi o śmietanę 30%, którą można ubić na krem. Pozdrawiam :)
UsuńNigdy nie miałam odwagi...spróbuję...
OdpowiedzUsuńNie ma obawy. Na pewno się uda. Powodzenia :)
UsuńSzukałam sprawdzonego przepisu na to ciasto, które w ostatnim czasie stało się hitem internetu i znalazłam :) Zrobię jutro :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPowodzenia i smacznego. Proszę się pochwalić jak smakowała Pavlova.
UsuńPozdrawiam :)
Witam serdecznie. Pani Krysiu, ja mam 10 białek sredniej wielkości zamrozonych w pojemniku. Jest ich około 3/4 objętości 0,5 litra. Chcialam z nich zrobic tort bezowy na święta, ale czy tych bialek nie jest za dużo na pavlove nawet gdyby zwiększyć proporcje. Co pani by mi mogła zaproponować z takiej ilości bialek? Czy je podzielić i np zrobić pavlove a reszta to beziki? Pozdrawiam aleksandra
OdpowiedzUsuńWitam Pani Olu. Pavlova to doskonały pomysł na świąteczny stół. Pozostałą ilość białek może Pani wykorzystać np. do upieczenia ciasta z białek. Pozdrawiam :)
UsuńDziekuje za odpowiedź. Życzę błogosławionych sppkojnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych
UsuńSerdecznie dziękuję i wzajemnie, życzę wspaniałych, rodzinnych Świąt :)
Usuń