Lubię ten sos, bo jest
smaczny, aksamitny i delikatny. Doskonale nadaje się do kopytek, klusek i
makaronów. Świetnie sprawdzi się w
daniach zarówno mięsnych, jak i bezmięsnych
Składniki:
250 g pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki
2 cebula drobno posiekana
300 ml bulionu z warzyw
150 ml słodkiej śmietanki (18
%)
natka pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
(użyłam mrożonego koperku)
1 łyżka mąki pszennej (brak na
zdjęciu)
1 łyka masła klarowanego
sól, świeżo zmielony pieprz
sok z cytryny (brak na
zdjęciu)
Wykonanie:
Na patelni rozgrzałam masło i
na gorące wrzuciłam cebulę. Kiedy się lekko zeszkliła dodałam pieczarki. Wymieszałam
i zostawiłam na małym ogniu jeszcze około 3 - 5 minut.
Zagotowałam bulion warzywny i przełożyłam
do niego pieczarki z patelni.
Zagotowałam na małym ogniu około
10 minut.
Przyprawiłam solą i pieprzem.
Śmietanę wymieszałam z mąką,
żeby nie było grudek i wlałam do garnka. Wymieszałam. Przyprawiłam do smaku
solą, pieprzem. Na koniec dodawałam stopniowo sok z cytryny, około 1 do 2 łyżeczek. Koniecznie trzeba próbować, żeby nie
popsuć smaku.
Teraz już tylko wystarczyło
obsypać natką pietruszki i koperkiem. Wymieszałam i... sos gotowy.
Sos udał się znakomicie.
Pyszny....
Mam nadzieję, że ten sos również Wam zasmakuje.
Życzę SMACZNEGO! Krys
Życzę SMACZNEGO! Krys
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli
zostawisz komentarz...
Krysiu bardzo często robię sos pieczarkowy i wykorzystuje go do wielu dań :-) miłego wieczorku kochana :-)
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych sosów. Ale robię trochę inaczej. Raczej szłam na skróty. Spróbuje zrobić wg pani przepisu. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńach taki sos do kopytek, mniam ;)
OdpowiedzUsuńWybieram przeważnie ten sos do moich dań obiadowych, bo najbardziej smakuje mojemu mężowi. Ja nie podsmażam cebuli tylko zalewam gorącym rosołem. Jutro też będzie na obiad taki sos z kopytkami z przepisu z tego bloga. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńKrysiu, właśnie wczoraj miałam taki sos, tylko ja nie dodaję soku z cytryny, muszę spróbować...buziaki...
OdpowiedzUsuńKrysiu jak zwykle pysznie i pięknie:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pieczarki i sosy pieczarkowe :) Pyszne są i świetnie komponują się z dużą ilością dań :) Bardzo apetyczny sosik Krysiu :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, jak widzę super smaki u Ciebie!
OdpowiedzUsuńTrzeba przyznać - ten sosik pieczarkowy jest imponujący.
Bardzo jestem ciekawa jego smaku, bo uwielbiam wręcz pieczarkowe różności.
Pozdrawiam! :)
Uwielbiam takie domowe sosy. Zawsze mówię dzieciom, że to proste i wcale nie trzeba kupować gotowych. Pozdrawiam Cię Krysiu serdecznie.
OdpowiedzUsuńDo kopytek to rzeczywiście poezja 🙂
OdpowiedzUsuńNie przepadam za pieczarkowym, ale Twój wygląda zachęcająco.
OdpowiedzUsuńSuper jest taki sosik! Pasuje do wszystkiego :)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię. Uwielbiam go Krysiu z kluchami i makaronem :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam sosu pieczarkowego z koperkiem, ale mam zamiar ten pomysł wykorzystać, bo koperek uwielbiam.
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych. Najbardziej lubię z makaronem :)Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńpyszny sosik :) też ostatnio robiłam pieczarkowy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, ale z prawdziwych grzybków - bardziej.
OdpowiedzUsuńWspaniały sos. Zrobiłam. Polecam :)
OdpowiedzUsuń