Teraz, kiedy sezon na grzyby w
pełni, koniecznie trzeba wypróbować
różne możliwości wykorzystania grzybów w kuchni. Ja postanowiłam ugotować
najlepszą zupę grzybową ze świeżych grzybów, którą uwielbiamy u nas w domu. Zupa wspaniała, z niepowtarzalnym smakiem,
aromatem...a z resztą spróbujcie ugotować ją, bo warto J
Składniki:
0,5 kg różnych grzybów
kość ze schabu (po odkrojeniu
z ok. jednokilogramowego)
2 małe listki laurowe
2 ziela angielskie
3 marchewki
seler z gałązką natki
kawałek pora
2 pietruszki
natka pietruszki
natka pietruszki
1 łyżka masła
1 kubeczek 330 ml śmietany 18%
1/2 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Odcięłam schab od kości. Ze
schabu zrobiłam pyszną pieczeń a kość postanowiłam przeznaczyć do ugotowania
zupy. Najsmaczniejsze zupy są właśnie gotowane na wywarze z kości i jarzyn.
Do garnka włożyłam umytą kość
i zalałam około 2 l wody (tak aby tą kość przykryła), dodałam listki
laurowe i ziele angielskie.
Wstawiłam do gotowania. Odszumowałam. Warzywa oczyściłam, opłukałam dodałam do garnka i pozostawiłam do gotowania
na około 1 – 1,5 godziny.
Po ugotowaniu wyjęłam kości
oraz wszystkie warzywa. Marchewkę pokroiłam w talarki przełożyłam do
wywaru a resztę warzyw wyrzuciłam.
Grzyby dokładnie oczyściłam umyłam,
pokroiłam na kawałki i przełożyłam do wywaru. Wstawiłam do
gotowania na 30 minut.
Zaprawiłam zupę. Do garnuszka
wsypałam ½ łyżki mąki i dolałam ½
szklanki zimnej wody. Wymieszałam rózgą,
żeby nie było grudek i dodałam śmietanę. Kiedy wszystko się dobrze połączyło,
wlałam do gorącej zupy, zagotowałam, wyłączyłam gaz i wsypałam posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiłam solą
i pieprzem. Zupa gotowa.
Zapach tej zupy nie pozwala
dłużej czekać na zjedzenie choćby jednego talerza. Tą zupę można podać z
makaronem. Ja wybrałam makaron kokardki.
Zupa jest bardzo smaczna, aksamitna
z wyczuwalnym smakiem grzybów. Polecam. Spróbujcie, póki świeże grzyby jeszcze są... SMACZNEGO! Krys
Zupa mojego dzieciństwa! Grzybowe specjały uwielbiam ponad wszystko :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam grzybową ze świeżych grzybów. Piękne zdjęcia - aż mi tutaj pachnie. Chyba dzisiaj zrobię na obiad
OdpowiedzUsuńJa najczęściej robię barszcz z grzybami, następnym razem zrobię Twoją zupę grzybową:)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jest naprawdę smaczna:) Pozdrawiam
UsuńJeśli zupa grzybowa, to najchętniej ze świeżych właśnie. A te kokardki to uzupełnienie do całości. Zdjęcia super
OdpowiedzUsuńZupa grzybowa tak aromatyczna,że zapach dotarł aż do Wejherowa.Pozdrawia Jola
OdpowiedzUsuńDziękuję Jolu za miły i zabawny komentarz, Pozdrawiam, Krys
UsuńDziękuję za wspaniały przepis. Pierwszy raz ugotowałam naprawdę smaczną zupę. Robiłam wszystko wg przepisu i wyszło coś czego do tej pory nie udało mi się osiągnąć. Zofia
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką zupę grzybową,a już na kości to smak jest super.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńWłaśnie gotuję zupę wg Twojego przepisu.Przepis bardzo czytelny, dam znać czy smakowała rodzince. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis.Zupę ugotowałam - rodzina zachwycona i zadowolona.To najlepsza zupa grzybowa jaką jadłam. Super przepyszna. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńps. przepraszam ,to podziękowanie przez nieuwagę wpisałam wczoraj w komentarzach pt. Pulpety z indyka w ciemnym sosie.
pieknie wyglada ta zupka:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam tę zupę po naszym grzybobraniu. To była bajka w buzi. Pyszna, aromatyczna. Po prostu doskonała. Polecam:)
OdpowiedzUsuńTeraz grzybów dużo, więc trzeba to wykorzystać. Wczoraj zrobiłam tę pyszną zupę z makaronem. Jest wspaniała:)
OdpowiedzUsuńDzisiaj spróbuje zrobić z Twojego przepisu. Mam dużo grzybów zobaczymy :) dzięki za fajny przepis
OdpowiedzUsuń