poniedziałek, 30 września 2013

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Teraz, kiedy sezon na grzyby w pełni,  koniecznie trzeba wypróbować różne możliwości wykorzystania grzybów w kuchni. Ja postanowiłam ugotować najlepszą zupę grzybową ze świeżych grzybów, którą uwielbiamy u nas w domu.  Zupa wspaniała, z niepowtarzalnym smakiem, aromatem...a z resztą spróbujcie ugotować ją, bo warto J
 
 
Składniki:
0,5 kg różnych grzybów
kość ze schabu (po odkrojeniu z ok.  jednokilogramowego)
2 małe listki laurowe
2 ziela angielskie
3 marchewki
seler z gałązką natki
kawałek pora
2 pietruszki
natka pietruszki
1 łyżka masła
1 kubeczek 330 ml śmietany 18%
1/2 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
 
Wykonanie:
Odcięłam schab od kości. Ze schabu zrobiłam pyszną pieczeń a kość postanowiłam przeznaczyć do ugotowania zupy. Najsmaczniejsze zupy są właśnie gotowane na wywarze z kości i jarzyn.
Do garnka włożyłam umytą kość i zalałam około 2 l wody (tak aby tą kość przykryła), dodałam listki laurowe i ziele angielskie. Wstawiłam do gotowania. Odszumowałam. Warzywa oczyściłam, opłukałam  dodałam do garnka i pozostawiłam do gotowania na około 1 – 1,5 godziny.
 
 
 
Po ugotowaniu wyjęłam kości oraz  wszystkie warzywa.  Marchewkę pokroiłam w talarki przełożyłam do wywaru  a resztę warzyw wyrzuciłam.
 
 
Grzyby dokładnie oczyściłam umyłam,  pokroiłam na kawałki  i przełożyłam do wywaru. Wstawiłam do gotowania na 30 minut.
 
  
 
Zaprawiłam zupę. Do garnuszka wsypałam ½ łyżki mąki i dolałam  ½ szklanki zimnej wody. Wymieszałam  rózgą, żeby nie było grudek i dodałam śmietanę. Kiedy wszystko się dobrze połączyło, wlałam do gorącej zupy, zagotowałam, wyłączyłam gaz i wsypałam posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiłam solą i pieprzem. Zupa gotowa.
 
 
 
Zapach tej zupy nie pozwala dłużej czekać na zjedzenie choćby jednego talerza. Tą zupę można podać z makaronem. Ja wybrałam makaron kokardki.
 

Zupa jest bardzo smaczna, aksamitna z wyczuwalnym smakiem grzybów. Polecam. Spróbujcie, póki  świeże grzyby jeszcze są... SMACZNEGO! Krys

15 komentarzy:

  1. Zupa mojego dzieciństwa! Grzybowe specjały uwielbiam ponad wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam grzybową ze świeżych grzybów. Piękne zdjęcia - aż mi tutaj pachnie. Chyba dzisiaj zrobię na obiad

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja najczęściej robię barszcz z grzybami, następnym razem zrobię Twoją zupę grzybową:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli zupa grzybowa, to najchętniej ze świeżych właśnie. A te kokardki to uzupełnienie do całości. Zdjęcia super

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupa grzybowa tak aromatyczna,że zapach dotarł aż do Wejherowa.Pozdrawia Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Jolu za miły i zabawny komentarz, Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  6. Dziękuję za wspaniały przepis. Pierwszy raz ugotowałam naprawdę smaczną zupę. Robiłam wszystko wg przepisu i wyszło coś czego do tej pory nie udało mi się osiągnąć. Zofia

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię taką zupę grzybową,a już na kości to smak jest super.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie gotuję zupę wg Twojego przepisu.Przepis bardzo czytelny, dam znać czy smakowała rodzince. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za przepis.Zupę ugotowałam - rodzina zachwycona i zadowolona.To najlepsza zupa grzybowa jaką jadłam. Super przepyszna. Pozdrawiam.
    ps. przepraszam ,to podziękowanie przez nieuwagę wpisałam wczoraj w komentarzach pt. Pulpety z indyka w ciemnym sosie.

    OdpowiedzUsuń
  10. pieknie wyglada ta zupka:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam tę zupę po naszym grzybobraniu. To była bajka w buzi. Pyszna, aromatyczna. Po prostu doskonała. Polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Teraz grzybów dużo, więc trzeba to wykorzystać. Wczoraj zrobiłam tę pyszną zupę z makaronem. Jest wspaniała:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzisiaj spróbuje zrobić z Twojego przepisu. Mam dużo grzybów zobaczymy :) dzięki za fajny przepis

    OdpowiedzUsuń