środa, 10 grudnia 2014

Śledziowe rolmopsy z grzybami

Na stole wigilijnym nie powinno zabraknąć śledzi. Jest wiele smacznych sposobów na ich przyrządzenie. Robimy  sałatki, w których śledzie są głównym składnikiem, są śledzie po .... i tu wymieniamy całą listę "po jakiemu" są zrobione (np. po kaszubsku, po wiejsku....). A ja dzisiaj mam przepis na śledziowe rolmopsy zrobione z farszem grzybowym.
Powiem krótko, jeśli lubicie śledzie, to te właśnie powinny Wam smakować. Może akurat w takiej formie trafią na Wasz świąteczny stół?
 
Składniki:
6 sztuk płatów śledzi
5 dag suszonych grzybów
3 cebule
3 górki z zalewy musztardowej (lub kiszone)
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia
natka pietruszki
Ponadto:
wykałaczki do spinania rolmopsów
Wykonanie:
Grzyby namoczyłam na noc. Rano ugotowałam do miękkości (ok. 15 -20 minut). Odsączyłam i drobno posiekałam.
Śledzie namoczyłam w zimnej wodzie  (około 2 godz.).
Cebulę pokroiłam w talarki.
Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju. Wrzuciłam cebulę. Zeszkliłam, dodałam posiekane grzyby. Chwilę dusiłam na małym gazie. Przyprawiłam pieprzem (ewentualnie odrobiną soli). Z solą trzeba uważać, bo śledzie też są już słone. Na koniec wsypałam posiekana natkę pietruszki. Wymieszałam. Wystudziłam.
Płaty śledziowe układałam na desce smarowałam farszem grzybowym. Zawijałam w rulon jak rolmopsy, spięłam wykałaczką i ułożyłam na talerzu.
Podałam na talerzykach w kształcie ryby z ogórkami i posiekaną sałatą.


 

Jest to kolejna smaczna przystawka ze śledzi. Jeśli lubicie połączenie grzybów i śledzi to ten przepis jest właśnie dla Was. Spróbujcie.... a ja Życzę SMACZNEGO! Krys

Dzisiaj dodałam nową stronę do MENU... >WIGILIA, BOŻE NARODZENIE <  Zajrzyjcie tam, może znajdziecie jakąś podpowiedź co podać na świąteczny stół

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...

32 komentarze:

  1. takich śledzi nigdy nie jadłam, ale wyglądaja wyjątkowo smakowicie :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze śledzi z grzybami, ciekawie wygląda ta para:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo.. z grzybami? Tak podanych jeszcze nie jadłam..
    Pięknie się prezentują i na stół świąteczny byłyby idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie :) i ślicznie podane, te rybki - talerzyki bardzo fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie pomyślała bym o połączeniu śledzi z grzybami:-)
    Ale po wszelkie przepisy na śledzie na stół wigilijny będę 'przychodzić' właśnie na Pani bloga bo kusi mnie już kilka i chce je wypróbować:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z grzybami nie jadłam...
    Ale grzybki lubię , więc pewnie by mi smakowało :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z grzybami? Brzmi ciekawie i smacznie :) Pozdrawiam Krysiu :0

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja, tam uwielbiam śledzie a z grzybami mogła bym jeść codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo ciekawy przepis, przyznam że pierwszy raz o nim słyszę jestem ciekawa smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł Krysiu. Taka odmiana bo nigdy takich nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Śledzie pod każda postacią! Super przepis Krysiu.

    OdpowiedzUsuń
  12. W sam raz wigilię, świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ smakowite śledziki! Po kaszubsku już próbowałam, teraz pora na rolmopsy z grzybami ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Śledzie w najsmaczniejszej dla mnie postaci, mniam, mniam....
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam śledziki, takich jeszcze nie jadlam, bardzo oryginalny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Śledzie mi zawsze smakują i to pod każdą postacią :) Krysiu! dziękuje za głosy w konkursie, udało się zająć 3 miejsce, dzięki wielkie, pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie śledziki powinny smakować mojemu ślubnemu :D
    Pięknie i elegancko podane :)

    OdpowiedzUsuń
  18. śledzi z suszonymi grzybami nie jadłam, to może być bardzo ciekawe! :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie wpadłabym na pomysł, żeby śledziki z grzybkami przygotować... Bardzo mnie zaciekawiłaś tym przepisem! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Chyba się przekonam do śledzi, świetnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  21. ja osobiście śledzi nie lubię. W domu ma jednak dwie osóbki, które śledzie uwielbiają. Takich z grzybkami jeszcze nie jadły (tak mi się wydaje, tym bardziej, że na naszym stole zawsze klasyczny śledzik w oleju). Fajny pomysł, ładnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Krystynko, pysznie podałaś śledziki, u Ciebie już taki nastrój świąteczny,że chce się żyć. Ja robię śledzie z grzybami , jeśli nie masz nic przeciwko temu , to PODAJĘ LINK, może ktoś skorzysta.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że zamieszczaj. Im więcej przepisów tym smaczniej na stole :)

      Usuń
    2. Dziękuje i polecam również zamieszczać swoje linki u mnie w komentarzach. Pozdrawiam

      Usuń
  23. Bardzo apetyczny pomysł na śledzie!

    OdpowiedzUsuń
  24. Ależ apatycznie wyglądają! :) Wspaniale!! Bardzo chętnie bym je zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  25. Śledzie i grzyby to ważne elementy Wigilii. Ja z powodów zdrowotnych grzyby muszę sobie odpuścić. Ale śledzie będą królowały.

    OdpowiedzUsuń
  26. Zrobiłem te rolmopsy. Wyszły znakomite. Nie zabraknie ich na moim stole świątecznym. Wspaniały przepis

    OdpowiedzUsuń
  27. Fajne zrobiłaś te rolmopsy. Apetycznie wyglądają, aż chciało by się sięgnąć po jednego.

    OdpowiedzUsuń
  28. Uwielbiamy z M. Przygotuję na święta. :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Muszę koniecznie wypróbować, bo z grzybkami nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Doskonałe śledzie. Zrobiłam wcześniej, przed świętami, bo chciałam wypróbować jak będą smakowały. Prawie wszystkie zostały zjedzone. Na pewno zrobię je na święta. Pyszne. Polecam.
    Pozdrawiam, Kasia :)

    OdpowiedzUsuń