niedziela, 8 września 2013

Naleśniki z farszem drobiowym i pieczarkami

Naleśniki należą do moich ulubionych dań. Są fantastyczne, ponieważ kryją w sobie zawsze jakąś niespodziankę. Można przyrządzać je z różnym nadzieniem, ale ja dzisiaj mam dla Was pyszne, delikatne naleśniki z lekko pikantnym farszem. Przepis zaczerpnęłam z jakiegoś czasopisma o kuchni. Było to przed wielu laty, tak więc nie pamiętam nawet dokładnie skąd pochodzi. Najważniejsze, że przepis jest  fantastyczny, niezawodny i sprawdza w każdej sytuacji, kiedy chcemy podać coś niebanalnego. Zapewniam Was, że tymi naleśnikami oczarujecie  swoich gości.
 
     
 
 (na 4 porcje)
Składniki na ciasto (biszkoptowe):
8 jajek
4 łyżki mąki pszennej
mineralna woda gazowana
½ łyżeczki soli
masło do smażenia naleśników
 
Składniki na farsz:
50 dag piersi z indyka
30 dag pieczarek
2 średnie cebule
por (biała część)
3 łyżki wytrawnego wina
3 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
po ½ łyżeczki łagodnej papryki w proszku i
przyprawy curry
sól i pieprz
 
Wykonanie:
Mięso umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i pokroiłam w cienkie paseczki.
Wino, sos sojowy i mąkę ziemniaczaną wymieszałam z papryką i curry, doprawiłam solą oraz pieprzem, zalałam mięso i odstawiłam do lodówki na około 2 godziny.
 
 
Pieczarki, cebulę i por obrałam, umyłam i posiekałam. Mięso osączyłam z zalewy, obsmażyłam na oleju, dodałam warzywa i dusiłam 15 minut na małym ogniu.
 
 
 
Teraz zajęłam się smażeniem naleśników biszkoptowych.
Rozbiłam jajka i oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka roztrzepałam z 8 łyżkami zimnej wody, dodałam przesiana mąkę, sól i ubiłam mikserem na gładką masę. Białka ubiłam na sztywną pianę, dodałam do żółtek i delikatnie wymieszałam.
 
 
Usmażyłam 4 naleśniki na maśle, lekko rumieniąc z obu stron.


 
Gorący farsz wykładałam na naleśniki  i składałam na pół. Następnie przełożyłam na półmisek i podałam z zieloną sałatą.
 
 
Mogą stanowić danie obiadowe. Podsumuję krótko: są obłędnie pyszne. Polecam te naleśniki i życzę SMACZNEGO! Krys

14 komentarzy:

  1. Ale puchate te naleśniki. I tak smacznie wyglądają z tym farszem. Zjadłabym. Pati

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają apetycznie. Chętnie zrobię je dzisiaj na obiad, bo moja rodzina to taka naleśnikowa trochę. Ale farsz! Smaczny pewnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pysznie wyglądają te naleśniczki. Goście będą zachwyceni:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, ile pysznego nadzienia, uwielbiam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Na takie pyszne kuszenie odpowiadam TAK! Bo to nie są zwyczajne naleśniki, to niebo w gębie. Ja zrobiłam je właśnie, ale z filetami z kurczaka. PYSZNOŚCI

    OdpowiedzUsuń
  6. Usmażyłam już naleśniki. Ale puszyste. Teraz robię farsz. Już widzę, jak moi domownicy będą wcinać z apetytem. Krys, dzięki za przepis. Ania

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam faszerowane naleśniki :)!

    OdpowiedzUsuń
  8. Podoba mi się ta wersja naleśników - zwłaszcza pieczarki i cebula.Lubię je z różnymi farszami Podsunęłaś mi świetny pomysł na jutrzejszy obiadek.
    Te z Twojego przepisu będą PYCHA -jak wiele innych Twoich potraw ,które już zrobiłam i jadłam.Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepiękne i niezwykle apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie lubie naleśników na słodko, więc twoje nadzienie Krysiu będzie alternatywą dla mnie! Z chęcią wyprubuję ten przepis bo wygląda apetycznie!

    OdpowiedzUsuń