Co na obiad? Takie pytanie zadawane jest każdego dnia. Chciałabym coś podpowiedzieć, aby ułatwić Wam zadanie. Mam nadzieję, że odwiedziny na moim blogu rozwieją Wasze wątpliwości i zrobicie dzisiaj np. zupę pieczarkową:)
Składniki:
1 marchewka
1/2 pora
kawałek selera
1 pietruszka
mały pęczek koperku
25 dag pieczarek
1 łyżka masła
2 łyżki ryżu
3 łyżki śmietany 18%
sól i pieprz
Wykonanie:
Zagotowałam 3/4 l wody, włożyłam oczyszczone i umyte warzywa. Taką zupę można ugotować również na rosole. Pieczarki oczyściłam,
pokroiłam w plasterki, podsmażyłam na maśle na rumiano i lekko posoliłam. Odstawiłam.
Koperek umyłam, osuszyłam i
posiekałam.
Zagotowałam ½ l wody, dodałam
ryż, gotowałam na wolnym ogniu ok. 10
minut. Ugotowany ryż i pieczarki połączyłam z wywarem warzywnym, doprawiłam
solą i pieprzem do smaku.
Śmietanę rozprowadziłam
niewielką ilością gorącej zupy. Mieszając, wlałam do garnka, gotowałam około 5
minut. Dodałam koperek, wymieszałam i ...gotowe.
Czy przekonałam Was i zachęciłam do tej smacznej zupy? Jeśli tak, to powodzenia i życzę SMACZNEGO! Krys
Ależ pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPYCHOTA. ZUPA JAK U MOJEJ MAMY. NORA
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna ta zupa. Pieczarki uwielbiam, więc....
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam zupy pieczarkowej!! Z ryżem nigdy - ciekawa wersja. Muszę spróbować -apetycznie wygląda przepis :)))
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna zupa, właśnie z dodatkiem ryżu. Pozdrawiam, Krys
UsuńZupa pychotka:))Przepis na 10 ,chociaż ma duże walory zapachowe i smakowe ,a ma mało wartości odżywczych.Pozdrawiam -Dietetyczka
OdpowiedzUsuńWłaśnie taka zupa na lato. Tak pachnie i tak smakuje. Pozdrawiam, Krys
UsuńWyszło rewelacyjnie,wszyscy zachwyceni,miało być na dwa dni,tu w jednym dniu wszystko wyjedzone :)) Pozdrawiam - Młoda kuchareczka
OdpowiedzUsuńMimo upału zrobiłam pieczarkową. Pyszszsznaaaa wyszła. n-Gosia
OdpowiedzUsuń