Coraz częściej rezygnujemy z
gotowych półproduktów, z których można coś przygotować. Coraz częściej decydujemy się na przyrządzanie
potraw wyłącznie w domu. Myślę, że
zgodzicie się ze mną, że domowe jest nie tylko najlepsze, ale przede wszystkim
zdrowe. Dzisiaj mam dla Was propozycję na wspaniały domowy sos, który w okresie kiedy
nie mamy świeżych grzybów możemy przygotować z grzybów suszonych.
Składniki:
3 dag suszonych grzybów
(podgrzybki, prawdziwki)
1 średnia cebula
1 plaska łyżka mąki pszennej
100 ml śmietany (18% do sosów)
sól, pieprz
2 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
Wykonanie:
Grzyby opłukałam i zalałam zimną wodą (można letnią) w takiej ilości, aby dobrze przykryła grzyby. Odstawiłam na noc. Można skrócić ten czas do kilku godzin. Następnego dnia ugotowałam grzyby w tej samej wodzie* w której się moczyły. Czas gotowania zależ od ilości grzybów 1 -1,5 godziny.
Odstawiłam do przestudzenia. Odcedziłam grzyby, wywar zachowałam a grzyby pokroiłam w paseczki.
* Wodę po namoczeniu grzybów można przed gotowaniem przecedzić, aby pozbyć się ewentualnie drobinek piasku
Odstawiłam do przestudzenia. Odcedziłam grzyby, wywar zachowałam a grzyby pokroiłam w paseczki.
* Wodę po namoczeniu grzybów można przed gotowaniem przecedzić, aby pozbyć się ewentualnie drobinek piasku
Cebulę drobno posiekałam i
wsypałam na rozgrzane na patelnię masło.
Kiedy się zeszkliła, dodałam mąkę, wymieszałam i wlałam wywar z grzybów (około ½ szklanki).
Wymieszałam, zagotowałam i
dodałam kilka paseczków pokrojonych grzybów. Zmiksowałam blenderem. Wstawiłam
na gaz, przyprawiłam solą, pieprzem, dodałam ziele angielskie i listek laurowy.
Dodałam pozostałe grzyby, wlałam śmietanę i ... gotowe J
Pyszny, aksamitny, pachnący
grzybami sos. Jest znakomitym dodatkiem np. do dań mięsnych, makaronów. Polecam
taki domowy i życzę SMACZNEGO! Krys
Mmm..już pachnie sosik. A ja mam grzybki suszone i...nie zawacham się ich użyć.:)))
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńOj tak zdecydowanie lepsze są domowe sosiki:) a do takiego sosu kładzione kluseczki.... mmmm pychota:)
OdpowiedzUsuńGrzyby lubię pod każdą postacią. Na pewno sos jest pyszny. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńojej, ale bym chętnie skorzystała z tego pysznego sosu :)
OdpowiedzUsuńna pewno pyszny sosik :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy sos na świecie, nie znam lepszego:):)
OdpowiedzUsuńKrysiu, narobiłaś mi niesamowitego apetytu na taki sosik, pycha, już mi pachnie...pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobraziłam jego zapach :) O mamuniu :)) Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJa zawsze robię domowe sosy. Z grzybów też. Jeśli nie zbieramy grzybów to kupuję i suszę.
OdpowiedzUsuńTaki sos pasuje do wszystkich klusek i makaronów. Jutro taki zrobię do klusek śląskich. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńdomowy sos grzybowy...najlepszy :)
OdpowiedzUsuńKrysiu bardzo lubię, niestety moja mała już nie, ale i tak robię:)
OdpowiedzUsuńMam w domu suszone grzyby od teściowej ,nie wiedziałam co z nimi zrobić ,dziękuje Krysiu za przepis na sos ,super.
OdpowiedzUsuńPolacy kochają sosy, uwielbiam wszystko gdzie są suszone grzyby:D
OdpowiedzUsuńAle musi wspaniale pachnieć!:)
OdpowiedzUsuńja też bym wpadła do Ciebie na taki sosik:) zabójczo pachnie i smakuje!:)
OdpowiedzUsuńKochana, tego mi było trzeba. TAKI sos, pychotka a jak musiało pachnieć. Bomba.
OdpowiedzUsuńPS. Kradnę do kotletów ziemniaczanych :)
Też często robię bo uwielbiam zapowiadają się wspaniały rok na grzyby i już nie mogę się doczekać, aż znowu będę je suszyć :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, domowe jedzonko jest najzdrowsze. Sos wygląda baaardzo apetycznie - już sobie wyobrażam jak wspaniale smakuje. Pozdrawiam Krysiu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sos grzybowy, ten z suszonych jest jeszcze bardziej aromatyczny :)
OdpowiedzUsuńMusi smakować wybornie :) Uwielbiam sos z suszonych grzybów :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sos grzybowy. Wygląda tak zjawiskowo, że trudno się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowy sos- obojętnie z czego..... a z grzybków suszonych , bardzo dobry :)
OdpowiedzUsuńRobię podobnie jak TY ( tylko nie dodaję ziela i listka ) .Tak już się przyzwyczaiłam. Pozdrawiam
Właśnie robię :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś. Wyszedł pyszny :-)
OdpowiedzUsuńTen sos to poprostu poezja... wiem co mówię bo właśnie go zjadam ☺ spróbujcie polecam
OdpowiedzUsuńTen sos jest znakomity. .. najlepszy jaki jadłam. .. dziś zrobiłam i już nigdy więcej nie zrobię innego... polecam
OdpowiedzUsuńJaka iloscia wody zalac grzyby?
OdpowiedzUsuńGrzyby należy zalać taką ilością wody, aby je dobrze przykryła. Gotuje się około 1 - 1,5 godziny na małym gazie, aż będą miękkie. Trzeba uważać, żeby woda się nie wygotowała. Pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam sosy z suszonych grzybów, całą jesień zbieram grzyby, żeby mieć je później na cąły rok
OdpowiedzUsuń