czwartek, 18 grudnia 2014

Zupa pieczarkowa na wywarze z suszonych grzybów

Co zrobić z wywarem po suszonych grzybach np. po zrobieniu uszek do barszczu albo pierogów z kapustą i grzybami?  Oczywiście można zrobić grzybową na Wigilię. Ale do świąt jest jeszcze trochę czasu, więc można ugotować pyszną zupę pieczarkową. Właśnie taką zupę ugotowałam wczoraj. Zrobiłam uszka do barszczu i zamroziłam. Pozostał mi bardzo esencjonalny wywar. Dodałam pieczarki, warzywa, makaron i wyszła znakomita zupa z wyraźnym smakiem grzybów


 
Składniki:
1 l wywaru z suszonych grzybów
200 g pieczarek
2 marchewki
1 pietruszka
mały seler
natka pietruszki
sól
pieprz
1 łyżka masła skalowanego
dowolny makaron (np. przypominający ryż)
 
 
 
 
 
Ponadto:
sok z cytryny
listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
ziarenka czarnego pieprzu
 
 
 
 
 
 
Wykonanie:
Warzywa po oczyszczeniu i umyciu wstawiłam do gotowania z dodatkiem listka laurowego, ziela angielskiego i ziarenek pieprzu. W trakcie gotowania wlałam gorący wywar z suszonych grzybów. Kiedy warzywa były miękkie, wyjęłam. Marchewkę pokroiłam w talarki a resztę warzyw wyrzuciłam.
Pieczarki po oczyszczeniu i opłukaniu pokroiłam w cienkie plasterki.  Wrzuciłam na patelnię na rozgrzane masło. Chwilę przesmażyłam, doprawiłam solą i pieprzem.
 

Przełożyłam do wywaru. Po zagotowaniu wsypałam 3 łyżki drobnego makaronu.  Kiedy makaron był ugotowany,  doprawiłam zupę do smaku solą i pieprzem, oraz sokiem z cytryny. Ale trzeba dodawać ją bardzo ostrożnie i za każdym razem próbować,  żeby nie przesadzić. 
Na koniec  dodałam dwie łyżki śmietany. Całość posypałam posiekaną natką pietruszki.
 

 
 








Pyszna zupa, z wyraźnym smakiem grzybów.  Jaki zapach... jaki smak.... Ummm.  Jeśli lubicie takie zupy i pokusicie się ugotować tę zupę, życzę SMACZNEGO! Krys



 Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...

31 komentarzy:

  1. przez ten grzybowy wywar ta zupa musi mieć cudowną głębie smaku... :)
    mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj ja chyba wszystkie zupy lubię.
    Grzybową szczególnie , a mogą być różne grzybki.
    Piękna ta Twoja zupa i aż tu mi pachnie :-)))

    OdpowiedzUsuń
  3. zupka wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupka wygląda doskonale. Zjadłabym choć jeden talerz:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Grzybów nie lubię, ale pieczarkową jadam bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Swietny pomysl !! Na takim wywarze grzybowym zupka pieczarkowa z pewnoscia bedzie znakomita, juz nie moge sie doczekac jej sprobowania...Pozdrawiam Cie serdecznie, Krysiu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna i aromatyczna zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nic nie można zmarnować-zupa wyszła pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie lepiej ugotować makaron osobno? Jak zostanie w zupie to będzie rozgotowany!

    OdpowiedzUsuń
  10. zupa zapowiada sie cudownie, szczególnie że lubię zapach i smak suszonych grzybków
    a że weszłam w porze obiadowej to porywam miseczkę, zanim obślinię ekran:D
    buziaki przesyłam i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. nieźle to wymyśliłaś :) wyszła zupa mega-ekstra-super grzybowa ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam pieczarkową, na bulionie grzybowym na pewno jest przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  13. U Ciebie, Krysiu, nawet zupa pieczarkowa jest perfekcyjna! ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Coś dla mnie, zupka w sam raz na świąteczny stół, już mi pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam pieczarki. Na święta zajadam się duszonymi. Zupka bardzo mi się podoba, chętnie bym taką skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  16. U dobrej gospodyni nic się nie zmarnuje!

    OdpowiedzUsuń
  17. Pieczarkową bardzo lubię. Nawet dodaję rozkruszone suszone grzyby, kiedy się zupa gotuje. Pachnie zupełnie inaczej. Pozdrawiam, Zosia :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mniam, pyszności Krysiu. Zupka wyszła Ci rewelacyjna :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Krysiu u Ciebie to się nic nie zmarnuje. Zupka apetycznie wygląda. wyobrażam sobie jak smakowała i ten zapach.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ta zupa musiała smakować fantastycznie, a jeszcze lepiej pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  21. wywar z suszonych grzybów musi dać niezwykły aromat tej zupie:)

    OdpowiedzUsuń
  22. grzybowa to najlepsza zupa na świecie!!! moja czeka już na wigilię :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  23. moja mama robi podobną, uwielbiam ją!

    OdpowiedzUsuń
  24. O rany, jak ja bym takiej zupy zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  25. Ciekawy przepis na zupkę grzybową. Trzeba wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń