poniedziałek, 16 czerwca 2014

Sos z suszonych grzybów

Coraz częściej rezygnujemy z gotowych półproduktów, z  których  można coś przygotować. Coraz częściej decydujemy się na przyrządzanie potraw wyłącznie  w domu. Myślę, że zgodzicie się ze mną, że domowe jest nie tylko najlepsze, ale przede wszystkim zdrowe. Dzisiaj mam dla Was propozycję na wspaniały domowy sos, który w okresie kiedy nie mamy świeżych grzybów możemy przygotować z grzybów suszonych.
 
Składniki:
3 dag suszonych grzybów (podgrzybki, prawdziwki)
2  łyżki masła klarowanego klik
1 średnia cebula
1 plaska łyżka mąki pszennej
100 ml śmietany (18% do sosów)
sól, pieprz
2 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
 
Wykonanie:
Grzyby opłukałam i zalałam zimną wodą. Odstawiłam na noc. Można skrócić ten czas do kilku godzin. Następnego dnia ugotowałam w tej samej wodzie, w której się moczyły. Odstawiłam do przestudzenia. Odcedziłam grzyby, wywar zachowałam a grzyby pokroiłam w paseczki.


Cebulę drobno posiekałam i wsypałam na  rozgrzane na patelnię masło. Kiedy się zeszkliła, dodałam mąkę, wymieszałam i wlałam wywar z grzybów  (około ½ szklanki).


Wymieszałam, zagotowałam i dodałam kilka paseczków pokrojonych grzybów. Zmiksowałam blenderem. Wstawiłam na gaz, przyprawiłam solą, pieprzem, dodałam ziele angielskie i listek laurowy. Dodałam pozostałe grzyby, wlałam śmietanę i ... gotowe J

 

Pyszny, aksamitny, pachnący grzybami sos. Jest znakomitym dodatkiem np. do dań mięsnych, makaronów. Polecam taki domowy i życzę SMACZNEGO! Krys




28 komentarzy:

  1. Mmm..już pachnie sosik. A ja mam grzybki suszone i...nie zawacham się ich użyć.:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak zdecydowanie lepsze są domowe sosiki:) a do takiego sosu kładzione kluseczki.... mmmm pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Grzyby lubię pod każdą postacią. Na pewno sos jest pyszny. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. ojej, ale bym chętnie skorzystała z tego pysznego sosu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepszy sos na świecie, nie znam lepszego:):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Krysiu, narobiłaś mi niesamowitego apetytu na taki sosik, pycha, już mi pachnie...pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Już sobie wyobraziłam jego zapach :) O mamuniu :)) Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja zawsze robię domowe sosy. Z grzybów też. Jeśli nie zbieramy grzybów to kupuję i suszę.

    OdpowiedzUsuń
  9. Taki sos pasuje do wszystkich klusek i makaronów. Jutro taki zrobię do klusek śląskich. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Krysiu bardzo lubię, niestety moja mała już nie, ale i tak robię:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam w domu suszone grzyby od teściowej ,nie wiedziałam co z nimi zrobić ,dziękuje Krysiu za przepis na sos ,super.

    OdpowiedzUsuń
  12. Polacy kochają sosy, uwielbiam wszystko gdzie są suszone grzyby:D

    OdpowiedzUsuń
  13. ja też bym wpadła do Ciebie na taki sosik:) zabójczo pachnie i smakuje!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kochana, tego mi było trzeba. TAKI sos, pychotka a jak musiało pachnieć. Bomba.
    PS. Kradnę do kotletów ziemniaczanych :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Też często robię bo uwielbiam zapowiadają się wspaniały rok na grzyby i już nie mogę się doczekać, aż znowu będę je suszyć :)

    OdpowiedzUsuń
  16. To prawda, domowe jedzonko jest najzdrowsze. Sos wygląda baaardzo apetycznie - już sobie wyobrażam jak wspaniale smakuje. Pozdrawiam Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam sos grzybowy, ten z suszonych jest jeszcze bardziej aromatyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Musi smakować wybornie :) Uwielbiam sos z suszonych grzybów :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam sos grzybowy. Wygląda tak zjawiskowo, że trudno się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie ma to jak domowy sos- obojętnie z czego..... a z grzybków suszonych , bardzo dobry :)
    Robię podobnie jak TY ( tylko nie dodaję ziela i listka ) .Tak już się przyzwyczaiłam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Właśnie robię :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Zrobiłam dziś. Wyszedł pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ten sos to poprostu poezja... wiem co mówię bo właśnie go zjadam ☺ spróbujcie polecam

    OdpowiedzUsuń
  24. Ten sos jest znakomity. .. najlepszy jaki jadłam. .. dziś zrobiłam i już nigdy więcej nie zrobię innego... polecam

    OdpowiedzUsuń