piątek, 1 sierpnia 2014

Kurki w śmietanie

Lubicie kurki w śmietanie? Ja bardzo. Jest ich coraz więcej w sklepach. Tak bardzo nabrałam ochoty na nie, że nie mogłam się powstrzymać więc kupiłam kurki i podałam na obiad. Przygotowałam je właśnie w śmietanie, z wyraźną nutą świeżo zmielonego pieprzu.



 Składniki:
500 g kurek
1 łyżka masła sklarowanego
2 łyżki oleju rzepakowego
1 cebula
200 g gęstej śmietany
½ pęczka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
 

Wykonanie:
Kurki oczyściłam z piasku. Są dwie metody. Pędzelkiem dokładnie oczyścić każdą kurkę, odciąć końcówki ogonków i włożyć na chwilę do wody, żeby je opłukać. Nie można grzybów moczyć. Szybko wyjąć, osączyć z wody.

Drugim sposobem jest włożenie grzybów do miski  z osoloną wrzącą wodą. Wówczas blaszki grzybków się rozchylą i piasek opadnie na dno.


 
Masło sklarowane i olej rozgrzałam na patelni i dodałam  posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkliła wrzuciłam kurki. Małe grzybki  pozostawiłam w całości, większe przekroiłam. Posoliłam, wymieszałam i smażyłam do dosyć dużym gazie do czasu, kiedy płyn odparował (około 10 minut).
 


Do usmażonych kurek wlałam śmietanę, dodałam natkę pietruszki. Posoliłam i oprószyłam pieprzem.
 

Zapach, jaki roznosił się po domu był niesamowity.
 
 
Tak przygotowane kurki w śmietanie doskonale smakują np. z kopytkami, kaszą gryczaną. Można podać z makaronem. Wówczas należy dodać więcej śmietanki, żeby rozrzedzić sos. Jedno jest pewne. Kurki w śmietanie smakują wyjątkowo. Nawet podane z pieczywem... ummm J  SMACZNEGO! Krys

 

23 komentarze:

  1. taaak.. zapach podczas przygotowywania grzybów w domu jest bezcenny :)
    smak prosty, ale jakże oryginalny i cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Grzyby właśnie w takiej prostej formie smakują najlepiej!! wyobrażam sobie zapach w mieszkaniu, mniam!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Krysiu ja uwielbiam wszystkie grzyby, i w takiej wersji jaką nam zaserwowałaś najbardziej.
    Ach, aż mi zapachniały....:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. ubóstwiam je! wręcz kocham:) i to właśnie w tym wydaniu
    moje ulubione:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak ! Kupiłaś mnie! I... właśnie uświadomiłam sobie jaka jestem głodna ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie kurki to my też bardzo lubimy:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmmmmm, ale narobiłaś mi ochoty ,mniam...:)
    ____________________________________
    www.stylowo40.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też uwielbiam. Jedliśmy 2 tygodnie temu. Ach, jeszcze czuję ten smak. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam kurki i właśnie je kupiłam. Idealnie trafiłaś z tym przepisem. Pozdrawiam serdecznie.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam kurki! Najbardziej na masełku z natką pietruszki, choć te ze śmietaną też są pyszne! Twoje wyglądają bardzo smacznie!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam, u mnie często z mięsem lub jako sos do makaronów

    OdpowiedzUsuń
  12. Kurki bardzo lubimy, zbieramy sobie (urok mieszkania na zadupiu ;)) i robimy różne smakowitości, taki sosik też :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Też takie lubię i to bardzo, niestety też muszę kupować, czarnobylskie, bo tu u mnie nie rosną, a i o zbieraniu pojęcia nie mam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę się wybrać na kurki, bo najlepiej smakują samodzielnie zebrane :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Wprost uwielbiam kochana to danie i przyznam, że dawno nie jadłam :) Ale dzięki Twojemu przypomnieniu o tym daniu z pewnością niebawem je przygotuje <3 Buziaki i bardzo dziękuje za miły komentarz w imieniu swoim i Karolka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Oj,i po co ja tu zaglądałam? już mi w brzuchu burczy :D Pyszne jedzonko zaserwowałaś, Krysiu. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszna klasyka. Doskonale przyrządzone :)

    OdpowiedzUsuń

  18. uwielbiam kurki w śmietanie, to danie wygląda imponująco i jeszcze pietruszeczka - super :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszna klasyka, która nigdy się nie nudzi :)!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja nie lubię, ja je kocham więc zajadam Twoje foty z rozkoszą!

    OdpowiedzUsuń