wtorek, 8 grudnia 2015

Zupa pieczarkowa z warzywami i ziemniakami

Zauważyliście, że lubię pieczarki? Zamieściłam wiele przepisów na potrawy, do których wykorzystałam właśnie pieczarki.  Dzisiejsza zupa jest już piątą zupą z pieczarkami, jaką pokazałam na blogu. Każda z nich jest smaczna, jednak każda jest inna. Dzisiaj mam dla Was najbardziej prostą w wykonaniu, ale niebanalną w smaku zupę z pieczarkami, z dodatkiem warzyw i ziemniaków, których nie dodawałam do innych moich zup pieczarkowych
 


Składniki:
1 pojedynczy filet z kurczaka
500 g pieczarek
700 g ziemniaków
3 marchewki
1 por
1 pietruszka
1 listek laurowy
6 ziarenek ziela angielskiego
1 pełna łyżka domowej Vegety
sól
pieprz
natka pietruszki
gałązki zielonego koperku
 
 
Wykonanie:
Filet z kurczaka po opłukaniu, pokroiłam w paski i wstawiłam do gotowania w  1,5 l zimnej wody. Po zagotowaniu oczyściłam szumy, dodałam listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Gotowałam jeszcze chwilę.
 

Wszystkie warzywa, w tym pieczarki i ziemniaki obrałam i umyłam.
Pieczarki pokroiłam w plasterki.
Ziemniaki pokroiłam w grubszą kostkę.
Por pokroiłam w krążki.
Marchewkę, pietruszkę i seler starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
 
 
Do garnka z filetem dodałam marchewkę, pietruszkę, seler i por. Wsypałam Vegetę i zostawiłam na gazie na około 15 minut do gotowania. Dodałam ziemniaki i pieczarki.
 

Kiedy warzywa były już miękkie, przyprawiłam zupę solą i pieprzem, wsypałam posiekaną natkę i koperek.


 
Smaczna zupa wyszła. No bo jaka miała wyjść? Lubię zupy i gotuję takie, jakie lubię. Cięgle  odkrywam nowe smaki, więc lista ulubionych zup się wydłuża. Może ta zupa też trafi na Waszą listę ulubionych? Życzę SMACZNEGO! Krys

Polecam MENU: GRZYBY, PIECZARKI... gdzie znajdziecie wiele przepisów na dania z pieczarkami, z grzybami świeżymi, suszonymi...

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...

  

17 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja Krysiu, bardzo lubię pieczarkową zupkę

    OdpowiedzUsuń
  2. typowo pieczarkowej zupy nie miałam jeszcze okazji jeść- zazwyczaj jest to u nas zupa mieszana z różnego rodzaju grzybami :)
    wygląda pysznie, pewnie nieziemsko pachnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis, koniecznie musze wyprobowac. Z ziemniakami i warzywami jeszcze nie gotowalam, dlatego jestem ciekawa jak bedzie smakowac. Domyslam sie, ze znakomicie!

    Dziekuje za przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety od czasu choroby pieczarki mnie odstraszają :( Został uraz, na razie nie do przeskoczenia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadam za grzybami,ale pieczarkową zupę naprawdę cenię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Krysiu uwielbiam taką zupkę i dość często ona u mnie gości :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. też bardzo lubimy zupy i pieczarkową też, choć ja nie robię tak gęstych:)
    najczęściej przygotowuję z lanym ciastem ,a ta też pysznie wygląda
    pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię zupę pieczarkową, taka z warzywami jest super, uwielbiam...pozdrawiam Krysiu cieplutko...

    OdpowiedzUsuń
  9. musi być niezwykle esencjonalna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Taka pieczarkowa jest miłym gościem również na moim stole. Właśnie taka nie zabielona, klarowna. Takie zupy lubię najbardziej. Czuje się w nich całe bogactwo smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzisiaj ugotowałam tę zupę. Pierwszy raz zrobiłam z dodatkiem ziemniaków. Zupa bardzo smaczna i treściwa. Zrobiłam tak jak w przepisie i bardzo nam smakowała:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwieeelbiam!!! Ja w ogóle zimą zupkowa jestem bardzo.
    Moc ciepłych pozdrowień.

    OdpowiedzUsuń

  13. Bardzo lubię zupę grzybową, w domu robię z borowików i ta jest pyszna, niemniej Twoja również wygląda bosko i na pewno wypróbuję przy czym z moimi prawdziwkami, bo mam dość spory zapas w zamrażalniku - tymczasem pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Moja Mama gotowała pieczarkową z ziemniakami.

    OdpowiedzUsuń