Na stole wigilijnym nie
powinno zabraknąć śledzi. Jest wiele smacznych sposobów na ich przyrządzenie. Robimy
sałatki, w których śledzie są głównym
składnikiem, są śledzie po .... i tu wymieniamy całą listę "po jakiemu" są
zrobione (np. po kaszubsku, po wiejsku....). A ja dzisiaj mam przepis na śledziowe rolmopsy zrobione
z farszem grzybowym.
Powiem krótko, jeśli lubicie
śledzie, to te właśnie powinny Wam smakować. Może akurat w takiej formie trafią
na Wasz świąteczny stół?
Składniki:
6 sztuk płatów śledzi
5 dag suszonych grzybów
3 cebule
3 górki z zalewy musztardowej (lub kiszone)
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia
natka pietruszki
Ponadto:
wykałaczki do spinania rolmopsów
Wykonanie:
Grzyby namoczyłam na noc. Rano
ugotowałam do miękkości (ok. 15 -20 minut). Odsączyłam i drobno posiekałam.
Śledzie namoczyłam w zimnej
wodzie (około 2 godz.).
Cebulę pokroiłam w talarki.
Na patelni rozgrzałam 2 łyżki
oleju. Wrzuciłam cebulę. Zeszkliłam, dodałam posiekane grzyby. Chwilę dusiłam na
małym gazie. Przyprawiłam pieprzem (ewentualnie odrobiną soli). Z solą trzeba
uważać, bo śledzie też są już słone. Na koniec wsypałam posiekana natkę
pietruszki. Wymieszałam. Wystudziłam.
Płaty śledziowe układałam na
desce smarowałam farszem grzybowym. Zawijałam w rulon jak rolmopsy, spięłam
wykałaczką i ułożyłam na talerzu.
Podałam na talerzykach w
kształcie ryby z ogórkami i posiekaną sałatą.
Jest to kolejna smaczna
przystawka ze śledzi. Jeśli lubicie połączenie grzybów i śledzi to ten przepis
jest właśnie dla Was. Spróbujcie.... a ja Życzę SMACZNEGO! Krys
Dzisiaj dodałam nową stronę do MENU... >WIGILIA, BOŻE NARODZENIE < Zajrzyjcie tam, może znajdziecie jakąś podpowiedź co podać na świąteczny stół
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
takich śledzi nigdy nie jadłam, ale wyglądaja wyjątkowo smakowicie :-))
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze śledzi z grzybami, ciekawie wygląda ta para:)
OdpowiedzUsuńooo.. z grzybami? Tak podanych jeszcze nie jadłam..
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują i na stół świąteczny byłyby idealne :)
Wyglądają przepysznie :) i ślicznie podane, te rybki - talerzyki bardzo fajne :)
OdpowiedzUsuńNie pomyślała bym o połączeniu śledzi z grzybami:-)
OdpowiedzUsuńAle po wszelkie przepisy na śledzie na stół wigilijny będę 'przychodzić' właśnie na Pani bloga bo kusi mnie już kilka i chce je wypróbować:-)
Z grzybami nie jadłam...
OdpowiedzUsuńAle grzybki lubię , więc pewnie by mi smakowało :-)
Z grzybami? Brzmi ciekawie i smacznie :) Pozdrawiam Krysiu :0
OdpowiedzUsuńJa, tam uwielbiam śledzie a z grzybami mogła bym jeść codziennie :D
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis, przyznam że pierwszy raz o nim słyszę jestem ciekawa smaku:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł Krysiu. Taka odmiana bo nigdy takich nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńŚledzie pod każda postacią! Super przepis Krysiu.
OdpowiedzUsuńW sam raz wigilię, świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńAleż smakowite śledziki! Po kaszubsku już próbowałam, teraz pora na rolmopsy z grzybami ;)
OdpowiedzUsuńŚledzie w najsmaczniejszej dla mnie postaci, mniam, mniam....
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Uwielbiam śledziki, takich jeszcze nie jadlam, bardzo oryginalny przepis:)
OdpowiedzUsuńŚledzie mi zawsze smakują i to pod każdą postacią :) Krysiu! dziękuje za głosy w konkursie, udało się zająć 3 miejsce, dzięki wielkie, pozdrawiam :*
OdpowiedzUsuńTakie śledziki powinny smakować mojemu ślubnemu :D
OdpowiedzUsuńPięknie i elegancko podane :)
śledzi z suszonymi grzybami nie jadłam, to może być bardzo ciekawe! :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Nie wpadłabym na pomysł, żeby śledziki z grzybkami przygotować... Bardzo mnie zaciekawiłaś tym przepisem! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńChyba się przekonam do śledzi, świetnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńja osobiście śledzi nie lubię. W domu ma jednak dwie osóbki, które śledzie uwielbiają. Takich z grzybkami jeszcze nie jadły (tak mi się wydaje, tym bardziej, że na naszym stole zawsze klasyczny śledzik w oleju). Fajny pomysł, ładnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńKrystynko, pysznie podałaś śledziki, u Ciebie już taki nastrój świąteczny,że chce się żyć. Ja robię śledzie z grzybami , jeśli nie masz nic przeciwko temu , to PODAJĘ LINK, może ktoś skorzysta.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Oczywiście, że zamieszczaj. Im więcej przepisów tym smaczniej na stole :)
UsuńDziękuje i polecam również zamieszczać swoje linki u mnie w komentarzach. Pozdrawiam
UsuńBardzo apetyczny pomysł na śledzie!
OdpowiedzUsuńAleż apatycznie wyglądają! :) Wspaniale!! Bardzo chętnie bym je zjadła.
OdpowiedzUsuńŚledzie i grzyby to ważne elementy Wigilii. Ja z powodów zdrowotnych grzyby muszę sobie odpuścić. Ale śledzie będą królowały.
OdpowiedzUsuńZrobiłem te rolmopsy. Wyszły znakomite. Nie zabraknie ich na moim stole świątecznym. Wspaniały przepis
OdpowiedzUsuńFajne zrobiłaś te rolmopsy. Apetycznie wyglądają, aż chciało by się sięgnąć po jednego.
OdpowiedzUsuńUwielbiamy z M. Przygotuję na święta. :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować, bo z grzybkami nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńDoskonałe śledzie. Zrobiłam wcześniej, przed świętami, bo chciałam wypróbować jak będą smakowały. Prawie wszystkie zostały zjedzone. Na pewno zrobię je na święta. Pyszne. Polecam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Kasia :)